Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 180 g zimnego masła,
- 1 i 1/4 szklanki mąki,
- 1 i 1/2 szklanki zmielonych migdałów,
- 1 szklanka cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków (+ dodatkowo do posypania ciastek),
- skórka starta z cytryny,
- 3 łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 3 żółtka,
- dżem malinowy do przełożenia ciasteczek.
Przygotowanie:
Ciasteczka na walentynki, spakowane w ozdobne pudełko, to idealny prezent na walentynki. Możesz przygotować tradycyjne kruche ciasteczka, ale jeśli masz więcej czasu, pokuś się o przyrządzenie oryginalnych ciastek Linzer w kształcie serc.
- W misce umieść zimne masło, mąkę, zmielone migdały, cukier puder, skórkę otartą z 1 cytryny, cynamon, proszek do pieczenia, soli, a także żółtka.
- Zagnieć na kruche ciasto, a potem uformuj kulę i owiń w folię spożywczą. Włóż ją do lodówki na 60 minut lub do zamrażarki na 30 minut.
- Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj, podsypując mąką.
- Wycinaj ciastka foremką w kształcie serca - połowę ciastek całych, a połowę z dziurką na środku, przez którą będzie widać nadzienie.
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Poukładaj na niej ciastka. Teraz dobrze jest schłodzić je ponownie, zanim zostaną upieczone. Umieść je w lodówce na 20-40 minut.
- Piecz ciasteczka na walentynki przez około 12 minut w 180 stopniach C, aż będą lekko zarumienione.
- Gdy ciastka wystygną, łącz je po dwa. Przekładaj dżemem malinowym. Wierzch ciasteczek na walentynki posyp cukrem pudrem.
Zobacz więcej przepisów na walentynki:
Kolacja dla dwojga - 40 przepisów
Przekąska na walentynki
Deser na walentynki - 22 przepisy