Keto brownie, czyli ciasto czekoladowe w wersji keto, to przepyszna słodka przekąska, która nie zdradza smakiem, że ma mało węglowodanów i nie zawiera cukru. Niskowęglowodanowego brownie w diecie keto nie można jeść bez limitu. Mimo wszystko nawet w najbardziej restrykcyjnej diecie low carb znajdzie się miejsce na porcję mocno czekoladowego ciasta z któregoś z poniższych przepisów.
Spis treści:
- Jak zrobić smaczne keto brownie?
- Keto brownie z mascarpone i malinami
- Keto brownie z masłem orzechowym
- Klasyczne ciasto czekoladowe z mąką kokosową i migdałową
Jak zrobić smaczne keto brownie?
Klasyczne brownie powstaje z jajek, czekolady, masła, mąki i cukru. Na diecie ketogenicznej nie powinno się jeść zwyczajnej czekolady, mąki i cukru. Żeby zrobić brownie w wersji keto, trzeba więc zamienić te składniki na ich niskowęglowodanowe odpowiedniki.
- Zamiast czekolady wykorzystaj do keto brownie czekoladę bez cukru - np. słodzoną maltitolem lub stewią albo samo kakao.
- Zamiast cukru wykorzystaj do keto brownie ketogeniczny słodzik, np. erytrol, stewię lub ksylitol.
- Zamiast mąki pszennej w keto brownie sprawdzi się np. mąka migdałowa lub mąka kokosowa.
W brownie niskowęglowodanowym można za to umieścić jajka, masło, czy inne dodatki wzbogacające niskowęglowodanowe ketogeniczne wypieki: kakao, mascarpone, masło orzechowe, niskocukrowe owoce, cynamon, orzechy.
Najprostsze keto brownie możesz zrobić jednak tylko z dwóch składników: czekolady bez cukru i jajek. Wystarczy do rozpuszczonej czekolady dodać ubite jaja, a powstałą masę upiec. To sposób na ekspresowe ciasto czekoladowe keto, które możesz zrobić w jednej porcji nawet w kuchence mikrofalowej. Jeśli szukasz jednak bardziej pomysłowych sposobów na niskowęglowodanowe ciasta czekoladowe, skorzystaj z naszych przepisów.
Dieta ketogeniczna - przepisy. 12 pomysłów na wysokotłuszczowe posiłki w diecie keto
Kluczem do idealnego przepisu na brownie w wersji low carb są odpowiednio dobrane proporcje składników.
Keto brownie z mascarpone i malinami bez cukru
Poniżej doskonały przepis na płynne keto brownie, którego kremowy smak dopełnia serek mascarpone. Maliny przełamują smak czekoladowego ciasta i nie dodają do niego za dużo węglowodanów. Dzięki temu poniższy przepis można z powodzeniem nazwać wersją low carb brownie.
Składniki:
- 100 g gorzkiej czekolady bez cukru,
- 40 g masła,
- 50 g mascarpone,
- 40 g sproszkowanego erytrolu,
- 3 jajka,
- 50 g malin świeżych lub 20 g malin liofilizowanych,
- 20 g kakao.
Sposób przygotowania:
- Ubij jajka ze szczyptą soli i erytrolem, dodaj mascarpone.
- Dodaj rozpuszczone (i ostudzone do temp. pokojowej) masło oraz rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę.
- Wolno mieszaj składniki i dodaj kakao.
- Przełóż masę czekoladową na niską, niewielką blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Zatop maliny w keto cieście czekoladowym.
- Piecz keto brownie w ok. 180 stopniach przez 20-25 minut.
fot. Keto brownie z mascarpone i malinami/ Adobe Stock, marysckin
Keto brownie z masłem orzechowym
Masło orzechowe to doskonały keto produkt, który pozwala robić keto doskonałe keto lody, keto chleb, czy keto gofry. Doskonale nadaje się też do keto brownie. Keto brownie z masłem orzechowym jest cięższe, i ma głęboki, orzechowy smak. To bardzo popularny przepis wśród entuzjastów diet niskowęglowodanowych. To przepis bez konieczności wykorzystywania czekolady, smak zapewnia tu kakao!
Składniki:
- 75 g mąki migdałowej,
- 40 g erytrolu,
- 75 g masła,
- 35 g kakao,
- 3 jajka,
- 50 g masła orzechowego,
- szczypta soli,
- pół łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- garść orzechów włoskich.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik to temp. 200 stopni.
- Wymieszaj suche składniki: mąkę migdałową, erytrol, sól, kakao.
- W mikrofali lub rondlu rozpuść masło i ostudź je.
- Do rozpuszczonego masła dodaj jajka i ekstrakt waniliowy, a następnie mieszaj.
- Dosypuj suche składniki keto brownie, cały czas mieszając, do powstania jednolitej masy.
- Posiekaj orzechy włoskie i dodaj je do masy. Dodaj też masło orzechowe i krótko wymieszaj.
- Przełóż do niewielkiej formy do pieczenia (np. 20x20 cm) i włóż do piekarnika.
- Piecz ok. 15 minut w temp. 200 stopni.
- Wyciągnij z piekarnika i posyp szczyptą soli. Ostudź czekoladowe ciasto keto z masłem orzechowym przed podaniem.
fot. Keto brownie z masłem orzechowym/ Adobe Stock, Alexander Demayanenko
Najprostsze ciasto czekoladowe z mąką kokosową i migdałową
Chcesz najprostszego przepisu na keto brownie? Oto on. Keto ciasto czekoladowe z tej receptury jest wilgotne w środku, ciężkie i przepyszne. Możesz dodać do niego orzechy, owoce lub inne ulubione niskowęglowodanowe dodatki.
Składniki:
- 40 g mąki migdałowej,
- 20 g mąki kokosowej
- 20 g kakao,
- 100 g sproszkowanego erytrolu (lub innego keto słodzika),
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- 100 g masła,
- 60 g gorzkiej czekolady bez cukru,
- 3 jajka,
- szczypta soli,
- opcjonalnie: aromat waniliowy, aromat migdałowy lub pomarańczowy.
Sposób przygotowania:
- W kąpieli wodnej rozpuść masło i czekoladę. Mieszaj do połączenia składników.
- Wymieszaj wszystkie suche składniki na keto brownie: mąkę migdałową i kokosową, erytrol, proszek do pieczenia, kakao.
- Do masy czekoladowej dodaj jajka i wymieszaj. Dodaj opcjonalny aromat i szczyptę soli.
- Mieszając, powoli dodawaj suche składniki.
- Szybko wymieszaj do połączenia składników.
- Umieść w niewielkiej formie do pieczenia wyłożonej papierem i natłuszczonej.
- Piecz przez ok. 15-20 minut w 180 stopniach.
fot. Keto brownie z mąką migdałową i kokosową/ Adobe Stock, Nelea Reazanteva
Czytaj także:
Keto pączki – 3 przepisy na pyszne niskowęglowodanowe pączki niemal bez cukru i bez glutenu
Keto sernik – 5 niskowęglowodanowych przepisów na doskonały sernik ketogeniczny bez cukru
Keto pizza – 4 niskowęglowodanowe przepisy, które na stałe zagoszczą w twojej diecie