Przepis na pyszne kruche ciasteczka z maszynki siostry Anastazji - zrobisz je w kilka chwil. Idealnie pasują do kawy i herbaty
fot. Adobe Stock, Sergio Hayashi
Kruche ciasteczka z maszynki siostry Anastazji przygotujesz w kilka chwil, ale musisz mieć pod ręką specjalną nakładkę do maszynki, która umożliwia tworzenie struktury ciastek. Pamiętaj też, że maszynka musi być dokładnie wyczyszczona przed pracą. Do przygotowania wystarczy ci tylko kilka składników.
Kruche ciasteczka z maszynki według przepisu siostry Anastazji możesz dowolnie udekorować domowym lukrem albo posmarować powidłami. Świetnie jednak smakują także samodzielnie i są genialnym dodatkiem do kawy lub gorącej herbaty ze świeżymi owocami. Oto przepis, który nie może nie wyjść!
Do wykonania kruchych ciastek z tego przepisu potrzebujesz przede wszystkim maszynki do mięs oraz specjalnej nakładki do ciastek. Bardzo ważne jest, aby maszynka była dokładnie wyczyszczona, podobnie jak nakładka. Nie są to urządzenia, których używa się bardzo często, więc dobrze jest usunąć wszelkie zabrudzenia, kurz i ewentualne pozostałości po poprzednich przepisach.
Składniki:
600 g mąki pszennej,
250 g margaryny,
200 g cukru pudru,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 żółtka,
4 łyżki śmietany.
Sposób przygotowania:
Margarynę przełóż do miski i zasyp mąką. Całość posiekaj dokładnie nożem, a następnie dodaj żółtka.
Od razu dodaj też cukier, proszek do pieczenia oraz śmietanę, a następnie wyrób miękkie, elastyczne ciasto. Jeśli będzie zbyt rzadkie, stopniowo dodawaj po łyżce mąki.
Całość zawiń w folię i wstaw do zamrażarki na ok. godzinę. W tym czasie przygotuj maszynkę z nakładką i nastaw piekarnik na 160 stopni.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a zamrożone ciasto przeciśnij przez maszynkę z wybraną nakładką.
Układaj "robaczki" ciasta na blasze i wstaw do piekarnika na ok. 15-20 minut. Powinny się zezłocić i lekko zarumienić.
Gotowe kruche ciastka z maszynki udekoruj cukrem pudrem albo posmaruj powidłami.
fot. Kruche ciasteczka z maszynki siostry Anastazji/Adobe Stock, Sergio Hayashi
Specjalne cukiernicze nakładki do maszynek możesz z łatwością znaleźć w sieci albo sklepach z drobnym AGD. Czasami możesz na nie trafić także w hipermarketach. Najlepiej wybrać takie blaszki, które mają kilka różnych otworów w różnych kształtach.
Dzięki temu na jednej nakładce możesz jednocześnie stworzyć różnorodne ciasteczka. Baw się ich kształtami, rozmiarem i ilością masy - wszystkie chwyty dozwolone!
Zakwas z buraków siostry Anastazji idealnie sprawdzi się jako aromatyczna i idealnie kwaśna baza do barszczu czerwonego, ale z powodzeniem możesz go także pić. Wystarczy już 50 ml dziennie, aby poprawić odporność i wzmocnić pracę układu pokarmowego. Wystarczy tylko kilka składników i trochę cierpliwości, aby go przygotować.
Pyszne ciasto orzechowe siostry Anastazji możesz przełożyć zarówno jasnym, jak i ciemnym czekoladowym kremem. Podstawą jest upieczenie idealnego biszkoptu z dodatkiem posiekanych orzechów. Placek orzechowy świetnie komponuje się także z jabłkami oraz bakaliami. Oto sprawdzone przepisy na wypieki siostry Anastazji.
Placek japoński siostry Anastazji to przepyszna wariacja na temat tradycyjnego japońskiego makowca. Łatwo przygotujesz go z gotowej masy makowej, ale możesz także przygotować ją samodzielnie. Sekretem placka po japońsku są soczyste kawałki jabłek i dodatki w postaci czekoladowej polewy. Zobacz, jak zrobić to pyszne ciasto.
Sernik siostry Anastazji możesz przygotować na wiele sposobów. Fani klasycznych smaków na pewno docenią tradycyjny sernik na kruchym spodzie, a miłośnicy kulinarnych eksperymentów chętnie sięgną po sernik gotowany albo z dodatkiem wiórek kokosowych. Wypróbuj także dwukolorowy sernik Izaura oraz klasyczny sernik wiedeński.
Miodownik z kaszą manną siostry Anastazji to doskonała propozycja na pyszne ciasto do kawy i herbaty. Podaj je na rodzinnych spotkaniach i przy okazji imprez ze znajomymi. Może wystąpić także w roli urodzinowego tortu. Wielowarstwowy, idealnie miękki wypiek możesz dowolnie udekorować np. cukrem pudrem albo orzechami.
