Pierniki fot. Adobe Stock

Pierniki świąteczne w kilku odsłonach - 3 sprawdzone przepisy

Pierniki to klasyczny świąteczny wypiek, który przypomina zapach dzieciństwa – podpowiadamy sprawdzone przepisy na to, jak je przygotować.
Sylwia Kazimierczuk / 29.11.2019 14:33
Pierniki fot. Adobe Stock

Pierniki przyrządzane na bazie mieszanki przypraw, w której skład wchodzą mielony cynamon, imbir, goździki, anyż oraz pieprz, to wyjątkowe ciasteczka, które towarzyszą nam najczęściej podczas świąt Bożego Narodzenia. Te z dodatkiem miodu lub melasy są delikatne i pulchne. Sprawdź jak upiec te idealne!

  1. Pierniki z miodem
  2. Miękkie pierniki
  3. Ciasto na pierniki świąteczne

Przepis na pierniczki z miodem

Składniki:

  • szklanka miodu,
  • ¾ kostki masła,
  • jajko,
  • 4 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżka cynamonu,
  • łyżka imbiru,
  • mielone goździki,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Jak zrobić pierniczki z miodem?

  1. W dużej misce ubij masło razem z miodem na gładką i puszystą masę. Roztrzep jajko. Dodaj wcześniej przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, goździki oraz imbir.
  2. Wszystko zmiksuj do uzyskania zwartej kuli.
  3. Przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na godzinę.
  4. Ciasto rozwałkuj na stolnicy i wykrój dowolnie wybrane kształty.
  5. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i piecz pierniki przez 15 minut. Studź na kratce.
  7. Tak przygotowane ciastka udekoruj lukrem lub posyp cukrem pudrem.

Wigilijna kutia, pierniczki, czy makowiec?
Dodaj do nich budyń o smaku waniliowym bez cukru od WINIARY i spraw swoim bliskim jeszcze więcej słodkiej radości! 
Sprawdź!

Miękkie pierniczki - przepis

Składniki:

  • kostka masła,
  • szklanka cukru,
  • szczypta soli,
  • jajko,
  • szklanka melasy,
  • łyżka octu,
  • 5 szklanek mąki,
  • łyżka cynamonu,
  • szczypta pieprzu.

Jak zrobić miękkie pierniczki?

  1. Mąkę i przyprawy przesiej przez sitko. Masło utrzyj razem z cukrem i solą.
  2. Dolej melasę, jajka, ocet. Następnie przesianą wcześniej mąkę dodaj do całości i wymieszaj do uzyskania zwartej konsystencji.
  3. Dosyp przyprawy. Rozwałkuj ciasto i wykrój dowolne kształty za pomocą foremek.
  4. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza.
  5. Po wystudzeniu udekoruj lukrem.
  6. Tak przygotowane możesz przechowywać przez długie miesiące.

winiary

Ciasto na pierniki świąteczne

Składniki:

  • kostka masła,
  • 4 szklanki mąki,
  • ¾ szklanki cukru,
  • cynamon,
  • imbir,
  • ekstrakt waniliowy,
  • szczypta soli.

Jak zrobić ciasto na pierniki świąteczne?

  1. Masło roztop w rondelku i ostudź. Przesiej mąkę, cukier, przyprawy oraz sól.
  2. Mokre składniki połącz z suchymi do utworzenia zwartej konsystencji.
  3. Odłóż w misce do lodówki przynajmniej na godzinę do schłodzenia.
  4. Tak przygotowane ciasto możesz piec w 180 stopniach Celsjusza.
  5. Wykonamy z tego zarówno pierniki, jak i bazę do stworzenia piernikowej chatki.

Sprawdź więcej pomysłów na pyszne świąteczne desery:
Świąteczne pierniki w wersji bezglutenowej
Przepis na klasyczny polski makowiec

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/12.12.2017 18:56
pierniczki na Boże Narodzenia obowiązkowe:) pieczemy całą rodziną, to już u nas taka tradycja. inny przepis na pierniczki: blog.impel.pl/przepis-pierniczki-party-service/