Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- ok. 250-300 g świeżych jagód,
- 100 g drobnego cukru,
- 130 ml gęstego jogurtu naturalnego (może być grecki),
- 120 ml oleju roślinnego,
- 3 jajka,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżka cukru wanilinowego,
- szczypta soli,
- odrobina masła do wysmarowania formy,
- opcjonalnie: łyżka mąki pszennej lub ziemniaczanej.
Przygotowanie:
- Jagody dobrze umyj, usuń wszelkie listki, gałązki i ogonki, a następnie odstaw do wysuszenia. Nie powinny być mokre podczas dodawania do ciasta.
- Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier, sól, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Całość wymieszaj, aby składniki się połączyły.
- W osobnej misce wymieszaj jajka, jogurt oraz olej.
- Mokre składniki dodaj do suchych, a następnie dokładnie wymieszaj. Musi powstać gładka, jednolita masa o średniej gęstości.
- Jeśli boisz się, że jagody puszczą soki i z ciasta wyjdzie zakalec, obtocz je delikatnie w mące ziemniaczanej lub pszennej, a następnie dodaj część do ciasta i delikatnie wymieszaj.
- Formę do pieczenia wysmaruj masłem, a następnie przelej masę. Wyrównaj szpatułką. Na wierzch wysyp resztę jagód i delikatnie wciśnij je do środka.
- Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ciasto jogurtowe z jagodami przez ok. 60 minut (do suchego patyczka).
- Studź na kratce, a na koniec ciasto jogurtowe z jagodami udekoruj cukrem pudrem lub przygotuj lukier.
Czytaj także:
3 sposoby na fit ciasto z jagodami
Jak mrozić jagody
Czy można jeść jagody w ciąży?