Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 600 g wypestkowanych śliwek,
- 330 g mąki pszennej,
- 200 ml maślanki,
- 4 jajka,
- 200 g rozpuszczonego masła,
- 150 g cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- cukier puder do dekoracji.
Przygotowanie:
Jeśli chcesz przygotować ciasto na maślance ze śliwkami, naszykuj blachę do pieczenia oraz mikser. A jeśli ciągle zastanawiasz się, dlaczego warto jeść śliwki, musisz wiedzieć, że to prawdziwe bogactwo witamin i minerałów, a dodatkowo mają pyszny, prawdziwie wakacyjny i lekko jesienny smak.
Sposób przygotowania:
- Śliwki umyj, osusz i wypestkuj. Osusz.
- Do dużej miski wbij jajka oraz dodaj cukier (zwykły i wanilinowy). Utrzyj całość mikserem na gładką, puszystą, jasną masę.
- Stopniowo dodawaj rozpuszczone i lekko wystudzone masło. Cały czas miksuj, ale zmniejsz lekko obroty.
- W drugiej misce wymieszaj mąkę oraz proszek do pieczenia. Przesiej do masy jajecznej.
- Powoli wlej maślankę i całość wymieszaj szpatułką, tylko do połączenia wszystkich składników.
- Gotową masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Śliwki lekko obtocz w mące, a następnie wyłóż na wierzch ciasta.
- Lekko wciśnij je w masę i całość włóż do piekarnika (170 stopni) na ok. godzinę (do suchego patyczka).
- Po wyjęciu ciasto na maślance ze śliwkami udekoruj cukrem pudrem.
Czytaj także:
Przetwory ze śliwek
Kruche ciasto ze śliwkami
Czy śliwki podnoszą poziom cukru?