Jak zrobić piernik dojrzewający siostry Anastazji? To pyszny, tradycyjny przepis na świąteczny wypiek. Możesz przygotować go w wersji z powidłami śliwkowymi lub bez niczego. Pamiętaj, że piernik musi "leżakować" dość długo, dlatego przygotuj do odpowiednio wcześnie, jeśli chcesz cieszyć się jego smakiem na święta.
Dynia w occie siostry Anastazji to pyszny przepis na marynowaną dynię, który nie może się nie udać. Wystarczy tylko kilka składników, aby przygotować genialne słoiki na jesień i zimę. Dynie w occie świetnie sprawdzą się jako dodatek do dań mięsnych i sosów, a także jako szybka, słodko-kwaśna przekąska imprezowa.
Przepisy na grzyby siostry Anastazji to przede wszystkim aromatyczne, rozgrzewające zupy oraz grzyby marynowane. Znajdziesz tu także tradycyjny przepis na krokiety z ciasta naleśnikowego oraz sałatkę ziemniaczaną z dodatkiem świeżych, leśnych grzybów. Grzyby możesz także zamrozić według wskazówek siostry Anastazji.
Nalewka z pigwy siostry Anastazji to pyszny i słodki trunek, który doskonale rozgrzewa w jesienne i zimowe wieczory. Możesz ją pić bez niczego albo traktować jako dodatek do herbaty. Pigwa ze względu na swój smak idealnie się sprawdzi jako baza procentowych trunków. Do przygotowania nalewki potrzebujesz tylko kilku składników.
Sałatka z zielonych pomidorów na zimę siostry Anastazji to pomysł na zachowanie smaków lata w słoiku i wykorzystanie pomidorów, które nie zdążyły się zaczerwienić. Robi się ją z pomidorów zielonych i lekko zaczerwienionych w proporcji 1:1. Potrzeba też cebuli, octu i standardowych przypraw - soli, pieprzu, liści laurowych. Sałatka z zielonych pomidorów na zimę to jeden z popularniejszych przepisów siostry Anastazji.
Pyszne przetwory z gruszek siostry Anastazji to przede wszystkim dżemy, nalewki oraz gruszki w syropie czy zalewie octowej. Zrobisz je szybko i możesz zapasteryzować, aby zachować pyszny smak gruszek na długie miesiące. Oto najlepsze, rozgrzewające i słodkie pomysły na przetwory z gruszek według siostry Anastazji.
Przepis na sok z aronii siostry Anastazji nie jest trudny. Wystarczy tylko 5 składników, aby przygotować pyszny i orzeźwiający napój. Możesz dodawać go do herbaty lub mieszać z gazowaną wodą i tworzyć owocowe lemoniady. Aby aronia nie była cierpka w smaku, możesz przed przygotowaniem soku lekko ją przymrozić.
Jak zrobić jagodzianki siostry Anastazji? Ten przepis jest bardzo prosty - wystarczy, że przygotujesz rozczyn, a następnie połączysz go z cukrem, mąką, żółtkami oraz masłem. Gotowe jagodzianki udekoruj cukrem pudrem, przygotuj domowy lukier albo wykorzystaj nasz przepis na idealnie chrupiącą kruszonkę.
Prawdą jest, że ciasta wielkanocne siostry Anastazji po prostu nie mogą się nie udać! Te pyszne propozycje idealnie sprawdzą się na świątecznym stole. Możesz podać je tuż po śniadaniu wielkanocnym albo wykorzystać później do popołudniowej kawy. Przygotuj idealną karpatkę, ciasto 3bit oraz klasyczne ciasto pastelowe według przepisu siostry Anastazji.
Wielkanoc to czas, w którym na talerzach królują wędliny, jajka oraz aromatyczne, lekkie sałatki. Oto wiosenne propozycje prosto od siostry Anastazji. Znajdziesz tu pomysły na sałatki z wykorzystaniem jajek, serka wiejskiego i twarożku, a także nowalijek - przede wszystkim rzodkiewki i szczypiorku.
Babka wielkanocna na bazie majonezu? Dlaczego nie, skoro na tłusty czwartek robimy pączki z ziemniaków. Babki majonezowe świetnie smakują i idealnie sprawdzają się jako święconka w koszyczku, słodka przekąska na świątecznym śniadaniu, a także jako pyszne ciasto podane na drugi dzień świąt do kawy.
Faworki siostry Anastazji są nadzwyczaj smaczne. Faworki to pyszna, chrupiąca przekąska, idealna na czas karnawału i oczywiście na tłusty czwartek. W ich przygotowaniu ważne są przede wszystkim proporcje oraz odpowiednio wycięte ciasto - wtedy chruściki będą idealne i zachwycą nawet największych niejadków. Zobacz najlepszy przepis na faworki siostry Anastazji.
Jak przygotować pyszne pączki serowe z przepisu siostry Anastazji? To banalnie proste. Odpowiednio połączone składniki pozwolą ci stworzyć idealną przekąskę, która sprawdzi się nie tylko na Tłusty Czwartek, ale także w każdy dzień roku. Możesz przygotować je w wersji mini albo w tradycyjnym rozmiarze.