Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- opakowanie gotowego ciasta francuskiego,
- cukier puder do oprószenia,
- łyżka wody,
- żółtko.
Przygotowanie:
Chrusty przygotowywane według klasycznego przepisu na faworki, są bardzo czasochłonne. Aby przyspieszyć cały proces, możesz wykorzystać gotowe ciasto francuskie. Faworki będą równie pyszne, a w dodatku mniej kaloryczne - nie wymagają smażenia, można je upiec w piekarniku.
- Arkusz ciasta francuskiego rozwiń i i pokrój na paski o szerokości 1-1,5 cm.
- Następnie każdy pasek skróć - dopasuj go do długości, jaką mają mieć pojedyncze faworki z ciasta francuskiego. Możesz podzielić każdy pasek na 2-3 części.
- Na środku każdego paska ciasta, wykonaj nacięcie. Potem jeden koniec paska przewijaj przez nacięcie - dokładnie w taki sposób, jak zaplata się klasyczne faworki.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzej do 200 stopni C.
- Do blaszki powkładaj faworki.
- Żółtko roztrzep z odrobiną wody, wysmaruj wierzch faworków z ciasta francuskiego.
- Piecz przez około 15 minut.
- Po wystudzeniu oprósz cukrem pudrem.
Zobacz więcej przepisów:
Jak smażyć oponki i pączki?
Pączki wiedeńskie
Pączki bez drożdży