Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 100 g cukru + 2 łyżki,
- 200 g masła,
- 300 g mąki pszennej + 2 czubate łyżki,
- 3 szklanki jeżyn (lub innych owoców),
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
- opcjonalnie: cukier puder do posypania.
Przygotowanie:
Przepis na tartę z jeżynami to jedna z kultowych receptur kuchni francuskiej. Sekretem jest idealnie kruche ciasto - nie możesz go więc wyrabiać zbyt długo. Warto je też przez chwilę schłodzić w zamrażarce - oczywiście jeszcze przed upieczeniem.
- 300 g mąki przesiej do miski, dodaj 100 g cukru i 200 g masła - masło powinno być zimne i posiekane na kawałki. Zagnieć, aż powstanie elastyczne ciasto.
- Z ciasta uformuj kulę i odłóż do schłodzenia - owiń je folią spożywczą i odłóż na 40 minut do lodówki, albo na 20 minut do zamrażarki.
- Formę do tarty wyłóż papierem do pieczenia. Potem wylep ją schłodzonym ciastem.
- Przez 15 minut podpiecz ciasto w 180 stopniach C, aż stanie się złotawe.
- Jeżyny umyj, osusz, połącz z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej, 2 łyżkami mąki i 2 łyżkami cukru.
- Owoce wyłóż na podpieczony spód, możesz lekko powciskać je w ciasto.
- Tartę z jeżynami piecz teraz przez 30 minut.
- Gotową tartę z jeżynami możesz serwować posypaną cukrem pudrem.
Zobacz więcej przepisów na tarty:
Tarta na słono - 17 najlepszych przepisów
Tarta ze szpinakiem i łososiem
Tarta z kurczakiem i papryką