Przepisy na keto ciasto z malinami i błyskawiczne desery malinowe. Niskowęglowodanowe i przepyszne

Keto ciasto z malinami fot. Adobe Stock, Nelea Reazanteva
Keto ciasto z malinami może zawierać od ok. 400 do 500 kcal w jednym kawałku. Wszystko zależy od ilości tłuszczu i białka, bo najmniej energii w takim keto deserze dostarczają węglowodany, których jest w porcji jedynie kilka gramów. Najefektowniej wyglądają ciasta przekładane malinami lub kremem malinowym i z wierzchu udekorowane malinami. Można je dodatkowo posypywać wiórkami kokosowymi lub niskowęglowodanową granolą.
Ewa Cwil / 15.09.2023 05:06
Keto ciasto z malinami fot. Adobe Stock, Nelea Reazanteva

W diecie ketogenicznej jest miejsce na keto ciasto z malinami lub malinowy deser o niskiej zawartości węglowodanów. Najlepszym przykładem są nasze przepisy na ciasta i szybki deser. Wybierz tę propozycję, która najlepiej spełni twoje potrzeby. Pierwszy przepis to opcja to dość nieskomplikowane ciasto – w sam raz dla rodziny w weekend. Drugi przepis to wypasione keto ciasto z malinami, nadające się na większe okazje. A ostatnia propozycja to błyskawiczny keto deser na nagły apetyt na coś słodkiego, coś, co nie zakłóci np. keto adaptacji.

Spis treści:

  1. Maliny na keto
  2. Keto ciasto jogurtowe z malinami
  3. Keto deser z malinami i mascarpone
  4. Keto deser z malinami na szybko

Maliny na keto

Maliny można jeść na diecie ketogenicznej, ale trzeba zwrócić uwagę na ich ilość, ponieważ zawierają węglowodany, chociaż są stosunkowo niskokaloryczne i bogate w błonnik.

Oto przybliżone wartości odżywcze malin w 100 g:

  • białko: około 1 g,
  • węglowodany: około 12 g (w tym: cukry: 4,4 g, błonnik około 6-7 g),
  • białko: około 1 g,
  • tłuszcz: około 0,7 g,
  • kalorie: około 52 kcal.

Maliny są również źródłem witamin i minerałów, takich jak witamina C, witamina K, foliany i mangan, dlatego mogą być cennym elementem diety wysokobiałkowej.

Warto pamiętać, że na diecie ketogenicznej ogranicza się spożycie węglowodanów do bardzo niskiego poziomu (zazwyczaj poniżej 50 g węglowodanów netto, czyli bez błonnika, dziennie), aby wprowadzić organizm w stan ketozy, w którym spala głównie tłuszcze jako źródło energii. Dlatego stosując ten sposób żywienia, należy jeść maliny z umiarem i uwzględnić ich zawartość węglowodanów w ogólnej ilości węglowodanów spożywanych w ciągu dnia.

Keto ciasto jogurtowe z malinami

Dość szybka wersja efektownego keto ciasta z malinami i jogurtem. Przygotowanie trwa ok. 30 minut, drugie tyle to pieczenie i złożenie ciasta. Po podzieleniu go na 12 kawałków w każdym z nich będzie: ok. 11 g białka, 9,5 g węglowodanów, 43 g tłuszczu i 446 kcal. Jeśli nie masz czasu na przekładanie ciasta, nie rób tego. W zamian za to wysmaruj wierzch i boki kremem, poukładaj maliny, a część z nich zmiksuj i tak powstałym malinowym sosem skrop ciasto dla dekoracji.

Składniki:

  • 1 duże jajko,
  • 2 łyżki keto słodzika,
  • łyżka jogurtu greckiego,
  • 2 łyżki roztopionego masła,
  • ¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 6 łyżek mąki migdałowej,
  • łyżka mąki kokosowej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki na krem:

  •  75 g serka śmietankowego Philadelphia,
  • 1,5 łyżki masła,
  • ¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • ¼ szklanki słodzika w proszku,
  • ⅓ szklanki świeżych malin.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Ciasto: Do miski wbij jajko i dodaj 2 łyżki słodzika w proszku. Ubijaj na wysokich obrotach przez 2 minuty, aż masa będzie superpuszysta. Dodaj jogurt, roztopione i ostudzone masło oraz ekstrakt waniliowy. Mieszaj do połączenia. Do mokrych składników dodaj suche i dobrze wymieszaj. Nasmaruj okrągłą formę masłem lub dokładnie wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż masę do formy i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjmij do ostudzenia.
  3. Krem: W czasie pieczenia ciasta, w misce wymieszaj wszystkie składniki na krem, aż masa będzie gładka. Schładzaj w lodówce do czasu, aż przyjdzie moment  składania ciasta.
  4. Montaż ciasta: Ciasto przekrój poziomo na pół. Na dolnej połowie ułóż maliny, a górną posmaruj odrobiną kremu. Dociśnij górną połowę kremem do malin. Resztę kremu rozsmaruj na górze lub górze i bokach ciasta. Posyp keto ciasto jogurtowe resztą malin, pokrój i podawaj.

keto ciasto jogurtowe z malinami

fot. Keto ciasto jogurtowe z malinami/ Adobe Stock, manyakotic

Keto deser z malinami i mascarpone

To keto ciasto z malinami, choć jest dość pracochłonne, jest pyszne, efektowne i może zastąpić tort urodzinowy. Pokryte jest apetycznym białym kremem, pod którym, jak w prawdziwym torcie, jest kilka warstw ciasta. Jeśli ciasto zostanie podzielone na 12 kawałków, w każdym z nich będzie: 11 g białka, 9 g węglowodanów, 53 g tłuszczu,  i 550 kcal. Ciasto możesz ozdobić z wierzchu świeżymi malinami i oprószyć keto słodzikiem, albo zostawić posmarowane kremem i oprószyć delikatnie gorzkim kakao.

Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki śmietanki kremówki,
  • 3 jajka,
  • 7 żółtek jaj,
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 2/3 szklanki keto słodzika,
  • 1,5 szklanki mąki migdałowej,
  • 3 łyżki mąki kokosowej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Składniki na krem malinowy:

  • 340 gramów mrożonych malin,
  • 1/3 szklanki keto słodzika,
  • ¼ szklanki wody.

Składniki na krem mascarpone:

  • szklanka śmietany kremówki do ubijania,
  • 1/4 szklanki keto słodzika,
  • 2 łyżki wody,
  • 2 łyżeczki żelatyny.

Składniki na krem waniliowy:

  • szklanka miękkiego masła,
  • szklanka keto słodzika,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.

Sposób przygotowania ciasta:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Nasmaruj tłuszczem okrągłą formę do ciasta o średnicy 20-22 cm (możesz użyć na dno okrągłego papieru do pieczenia).
  2. W chłodzonej misce ubij śmietankę. Dodaj jajka, żółtka, słodzik, mąkę migdałową, mąkę kokosową, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj.
  3. Wlej  1/3 ciasta do formy i delikatnie ostukaj, aby uwolnić pęcherzyki powietrza. Piecz przez 20-25 minut, aż ciasto się zetnie na środku.
  4. Wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie do momentu, aż boki odejdą. Delikatnie przełóż krążek ciasta na blat.
  5. Powtórz pieczenie jeszcze 2 razy, aby uzyskać 3 krążki ciasta.

Sposób przygotowania kremu malinowego:

  1. Podgrzewaj maliny, słodzik i wodę w średnim rondlu, aż masa zredukuje się na tyle, aby oblepiać łyżkę.
  2. Odstaw na bok, a gdy przestygnie, zmiksuj.

Sposób przygotowania kremu mascarpone:

  1. Wlej wodę do miski. Posyp wierzch żelatyną i odstaw na 5 minut.
  2. W blenderze zmieszaj mascarpone, śmietankę, wanilię i słodzik.
  3. Podgrzej żelatynę w kuchence mikrofalowej przez 10 sekund, aż będzie płynna i gładka. Przy włączonym blenderze, wsyp żelatynę do kremu mascarpone i mieszaj, aż składniki się połączą.
  4. Gotowy krem włóż do dużego rękawa cukierniczego z dużą okrągłą końcówką.

Sposób przygotowania kremu waniliowego:

  1. Wszystkie składniki kremu włóż do miski i ubijaj, aż się dokładnie połączą i masa będzie puszysta.
  2. Włóż  krem waniliowy do dużego rękawa cukierniczego z dużą okrągłą końcówką.

Sposób na wykonanie keto ciasta z malinami:

  1. Rozsmaruj krem malinowy na 3 warstwach ciasta.
  2. Na pierwszej z nich (to będzie spód ciasta), rozsmaruj połowę kremu mascarpone. Przykryj drugim krążkiem ciasta i wyłóż na wierzch drugą połowę kremu serowego.
  3. Przykryj trzecim krążkiem ciasta.
  4. Na wierzch i boki tortu wyłóż 1/2 kremu waniliowego, a następnie włóż do lodówki na 4 godziny.
  5. Wyjmij keto ciasto z lodówki i rozsmaruj pozostałą część kremu waniliowego na wierzchu ciasta.

keto deser z malinami i mascarpone

fot. Keto deser z malinami i mascarpone/ Adobe Stock, anna_shepulova

Keto deser z malinami na szybko

Błyskawiczny keto deser bez pieczenia. Natychmiast pozwala zaspokoić apetyt na słodycze, a przy tym nie dostarcza za dużo węglowodanów. Podajemy składniki na jedną porcji. Jeśli chcesz przygotować taki deser dla większej liczby ludzi, pomnóż ilość składników przez liczbę osób. W porcji będzie ok.: 2,6 g białka, 9 g węglowodanów, 43,6 g tłuszczu  i 420 kcal.

Składniki:

  • pół szklanki schłodzonej śmietanki kremówki,
  • pół szklanki świeżych malin,
  • łyżeczka keto słodzika,
  • 5 migdałów,
  • łyżka keto granoli (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Ubij śmietanę na sztywno i jej połowę przełóż do miseczki.
  2. Zmiksuj lub rozgnieć dokładnie widelcem połowę malin.
  3. Wlej zmiksowane maliny do połowy bitej śmietany, dodaj słodzik i wymieszaj niezbyt dokładnie.
  4. Na dno szklanki wsyp granolę, jeśli chcesz jej użyć.
  5. Nałóż śmietanę z wmieszanymi malinami, a na nią czystą bitą śmietanę. Udekoruj pozostałymi malinami i migdałami.

keto deser z malinami na szybko

fot. Keto deser z malinami na szybko/ Adobe Stock, Oksana

Czytaj także:
Jak przygotować keto ciasto z borówkami?
Superprzepisy na keto ciasto ze śliwkami
Keto szarlotka – przepisy nie tylko z cukinią

Redakcja poleca

REKLAMA