Intensywnie owocowe ciasto z borówkami i galaretką

Aby przygotować pyszne, wielopoziomowe ciasto z borówkami i galaretką, potrzebujesz biszkoptu, gładkiego kremu oraz dekoracji z owoców i galaretki. Wszystko to przygotujesz w jeden wieczór, aby następnego dnia poczęstować najbliższych pysznym deserem na zimno. Zobacz, jakie to proste.
/ 13.07.2022 05:15
DRUKUJ PRZEPIS
Intensywnie owocowe ciasto z borówkami i galaretką fot. Adobe Stock, ArtCookStudio
Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Składniki na spód biszkoptowy:

  • 6 jajek,
  • 3 łyżki kakao,
  • 110 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 130 g drobnego cukru.

Składniki na krem:

  • 500 ml mleka,
  • opakowanie budyniu śmietankowego,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 100 ml wody,
  • 100 g masła,
  • 50 g borówek amerykańskich,
  • 3 łyżki żelatyny.

Dodatkowo:

  • 300 g borówek amerykańskich,
  • 2 opakowania galaretki jagodowej.
Przygotowanie:
  1. Przygotuj spód. Jajka wymieszaj z cukrem i miksuj, aż dobrze się połączą. W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao, a następnie przesiej do masy jajecznej i zmiksuj na gładki krem.
  2. Tak przygotowany spód wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do nagrzanego do 170 stopni piekarnika.
  3. Piecz ok. 25 minut (do suchego patyczka). Jeśli biszkopt wyjdzie za gruby, przetnij go na pół, a z drugiej części przygotuj inne pyszne ciasto.
  4. Gotowy biszkopt zostaw do wystudzenia i przygotuj krem na ciasto borówkowe z galaretką.
  5. Odlej pół szklanki mleka, a resztę wymieszaj z cukrem pudrem i zagotuj. W pozostałej części rozpuść budyń z mąką, a następnie dodaj do garnka z mlekiem razem z borówkami (50 g). Po zagotowaniu budyniu zdejmij masę z ognia i wystudź.
  6. Zimny budyń utrzyj z zimnym masłem na gładki krem.
  7. Wodę zagotuj w garnku i rozpuść żelatynę. Kiedy się lekko wystudzi, wymieszaj z masą budyniową i przejem całość do formy z biszkoptem. Wstaw do lodówki na ok. godzinę.
  8. W tym czasie umyj i osusz borówki. 100 g zgnieć na papkę, a resztę odłóż.
  9. Galaretki rozpuść w 400 ml gorącej wody.
  10. Na wystudzony krem wyłóż papkę borówkową (cienką warstwę), a następnie ułóż świeże owoce.
  11. Całość zalej galaretką i odstaw do stężenia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  12. Gotowe ciasto z borówkami i galaretką podawaj na zimno, w towarzystwie kawy albo lemoniady.

Czytaj także:
Szybkie ciasta z borówkami
Sok z borówek
Kto nie może jeść borówek
 

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA