Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Składniki na spód biszkoptowy:
- 6 jajek,
- 3 łyżki kakao,
- 110 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 130 g drobnego cukru.
Składniki na krem:
- 500 ml mleka,
- opakowanie budyniu śmietankowego,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 100 ml wody,
- 100 g masła,
- 50 g borówek amerykańskich,
- 3 łyżki żelatyny.
Dodatkowo:
- 300 g borówek amerykańskich,
- 2 opakowania galaretki jagodowej.
Przygotowanie:
- Przygotuj spód. Jajka wymieszaj z cukrem i miksuj, aż dobrze się połączą. W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao, a następnie przesiej do masy jajecznej i zmiksuj na gładki krem.
- Tak przygotowany spód wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do nagrzanego do 170 stopni piekarnika.
- Piecz ok. 25 minut (do suchego patyczka). Jeśli biszkopt wyjdzie za gruby, przetnij go na pół, a z drugiej części przygotuj inne pyszne ciasto.
- Gotowy biszkopt zostaw do wystudzenia i przygotuj krem na ciasto borówkowe z galaretką.
- Odlej pół szklanki mleka, a resztę wymieszaj z cukrem pudrem i zagotuj. W pozostałej części rozpuść budyń z mąką, a następnie dodaj do garnka z mlekiem razem z borówkami (50 g). Po zagotowaniu budyniu zdejmij masę z ognia i wystudź.
- Zimny budyń utrzyj z zimnym masłem na gładki krem.
- Wodę zagotuj w garnku i rozpuść żelatynę. Kiedy się lekko wystudzi, wymieszaj z masą budyniową i przejem całość do formy z biszkoptem. Wstaw do lodówki na ok. godzinę.
- W tym czasie umyj i osusz borówki. 100 g zgnieć na papkę, a resztę odłóż.
- Galaretki rozpuść w 400 ml gorącej wody.
- Na wystudzony krem wyłóż papkę borówkową (cienką warstwę), a następnie ułóż świeże owoce.
- Całość zalej galaretką i odstaw do stężenia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Gotowe ciasto z borówkami i galaretką podawaj na zimno, w towarzystwie kawy albo lemoniady.
Czytaj także:
Szybkie ciasta z borówkami
Sok z borówek
Kto nie może jeść borówek