Niektóre ciasta świąteczne możesz przygotować nawet tydzień przed świętami Bożego Narodzenia, ale część z nich lepiej zrobić "na bieżąco" - w Wigilię lub dzień przed. Postaw na klasykę, czyli serniki i babki albo wykorzystaj przepisy na pyszne czekoladowe ciasta przekładane lub rolady z marmoladą z przepisów siostry Anastazji. Możesz także przygotować pyszne makowce lub makoserniki!
Spis treści:
- Sernik świąteczny siostry Anastazji
- Szarlotka siostry Anastazji
- Rolada świąteczna siostry Anastazji
- Marysieńka wg siostry Anastazji
- Świąteczna babka siostry Anastazji
Sernik świąteczny siostry Anastazji
Istnieje mnóstwo pomysłów na serniki siostry Anastazji - na kruchym spodzie, z owocami, bez spodu, z dodatkiem bitej śmietany czy wiórek kokosowych. Wykorzystaj jeden z nich podczas wigilijnego spotkania przy świątecznym stole.
Składniki:
- 1 kg twarogu na sernik,
- 200 g masła,
- 180 g drobnego cukru,
- opakowanie budyniu waniliowego (40 g),
- 150 ml śmietanki 30 lub 36%,
- 6 jajek,
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- pół łyżeczki cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
- Białka oddziel od żółtek i odstaw. Miękkie masło przełóż do miski i utrzyj z cukrem na puszysty krem.
- Cały czas miksując na niskich obrotach, stopniowo dodawaj po jednym żółtku. Całość ubij na gładką masę.
- Następnie małymi porcjami dodawaj twaróg i cały czas miksuj na niskich obrotach.
- Kiedy składniki połączą się w jednolitą masę, dodaj śmietankę, skórkę pomarańczową, cynamon i proszek budyniowy. Ponownie zmiksuj.
- Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, a następnie bardzo ostrożnie połącz z masą przy pomocy łyżki lub szpatułki.
- Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika (170 stopni) na ok. godzinę.
- Studź najpierw przy zamkniętych, a później lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
- Całość udekoruj wedle uznania np. płynną czekoladą czy cukrem pudrem.
fot. Ciasta świąteczne siostry Anastazji: sernik/Adobe Stock, wideonet
Ciasta świąteczne siostry Anastazji: szarlotka
Pyszna szarlotka na kruchym cieście to idealna propozycja na świąteczny deser. Możesz przygotować go z tradycyjną kruszonką lub przełożyć kawałkami ciasta w szachownicę. Wszystkie chwyty dozwolone! Szarlotka świetnie smakuje z dodatkiem domowego słonego karmelu, lodów czy gęstego waniliowego serka.
Składniki:
- 650 g mąki pszennej,
- 200 g masła,
- 2 kg jabłek,
- 3 żółtka,
- 150 g cukru pudru,
- 50 ml śmietany,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- łyżka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Zimne masło przełóż do miski i lekko posiekaj. Następnie przesiej do środka mąkę i ponownie posiekaj, aż mąka pokryje każdy kawałek masła.
- W osobnej misce utrzyj żółtka z cukrem (zwykłym). Cały czas miksując na niskich obrotach, dodawaj porcjami śmietankę.
- Przelej masę do mąki z masłem, dodaj proszek do pieczenia i szybko zagnieć elastyczne ciasto. Jeśli będzie zbyt klejące, możesz dodawać po odrobinie mąki.
- Zawiń je w folię i wstaw do lodówki na godzinę. W tym czasie przygotuj jabłka.
- Umyj je, obierz i usuń gniazda nasienne. Następnie wszystkie jabłka zetrzyj na grubych oczkach. Jeśli są soczyste, umieść je na sitku i odsącz nadmiar wody.
- Wymieszaj jabłka z cukrem wanilinowym i cynamonem.
- Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i podziel na dwie nierówne części. Większą rozwałkuj i przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na cieście ułóż jabłka, a na wierzchu zrób kruszonkę ze startej mniejszej części ciasta albo ułóż cienkie paski w szachownicę.
- Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika (180 stopni) na 45 minut.
- Wystudź i udekoruj cukrem pudrem.
fot. Ciasta świąteczne siostry Anastazji: szarlotka/Adobe Stock, karandaev
Rolada świąteczna siostry Anastazji
Rolada z kremową masą jest idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy i świetnie sprawdzi się podczas całych świąt. Możesz przygotować ją z jasną lub ciemną masą albo wykorzystać powidła czy marmoladę.
