Tarta z jeżynami. Nietypowe ciasto, które pokochają wszyscy domownicy

Tarta z jeżynami to prawdziwie letnie ciasto. Jeśli chcesz, możesz jeżyny połączyć z innymi letnimi owocami, np. malinami, poziomkami, jagodami albo borówkami amerykańskimi. Nasza tarta z jeżynami jest banalnie prosta w przygotowaniu, a najlepiej smakuje serwowana z kulką lodów waniliowych.
Weronika Kwaśniak / 07.06.2022 10:47
DRUKUJ PRZEPIS
Tarta z jeżynami. Nietypowe ciasto, które pokochają wszyscy domownicy fot. Adobe Stock, shaiith
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 100 g cukru + 2 łyżki,
  • 200 g masła,
  • 300 g mąki pszennej + 2 czubate łyżki,
  • 3 szklanki jeżyn (lub innych owoców),
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
  • opcjonalnie: cukier puder do posypania.
Przygotowanie:

Przepis na tartę z jeżynami to jedna z kultowych receptur kuchni francuskiej. Sekretem jest idealnie kruche ciasto - nie możesz go więc wyrabiać zbyt długo. Warto je też przez chwilę schłodzić w zamrażarce - oczywiście jeszcze przed upieczeniem. 

  1. 300 g mąki przesiej do miski, dodaj 100 g cukru i 200 g masła - masło powinno być zimne i posiekane na kawałki. Zagnieć, aż powstanie elastyczne ciasto.
  2. Z ciasta uformuj kulę i odłóż do schłodzenia - owiń je folią spożywczą i odłóż na 40 minut do lodówki, albo na 20 minut do zamrażarki.
  3. Formę do tarty wyłóż papierem do pieczenia. Potem wylep ją schłodzonym ciastem.
  4. Przez 15 minut podpiecz ciasto w 180 stopniach C, aż stanie się złotawe.
  5. Jeżyny umyj, osusz, połącz z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej, 2 łyżkami mąki i 2 łyżkami cukru.
  6. Owoce wyłóż na podpieczony spód, możesz lekko powciskać je w ciasto.
  7. Tartę z jeżynami piecz teraz przez 30 minut.
  8. Gotową tartę z jeżynami możesz serwować posypaną cukrem pudrem.

Zobacz więcej przepisów na tarty:
Tarta na słono - 17 najlepszych przepisów
Tarta ze szpinakiem i łososiem
Tarta z kurczakiem i papryką

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA