Brownie keto – 3 doskonałe przepisy na niskowęglowodanowe ciasto czekoladowe bez cukru i mąki

brownie keto fot. Adobe Stock, asife
Keto brownie powstaje z czekolady bez cukru, masła, jajek i słodzików, które nie wpływają na poziom glukozy. Do brownie w wersji keto można dodać mascarpone, niskowęglowodanową mąkę, masło orzechowe, orzechy i inne keto dodatki. Oto 3 przepisy na keto ciasto czekoladowe bez cukru, które podbije serca nawet osób, które nie stosują diety low carb na co dzień.
/ 08.08.2023 05:06
brownie keto fot. Adobe Stock, asife

Keto brownie, czyli ciasto czekoladowe w wersji keto, to przepyszna słodka przekąska, która nie zdradza smakiem, że ma mało węglowodanów i nie zawiera cukru. Niskowęglowodanowego brownie w diecie keto nie można jeść bez limitu. Mimo wszystko nawet w najbardziej restrykcyjnej diecie low carb znajdzie się miejsce na porcję mocno czekoladowego ciasta z któregoś z poniższych przepisów.

Spis treści:

  1. Jak zrobić smaczne keto brownie?
  2. Keto brownie z mascarpone i malinami
  3. Keto brownie z masłem orzechowym
  4. Klasyczne ciasto czekoladowe z mąką kokosową i migdałową

Jak zrobić smaczne keto brownie?

Klasyczne brownie powstaje z jajek, czekolady, masła, mąki i cukru. Na diecie ketogenicznej nie powinno się jeść zwyczajnej czekolady, mąki i cukru. Żeby zrobić brownie w wersji keto, trzeba więc zamienić te składniki na ich niskowęglowodanowe odpowiedniki. 

  •  Zamiast czekolady wykorzystaj do keto brownie czekoladę bez cukru - np. słodzoną maltitolem lub stewią albo samo kakao.
  • Zamiast cukru wykorzystaj do keto brownie ketogeniczny słodzik, np. erytrol, stewię lub ksylitol.
  • Zamiast mąki pszennej w keto brownie sprawdzi się np. mąka migdałowa lub mąka kokosowa.

W brownie niskowęglowodanowym można za to umieścić jajka, masło, czy inne dodatki wzbogacające niskowęglowodanowe ketogeniczne wypieki: kakao, mascarpone, masło orzechowe, niskocukrowe owoce, cynamon, orzechy.

Najprostsze keto brownie możesz zrobić jednak tylko z dwóch składników: czekolady bez cukru i jajek. Wystarczy do rozpuszczonej czekolady dodać ubite jaja, a powstałą masę upiec. To sposób na ekspresowe ciasto czekoladowe keto, które możesz zrobić w jednej porcji nawet w kuchence mikrofalowej. Jeśli szukasz jednak bardziej pomysłowych sposobów na niskowęglowodanowe ciasta czekoladowe, skorzystaj z naszych przepisów.

Dieta ketogeniczna - przepisy. 12 pomysłów na wysokotłuszczowe posiłki w diecie keto

Kluczem do idealnego przepisu na brownie w wersji low carb są odpowiednio dobrane proporcje składników.

Keto brownie z mascarpone i malinami bez cukru

Poniżej doskonały przepis na płynne keto brownie, którego kremowy smak dopełnia serek mascarpone. Maliny przełamują smak czekoladowego ciasta i nie dodają do niego za dużo węglowodanów. Dzięki temu poniższy przepis można z powodzeniem nazwać wersją low carb brownie.

Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady bez cukru,
  • 40 g masła,
  • 50 g mascarpone,
  • 40 g sproszkowanego erytrolu,
  • 3 jajka,
  • 50 g malin świeżych lub 20 g malin liofilizowanych,
  • 20 g kakao.

