Faworki z ciasta francuskiego - błyskawiczny przepis

Faworki z ciasta francuskiego będą gotowe dosłownie w pół godziny. Nie wymagają smażenia - wystarczy je upiec w piekarniku.
Weronika Kwaśniak / 15.01.2021 16:40
DRUKUJ PRZEPIS
Faworki z ciasta francuskiego - błyskawiczny przepis fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego,
  • cukier puder do oprószenia,
  • łyżka wody,
  • żółtko.
Przygotowanie:

Chrusty przygotowywane według klasycznego przepisu na faworki, są bardzo czasochłonne. Aby przyspieszyć cały proces, możesz wykorzystać gotowe ciasto francuskie. Faworki będą równie pyszne, a w dodatku mniej kaloryczne - nie wymagają smażenia, można je upiec w piekarniku.

  1. Arkusz ciasta francuskiego rozwiń i i pokrój na paski o szerokości 1-1,5 cm.
  2. Następnie każdy pasek skróć - dopasuj go do długości, jaką mają mieć pojedyncze faworki z ciasta francuskiego. Możesz podzielić każdy pasek na 2-3 części.
  3. Na środku każdego paska ciasta, wykonaj nacięcie. Potem jeden koniec paska przewijaj przez nacięcie - dokładnie w taki sposób, jak zaplata się klasyczne faworki.
  4. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzej do 200 stopni C.
  5. Do blaszki powkładaj faworki.
  6. Żółtko roztrzep z odrobiną wody, wysmaruj wierzch faworków z ciasta francuskiego.
  7. Piecz przez około 15 minut.
  8. Po wystudzeniu oprósz cukrem pudrem.

Zobacz więcej przepisów:
Jak smażyć oponki i pączki?
Pączki wiedeńskie
Pączki bez drożdży

DRUKUJ PRZEPIS