Keto makowiec nie rozczarowuje smakiem, jest wprost przeciwnie! Takie keto ciasto można jeść na diecie ketogenicznej bez obaw. Tradycyjne, obfitujące w węglowodany składniki w przepisach zastąpione zostały mąką keto oraz bezcukrowymi słodzikami. Dodatek orzechów jeszcze bardziej przesuwa proporcje makroskładników w kierunku tłuszczu i białka. Palce lizać!
Spis treści:
- Czy można jeść mak w diecie keto?
- Keto makowiec japoński
- Keto makowiec zawijany
- Keto makowiec bez pieczenia
- Warstwowy keto makowiec
Czy można jeść mak w diecie keto?
Mak jest dozwolony na diecie keto, ale dobrze jest ograniczać jego ilość i doprawiać słodzikami bez cukru. Mak jest dość niskowęglowodanowym produktem – w 2 łyżkach maku jest 2,5 g węglowodanów i 1,7 g błonnika (czyli 0,8 g węglowodanów netto).
W 100 g maku jest 28 g węglowodanów, 42 g tłuszczu, 18 g białka i 20 g błonnika. Zatem w 100 g maku jest jedynie 8 g węglowodanów netto. Kaloryczność maku wynosi 525 kcal na 100 g.
Proponujemy przepisy na keto makowce pozbawione mąki pszennej i cukru oraz suszonych owoców, które aż kipią od węglowodanów. Obliczyliśmy, ile węglowodanów jest w całych przepisach. Aby policzyć ilość węglowodanów w jednym kawałku, wystarczy podzielić podaną przez nas liczbę przez liczbę uzyskanych z całego ciasta kawałków. Aby ułatwić ci szacunek, podajemy ilość węglowodanów w kawałku przy założeniu, że każde z tych ciast dzieli się na 12 części.
Ile węglowodanów w keto makowcu: w każdym z naszych przepisów znajdziesz informacje, ile węglowodanów ogółem jest w przepisie, ile węglowodanów netto jest w całości i w 1 kawałku.
Już teraz podpowiemy ci, że najmniej „węgli” jest w keto makowcu warstwowym i jego najłatwiej będzie wpisać w dietę keto.
Keto makowiec japoński
W całym przepisie jest ok. 107 g węglowodanów i 67 g błonnika, co oznacza, że węglowodanów netto jest w tym całym keto makowcu ok. 40 g. Czyli w 1 kawałku jest ich ok. 3,3 g (przy założeniu, że ciasto dzielisz na 12 równych kawałków).
Składniki:
- 300 g zmielonego maku,
- 500 g mleko kokosowe,
- 75 g masła,
- 4 jaja,
- jabłko,
- 3 łyżki erytrytolu,
- 25 g mąki kokosowej,
- 30 g mąki migdałowej,
- 60 g posiekanych orzechów,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- skórka otarta z pomarańczy,
- łyżeczka aromatu migdałowego,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Składniki na polewę:
- 50 g kakao,
- 60 ml mascarpone,
- 40 ml wody,
- 3 łyżki erytrytolu w pudrze,
- kilka kropel aromatu pomarańczowego,
- łyżeczka żelatyny (rozpuszczona w wodzie).
Sposób przygotowania:
- Zagotuj mleko kokosowe, rozpuść w nim masło. Dodaj mak i słodzik, wymieszaj i odstaw na kilka godzin.
- Włącz piekarnik i ustaw na 170 stopni.
- Zetrzyj obrane jabłko na tarce, na jej grubych oczkach, dodaj do maku wraz ze skórką i sokiem z cytryny i proszkiem do pieczenia. Wymieszaj.
- Następnie wsyp oba rodzaje mąki i żółtka i znowu dokładnie wymieszaj.
- Białka jaj ubij na sztywną pianę z odrobiną soli. Delikatnie wmieszaj pianę do masy makowej.
- Całość wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na ok. 50 minut.
- Wyjmij, ostudź i udekoruj polewą. Aby ją przygotować, wszystkie składniki zagotuj w rondelku, na koniec dodaj żelatynę i wystudź. Zanim stężeje, udekoruj nią keto makowiec japoński.
fot. Keto makowiec japoński/ Adobe Stock, OttoPles
Keto makowiec zawijany
Keto makowiec zawijany dostarcza w całości ok. 83 g węglowodanów i ok. 61 g błonnika, czyli ok. 22 g węglowodanów netto. W 1 z 12 kawałków zatem będzie ok. 1,8 g węglowodanów netto.
Składniki na ciasto:
- 30 g mąki migdałowej,
- ok. 20 g mąki kokosowej,
- 50 g keto słodzika,
- 5 jaj,
- 50 g oleju kokosowego,
- 50 g gęstego mleka kokosowego,
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 0,5 łyżeczki sody,
- szczypta soli.
Składniki na nadzienie makowe:
- 200 g maku niebieskiego,
- 250 ml mleka kokosowego,
- 100 g masła migdałowego,
- 75 g orzechów włoskich,
- 75 g orzechów laskowych,
- 25 ml rumu,
- 0,5 łyżeczki ekstraktu migdałowego,
- łyżka skórki otartej z pomarańczy,
- łyżka keto słodzika w pudrze.