Składniki na ciasto:
- 130 g mąki pszennej,
- 100 g cukru,
- 4 jajka,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki na masę:
- 1,5 tabliczki mlecznej czekolady,
- 50 g masła,
- 120 ml śmietanki 36%,
- opakowanie cukru wanilinowego.
Sposób przygotowania:
- Białka oddziel od żółtek i ubij z cukrem, a następnie stopniowo dodawaj po jednym żółtku. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej do miski.
- Dodaj jajeczny krem i dokładnie wymieszaj całość. Przelej masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika (180 stopni) na ok. 15 minut. Piecz do suchego patyczka.
- Gotowe ciasto zwiń w luźny rulon i zawiń w ściereczkę. Wystudź.
- Przygotuj krem. Tabliczkę czekolady rozpuść w kąpieli wodnej. Kiedy zacznie się rozpuszczać, dodaj masło i połącz w jednolitą masę.
- Śmietankę ubij na sztywną pianę. Wystudzoną czekoladę wlej do bitej śmietany i całość bardzo ostrożnie wymieszaj.
- Masę przełóż na wystudzony biszkopt, zawiń ciasno w rulon, owiń folią i wstaw do lodówki na minimum 1,5 godziny.
- Udekoruj wedle uznania.
fot. Świąteczne ciasta siostry Anastazji: rolada z kremem/Adobe Stock, Sebastian Studio
Ciasta świąteczne siostry Anastazji: marysieńka
Marysieńka to pyszny orzechowy deser, który idealnie sprawdza się podczas świątecznego czasu. To doskonałe ciasto do kawy czy zimowej herbaty, a także rozgrzewających zimowych nalewek.
Składniki na ciasto:
- 250 g posiekanych orzechów,
- 5 białek,
- po 2 łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej,
- 120 g cukru,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki na krem:
- 250 g masła,
- 150 ml mleka,
- 120 g cukru pudru,
- opakowanie budyniu waniliowego.
Sposób przygotowania:
- Białka ubij na sztywną pianę, a pod koniec małymi porcjami dodawaj cukier, cały czas miksując na niskich obrotach. Gotowa masa powinna być dodatkowo lśniąca.
- Dodaj przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Na koniec dodaj orzechy. Ostrożnie wymieszaj całość szpatułką i przelej do formy.
- Ciasto wstaw do piekarnika (180 stopni) na ok. 25 minut. Wystudź.
- Przygotuj krem. Mleko pogrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Powinno być po prostu ciepłe.
- Miękkie masło przełóż do miski, dodaj cukier, proszek budyniowy oraz ciepłe mleko.
- Całość wymieszaj mikserem na niskich obrotach, aż powstanie gęsta, kremowa masa.
- Upieczone ciasto orzechowe podziel na 2 lub 3 biszkopty i przełóż kremem. Schłodź w lodówce, aby masa stała się sztywna.
fot. Ciasto świąteczne siostry Anastazji: marysieńka/Adobe Stock, Maria Medvedeva
Ciasta świąteczne siostry Anastazji: świąteczna babka
Mówi się, że to przepis na inne święta. Tradycyjna babka wielkanocna ma cytrynowy aromat, ale możesz przygotować ją także w wersji bożonarodzeniowej - z korzenną, zimową nutą.
Składniki:
- 200 g miękkiego masła,
- 250 g mąki pszennej,
- 4 jajka,
- 160 g cukru,
- 125 ml mleka,
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- łyżka cynamonu,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 100 g rodzynek,
- łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- łyżka proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Masło utrzyj z cukrem i stopniowo dodawaj po jednym żółtku, cały czas miksując na niskich obrotach, aż powstanie puszysty krem.
- Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej do miski, a następnie dodaj cynamon oraz gałkę. Wymieszaj.
- Małymi porcjami dodawaj mąkę do masy jajecznej, cały czas miksując na małych obrotach.
- Powoli dodawaj także mleko. Gotowe ciasto musi być w miarę luźne.
- Dodaj sparzone wrzątkiem i odsączone rodzynki oraz skórkę pomarańczową, wymieszaj i przełóż ciasto do formy na babkę.
- Piecz w 180 stopniach przez ok. 45 minut (do suchego patyczka).
- Ciasto wystudź w formie i udekoruj wedle uznania, np. domowym lukrem.
fot. Ciasta świąteczne siostry Anastazji: babka bożonarodzeniowa/Adobe Stock, Mara Zemgaliete
Zobacz też inne przepisy siostry Anastazji: