Puszyste ciasto na maślance ze śliwkami: ten przepis zachwyci każdego

Lekkie i puszyste ciasto na maślance ze śliwkami to przepis, który nie może nie wyjść, a dodatkowo wspaniale smakuje. Będzie idealnym towarzyszem porannego czytania książki przy filiżance kawy, a także sprawdzi się podczas rodzinnych spotkań i imprez rodzinnych. Maślanka sprawi, że wypiek będzie wilgotny i doskonały w smaku.
/ 20.08.2022 05:12
DRUKUJ PRZEPIS
Puszyste ciasto na maślance ze śliwkami: ten przepis zachwyci każdego fot. Adobe Stock, oksanka8306
Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 600 g wypestkowanych śliwek,
  • 330 g mąki pszennej,
  • 200 ml maślanki,
  • 4 jajka,
  • 200 g rozpuszczonego masła,
  • 150 g cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • cukier puder do dekoracji.
Przygotowanie:

Jeśli chcesz przygotować ciasto na maślance ze śliwkami, naszykuj blachę do pieczenia oraz mikser. A jeśli ciągle zastanawiasz się, dlaczego warto jeść śliwki, musisz wiedzieć, że to prawdziwe bogactwo witamin i minerałów, a dodatkowo mają pyszny, prawdziwie wakacyjny i lekko jesienny smak. 

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki umyj, osusz i wypestkuj. Osusz.
  2. Do dużej miski wbij jajka oraz dodaj cukier (zwykły i wanilinowy). Utrzyj całość mikserem na gładką, puszystą, jasną masę.
  3. Stopniowo dodawaj rozpuszczone i lekko wystudzone masło. Cały czas miksuj, ale zmniejsz lekko obroty.
  4. W drugiej misce wymieszaj mąkę oraz proszek do pieczenia. Przesiej do masy jajecznej.
  5. Powoli wlej maślankę i całość wymieszaj szpatułką, tylko do połączenia wszystkich składników.
  6. Gotową masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Śliwki lekko obtocz w mące, a następnie wyłóż na wierzch ciasta.
  8. Lekko wciśnij je w masę i całość włóż do piekarnika (170 stopni) na ok. godzinę (do suchego patyczka).
  9. Po wyjęciu ciasto na maślance ze śliwkami udekoruj cukrem pudrem.

Czytaj także:
Przetwory ze śliwek
Kruche ciasto ze śliwkami
Czy śliwki podnoszą poziom cukru?
 

DRUKUJ PRZEPIS