Sposób przygotowania:
- Skórkę pomarańczową namocz w rumie.
- Zagotuj mleko kokosowe i wrzuć do niego mak. Zagotuj i gotuj na wolnym ogniu 5 min, mieszając. Zdejmij z ognia i odstaw minimum na 5-6 godzin, aby mak nasiąknął.
- Zacznij szykować ciasto. Włącz piekarnik na 170 stopni.
- Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Potem dodawaj po łyżce słodzika, cały czas mieszając.
- Rozpuść olej kokosowy i wymieszaj z żółtkami i mlekiem kokosowym.
- Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj, a potem wmieszaj ubite białka.
- Rozsmaruj ciasto na papierze do pieczenia wyłożonym na blachę.
- Wstaw ciasto do piekarnika i piecz, aż się zrumieni.
- Dodaj do maku masło migdałowe i dokładnie zblenduj. Posiekaj orzechy.
- Dodaj pozostałe składniki masy makowej i całość bardzo dokładnie wymieszaj.
- Wyłóż masę makową na lekko przestudzone ciasto i zwiń je wzdłuż dłuższego boku. Odstaw, a gdy całość do końca wystygnie, wstaw do lodówki.
- Keto makowiec zawijany można polać keto lukrem i posypać posiekanymi orzechami lub wiórkami kokosowymi.
fot. Keto makowiec zawijany/ Adobe Stock, Milan
Keto makowiec bez pieczenia
W całości jest ok. 123 g węglowodanów i 78 g błonnika, co daje 45 g węglowodanów netto w całym keto makowcu. W 1 z 12 kawałków będzie ich niecałe 4 g.
Składniki:
- 2 szklanki maku,
- ¾ szklanki sezamu,
- 6-8 łyżek keto słodzika w pudrze,
- 100 g orzechów włoskich,
- 100 g migdałów,
- łyżeczka olejku waniliowego,
- 3-4 łyżki oleju kokosowego.
- pół szklanki posiekanych orzechów włoskich do posypania ciasta.
Sposób przygotowania:
- Zalej mak i sezam wodą i odstaw na noc do nasiąknięcia.
- Następnego dnia przepłucz mak i sezam i dobrze odsącz je z wody na sicie.
- Do masy makowo-sezamowej dodaj posiekane migdały i orzechy, słodzik oraz olej kokosowy. Całość dokładnie zblenduj.
- Masę wyłóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ugnieć masę łyżką i wyrównaj jego powierzchnię.
- Posyp z wierzchu posiekanymi orzechami włoskimi i wstaw do lodówki na 4-5 godzin lub na całą noc.
fot. Keto makowiec bez pieczenia/ Adobe Stock, Anatoly Repin
Warstwowy keto makowiec
Cały przepis dostarcza ok. 75 g węglowodanów i 57 g błonnika, czyli 18 g węglowodanów netto. Zatem w 1 z 12 kawałków będzie jedynie 1,5 g węglowodanów netto.
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki migdałowej,
- 50 g maku,
- 1/4 szklanki mąki kokosowej,
- 3/4 szklanki erytrytolu lub innego słodzika keto,
- 4 duże jajka,
- 1/2 szklanki roztopionego masła lub oleju kokosowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki gumy ksantanowej (opcjonalnie),
- 1/4 szklanki mleka migdałowego,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Składniki na masę makową:
- 200 g zmielonego maku,
- 1/2 szklanki erytrytolu,
- 2 łyżki masła,
- skórka otarta z 1 cytryny,
- 1/4 szklanki mleka kokosowego,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego,
- opcjonalnie: orzechy lub wiórki kokosowe.
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj mak z erytrytolem, masłem, mlekiem kokosowym i pozostałymi składnikami. Zagotuj i gotuj przez 5 minut na małym ogniu, mieszając. Zdejmij z ognia i odstaw.
- W misce połącz mąkę migdałową, mąkę kokosową, mak, erytrytol przeznaczony do ciasta, proszek do pieczenia i gumę ksantanową.
- W osobnej misce ubij jajka z masłem, mlekiem migdałowym i ekstraktem waniliowym.
- Połącz suche składniki z mokrymi — mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
- W formie do pieczenia (np. keksówce) wyłóż połowę ciasta. Następnie rozprowadź warstwę masy makowej i przykryj pozostałym ciastem. Możesz w ten sposób utworzyć więcej warstw, jesli chcesz.
- Piecz w 170°C przez 40-50 minut lub do momentu, aż patyczek wbity w środek wyjdzie suchy.
- Po ostudzeniu możesz udekorować makowiec lukrem z erytrytolu lub posypać wiórkami kokosowymi.
fot. Keto makowiec warstwowy/ Adobe Stock, Ildi
Artykuł pierwotnie opublikowano 5.12 2023 r.
Czytaj także:
Przepisy na keto ciasto z malinami keto desery malinowe
4 przepisy na keto ciasto bez pieczenia
Keto tiramisu – 5 świetnych przepisów