Sposób przygotowania:

  1. Ubij jajka ze szczyptą soli  i erytrolem, dodaj mascarpone.
  2. Dodaj rozpuszczone (i ostudzone do temp. pokojowej) masło oraz rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę.
  3. Wolno mieszaj składniki i dodaj kakao.
  4. Przełóż masę czekoladową na niską, niewielką blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Zatop maliny w keto cieście czekoladowym.
  6. Piecz keto brownie w ok. 180 stopniach przez 20-25 minut.

keto brownie z mascarpone i malinami
fot. Keto brownie z mascarpone i malinami/ Adobe Stock, marysckin

Keto brownie z masłem orzechowym

Masło orzechowe to doskonały keto produkt, który pozwala robić keto doskonałe keto lody, keto chleb, czy keto gofry. Doskonale nadaje się też do keto brownie. Keto brownie z masłem orzechowym jest cięższe, i ma głęboki, orzechowy smak. To bardzo popularny przepis wśród entuzjastów diet niskowęglowodanowych. To przepis bez konieczności wykorzystywania czekolady, smak zapewnia tu kakao!

Składniki:

  • 75 g mąki migdałowej,
  • 40 g erytrolu,
  • 75 g masła,
  • 35 g kakao,
  • 3 jajka,
  • 50 g masła orzechowego,
  • szczypta soli,
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • garść orzechów włoskich.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik to temp. 200 stopni.
  2. Wymieszaj suche składniki: mąkę migdałową, erytrol, sól, kakao.
  3. W mikrofali lub rondlu rozpuść masło i ostudź je.
  4. Do rozpuszczonego masła dodaj jajka i ekstrakt waniliowy, a następnie mieszaj.
  5. Dosypuj suche składniki keto brownie, cały czas mieszając, do powstania jednolitej masy.
  6. Posiekaj orzechy włoskie i dodaj je do masy. Dodaj też masło orzechowe i krótko wymieszaj.
  7. Przełóż do niewielkiej formy do pieczenia (np. 20x20 cm) i włóż do piekarnika.
  8. Piecz ok. 15 minut w temp. 200 stopni.
  9. Wyciągnij z piekarnika i posyp szczyptą soli. Ostudź czekoladowe ciasto keto z masłem orzechowym przed podaniem.

keto brownie z masłem orzechowym
fot. Keto brownie z masłem orzechowym/ Adobe Stock, Alexander Demayanenko

Najprostsze ciasto czekoladowe z mąką kokosową i migdałową

Chcesz najprostszego przepisu na keto brownie? Oto on. Keto ciasto czekoladowe z tej receptury jest wilgotne w środku, ciężkie i przepyszne. Możesz dodać do niego orzechy, owoce lub inne ulubione niskowęglowodanowe dodatki.

Składniki:

  • 40 g mąki migdałowej,
  • 20 g mąki kokosowej
  • 20 g kakao,
  • 100 g sproszkowanego erytrolu (lub innego keto słodzika),
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 100 g masła,
  • 60 g gorzkiej czekolady bez cukru,
  • 3 jajka,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie: aromat waniliowy, aromat migdałowy lub pomarańczowy.

Sposób przygotowania:

  1. W kąpieli wodnej rozpuść masło i czekoladę. Mieszaj do połączenia składników.
  2. Wymieszaj wszystkie suche składniki na keto brownie: mąkę migdałową i kokosową, erytrol, proszek do pieczenia, kakao.
  3. Do masy czekoladowej dodaj jajka i wymieszaj. Dodaj opcjonalny aromat i szczyptę soli.
  4. Mieszając, powoli dodawaj suche składniki.
  5. Szybko wymieszaj do połączenia składników.
  6. Umieść w niewielkiej formie do pieczenia wyłożonej papierem i natłuszczonej.
  7. Piecz przez ok. 15-20 minut w 180 stopniach.

keto brownie z mąką migdałową i kokosową
fot. Keto brownie z mąką migdałową i kokosową/ Adobe Stock, Nelea Reazanteva

Czytaj także:
Keto pączki – 3 przepisy na pyszne niskowęglowodanowe pączki niemal bez cukru i bez glutenu
Keto sernik – 5 niskowęglowodanowych przepisów na doskonały sernik ketogeniczny bez cukru
Keto pizza – 4 niskowęglowodanowe przepisy, które na stałe zagoszczą w twojej diecie

Redakcja poleca

REKLAMA