W diecie ketogenicznej jest miejsce na keto ciasto z malinami lub malinowy deser o niskiej zawartości węglowodanów. Najlepszym przykładem są nasze przepisy na ciasta i szybki deser. Wybierz tę propozycję, która najlepiej spełni twoje potrzeby. Pierwszy przepis to opcja to dość nieskomplikowane ciasto – w sam raz dla rodziny w weekend. Drugi przepis to wypasione keto ciasto z malinami, nadające się na większe okazje. A ostatnia propozycja to błyskawiczny keto deser na nagły apetyt na coś słodkiego, coś, co nie zakłóci np. keto adaptacji.
Spis treści:
- Maliny na keto
- Keto ciasto jogurtowe z malinami
- Keto deser z malinami i mascarpone
- Keto deser z malinami na szybko
Maliny na keto
Maliny można jeść na diecie ketogenicznej, ale trzeba zwrócić uwagę na ich ilość, ponieważ zawierają węglowodany, chociaż są stosunkowo niskokaloryczne i bogate w błonnik.
Oto przybliżone wartości odżywcze malin w 100 g:
- białko: około 1 g,
- węglowodany: około 12 g (w tym: cukry: 4,4 g, błonnik około 6-7 g),
- białko: około 1 g,
- tłuszcz: około 0,7 g,
- kalorie: około 52 kcal.
Maliny są również źródłem witamin i minerałów, takich jak witamina C, witamina K, foliany i mangan, dlatego mogą być cennym elementem diety wysokobiałkowej.
Warto pamiętać, że na diecie ketogenicznej ogranicza się spożycie węglowodanów do bardzo niskiego poziomu (zazwyczaj poniżej 50 g węglowodanów netto, czyli bez błonnika, dziennie), aby wprowadzić organizm w stan ketozy, w którym spala głównie tłuszcze jako źródło energii. Dlatego stosując ten sposób żywienia, należy jeść maliny z umiarem i uwzględnić ich zawartość węglowodanów w ogólnej ilości węglowodanów spożywanych w ciągu dnia.
Keto ciasto jogurtowe z malinami
Dość szybka wersja efektownego keto ciasta z malinami i jogurtem. Przygotowanie trwa ok. 30 minut, drugie tyle to pieczenie i złożenie ciasta. Po podzieleniu go na 12 kawałków w każdym z nich będzie: ok. 11 g białka, 9,5 g węglowodanów, 43 g tłuszczu i 446 kcal. Jeśli nie masz czasu na przekładanie ciasta, nie rób tego. W zamian za to wysmaruj wierzch i boki kremem, poukładaj maliny, a część z nich zmiksuj i tak powstałym malinowym sosem skrop ciasto dla dekoracji.
Składniki:
- 1 duże jajko,
- 2 łyżki keto słodzika,
- łyżka jogurtu greckiego,
- 2 łyżki roztopionego masła,
- ¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 6 łyżek mąki migdałowej,
- łyżka mąki kokosowej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na krem:
- 75 g serka śmietankowego Philadelphia,
- 1,5 łyżki masła,
- ¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- ¼ szklanki słodzika w proszku,
- ⅓ szklanki świeżych malin.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Ciasto: Do miski wbij jajko i dodaj 2 łyżki słodzika w proszku. Ubijaj na wysokich obrotach przez 2 minuty, aż masa będzie superpuszysta. Dodaj jogurt, roztopione i ostudzone masło oraz ekstrakt waniliowy. Mieszaj do połączenia. Do mokrych składników dodaj suche i dobrze wymieszaj. Nasmaruj okrągłą formę masłem lub dokładnie wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż masę do formy i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjmij do ostudzenia.
- Krem: W czasie pieczenia ciasta, w misce wymieszaj wszystkie składniki na krem, aż masa będzie gładka. Schładzaj w lodówce do czasu, aż przyjdzie moment składania ciasta.
- Montaż ciasta: Ciasto przekrój poziomo na pół. Na dolnej połowie ułóż maliny, a górną posmaruj odrobiną kremu. Dociśnij górną połowę kremem do malin. Resztę kremu rozsmaruj na górze lub górze i bokach ciasta. Posyp keto ciasto jogurtowe resztą malin, pokrój i podawaj.
fot. Keto ciasto jogurtowe z malinami/ Adobe Stock, manyakotic
Keto deser z malinami i mascarpone
To keto ciasto z malinami, choć jest dość pracochłonne, jest pyszne, efektowne i może zastąpić tort urodzinowy. Pokryte jest apetycznym białym kremem, pod którym, jak w prawdziwym torcie, jest kilka warstw ciasta. Jeśli ciasto zostanie podzielone na 12 kawałków, w każdym z nich będzie: 11 g białka, 9 g węglowodanów, 53 g tłuszczu, i 550 kcal. Ciasto możesz ozdobić z wierzchu świeżymi malinami i oprószyć keto słodzikiem, albo zostawić posmarowane kremem i oprószyć delikatnie gorzkim kakao.
Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki śmietanki kremówki,
- 3 jajka,
- 7 żółtek jaj,
- 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 2/3 szklanki keto słodzika,
- 1,5 szklanki mąki migdałowej,
- 3 łyżki mąki kokosowej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Składniki na krem malinowy:
- 340 gramów mrożonych malin,
- 1/3 szklanki keto słodzika,
- ¼ szklanki wody.
Składniki na krem mascarpone:
- szklanka śmietany kremówki do ubijania,
- 1/4 szklanki keto słodzika,
- 2 łyżki wody,
- 2 łyżeczki żelatyny.
Składniki na krem waniliowy:
- szklanka miękkiego masła,
- szklanka keto słodzika,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.
Sposób przygotowania ciasta:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Nasmaruj tłuszczem okrągłą formę do ciasta o średnicy 20-22 cm (możesz użyć na dno okrągłego papieru do pieczenia).
- W chłodzonej misce ubij śmietankę. Dodaj jajka, żółtka, słodzik, mąkę migdałową, mąkę kokosową, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj.
- Wlej 1/3 ciasta do formy i delikatnie ostukaj, aby uwolnić pęcherzyki powietrza. Piecz przez 20-25 minut, aż ciasto się zetnie na środku.
- Wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie do momentu, aż boki odejdą. Delikatnie przełóż krążek ciasta na blat.
- Powtórz pieczenie jeszcze 2 razy, aby uzyskać 3 krążki ciasta.
Sposób przygotowania kremu malinowego:
- Podgrzewaj maliny, słodzik i wodę w średnim rondlu, aż masa zredukuje się na tyle, aby oblepiać łyżkę.
- Odstaw na bok, a gdy przestygnie, zmiksuj.
Sposób przygotowania kremu mascarpone:
- Wlej wodę do miski. Posyp wierzch żelatyną i odstaw na 5 minut.
- W blenderze zmieszaj mascarpone, śmietankę, wanilię i słodzik.
- Podgrzej żelatynę w kuchence mikrofalowej przez 10 sekund, aż będzie płynna i gładka. Przy włączonym blenderze, wsyp żelatynę do kremu mascarpone i mieszaj, aż składniki się połączą.
- Gotowy krem włóż do dużego rękawa cukierniczego z dużą okrągłą końcówką.
Sposób przygotowania kremu waniliowego:
- Wszystkie składniki kremu włóż do miski i ubijaj, aż się dokładnie połączą i masa będzie puszysta.
- Włóż krem waniliowy do dużego rękawa cukierniczego z dużą okrągłą końcówką.
Sposób na wykonanie keto ciasta z malinami:
- Rozsmaruj krem malinowy na 3 warstwach ciasta.
- Na pierwszej z nich (to będzie spód ciasta), rozsmaruj połowę kremu mascarpone. Przykryj drugim krążkiem ciasta i wyłóż na wierzch drugą połowę kremu serowego.
- Przykryj trzecim krążkiem ciasta.
- Na wierzch i boki tortu wyłóż 1/2 kremu waniliowego, a następnie włóż do lodówki na 4 godziny.
- Wyjmij keto ciasto z lodówki i rozsmaruj pozostałą część kremu waniliowego na wierzchu ciasta.
fot. Keto deser z malinami i mascarpone/ Adobe Stock, anna_shepulova
Keto deser z malinami na szybko
Błyskawiczny keto deser bez pieczenia. Natychmiast pozwala zaspokoić apetyt na słodycze, a przy tym nie dostarcza za dużo węglowodanów. Podajemy składniki na jedną porcji. Jeśli chcesz przygotować taki deser dla większej liczby ludzi, pomnóż ilość składników przez liczbę osób. W porcji będzie ok.: 2,6 g białka, 9 g węglowodanów, 43,6 g tłuszczu i 420 kcal.
Składniki:
- pół szklanki schłodzonej śmietanki kremówki,
- pół szklanki świeżych malin,
- łyżeczka keto słodzika,
- 5 migdałów,
- łyżka keto granoli (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Ubij śmietanę na sztywno i jej połowę przełóż do miseczki.
- Zmiksuj lub rozgnieć dokładnie widelcem połowę malin.
- Wlej zmiksowane maliny do połowy bitej śmietany, dodaj słodzik i wymieszaj niezbyt dokładnie.
- Na dno szklanki wsyp granolę, jeśli chcesz jej użyć.
- Nałóż śmietanę z wmieszanymi malinami, a na nią czystą bitą śmietanę. Udekoruj pozostałymi malinami i migdałami.
fot. Keto deser z malinami na szybko/ Adobe Stock, Oksana
Czytaj także:
Jak przygotować keto ciasto z borówkami?
Superprzepisy na keto ciasto ze śliwkami
Keto szarlotka – przepisy nie tylko z cukinią