3 przepisy na keto ciasta świąteczne. Upiecz pyszny niskowęglowodanowy piernik, sernik i makowiec

keto ciasta świąteczne fot. Adobe Stock, karandaev
Keto ciasta świąteczne zawierają znacznie mniej węglowodanów niż ich tradycyjne odpowiedniki. Jest to możliwe dzięki wymianie w przepisie maki pszennej na mąki wykonane np. z migdałów czy wiórków kokosowych. Pozbawione są też dodatku cukru, który zastępuje się bezcukrowymi słodzikami. I tak w całym przepisie na sernik jest 40-50 g węglowodanów, w całym pierniku i makowcu – 50-60 g. Tymczasem w tradycyjnych wypiekach tyle cukrów może być w jednym kawałku tych ciast.
Ewa Cwil / 10.12.2023 05:21
keto ciasta świąteczne fot. Adobe Stock, karandaev

Święta to dla każdej osoby na diecie ketogenicznej duże wyzwanie, a wcale tak nie musi być, bo niemal każdą tradycyjną potrawę i każdy świąteczny deser można przygotować w wersji keto. Udowadniają to nasze przepisy na keto ciasta: sernik, piernik i makowiec. Są efektowne, smaczne i zawierają dużo mniej węglowodanów niż ich tradycyjne odpowiedniki. Nawet ponad 10 razy mniej! Dlatego kawałek takiego ciasta na pewno nie wytrąci organizmu ze stanu ketozy.

Spis treści:

  1. Keto ciasta świąteczne – jak przygotować?
  2. Keto makowiec
  3. Keto sernik
  4. Keto piernik

Keto ciasta świąteczne – jak przygotować?

Oto podstawowe zasady szykowania keto ciast świątecznych:

  • wymiana mąki pszennej na mąkę keto,
  • wymiana cukru na keto słodzik,
  • rezygnacja z dodatku bakalii, gdyż zawierają masę cukrów,
  • przy dekoracji zastąpienie cukru pudru słodzikiem w pudrze lub lukru – keto lukrem.

Oczywiście nie da się w tradycyjnym przepisie wymienić tych składników w proporcji 1:1, dlatego konieczne są modyfikacje, które sprawiają, że na keto ciasta świąteczne powstają zupełnie nowe przepisy. Dzięki nim ciasta się udają – np. keto pierniki ładnie rosną, a keto serniki i keto makowce dobrze smakują.

Wypróbuj nasze sprawdzone przepisy, a nie zawiedziesz się. Zasmakują nawet tym, którym nie uprzedzisz, że to keto ciasta!

Keto ciasto świąteczne: makowiec

Składniki na ciasto:

  • 30 g mąki migdałowej,
  • ok. 20 g mąki kokosowej,
  • 50 g keto słodzika,
  • 5 jaj,
  • 50 g oleju kokosowego,
  • 50 g gęstego mleka kokosowego,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 0,5 łyżeczki sody,
  • szczypta soli.

Składniki na masę makową:

  • 300 g zmielonego maku,
  • 500 g mleko kokosowe,
  • 75 g masła,
  • 4 jaja,
  • 3 łyżki erytrytolu,
  • 25 g mąki kokosowej,
  • 60 g posiekanych orzechów,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • skórka otarta z pomarańczy,
  • łyżeczka aromatu migdałowego,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Zagrzej mleko kokosowe, rozpuść w nim masło. Dodaj mak i słodzik, wymieszaj i odstaw na 3-4 godziny.
  2. Włącz piekarnik i ustaw na 170 stopni.
  3. Dodaj do maku skórkę i sok z cytryny oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj.
  4. Dodaj mąkę i żółtka i znowu dokładnie wymieszaj.
  5. Białka jaj ubij na sztywną pianę z odrobiną soli. Delikatnie wmieszaj pianę do masy makowej.  
  6. Całość wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  7. Przygotuj ciasto. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Potem dodawaj po łyżce słodzika, cały czas mieszając.
  8. Rozpuść olej kokosowy i wymieszaj z żółtkami i mlekiem kokosowym.
  9. Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj, a potem wmieszaj ubite białka.
  10. Rozwałkuj ciasto, wycinaj z niego paseczki i układaj „w kratkę” na masie makowej.
  11.  Ciasto wstaw do piekarnika na ok. 50 minut.
  12. Jeśli ciasto zbyt wcześnie zacznie się rumienić, okryj je od góry folią aluminiową tak, żeby nie dotykała do ciasta.

Keto ciasta świąteczne: makowiecfot. Keto ciasta świąteczne: makowiec/ Adobe Stock, noirchocolat

Keto ciasto świąteczne: sernik

Składniki:

  • 100 g mąki migdałowej,
  • 40 g mąki kokosowej,
  • 150 g masła,
  • 50 g gorzkie kakao,
  • 140 g erytrytolu,
  • 300 g serka mascarpone,
  • 500 g tłustego twarogu,
  • 6 jaj,
  • skórka otarta z 2 cytryn.

Sposób przygotowania:

  1. Wstaw piekarnik na 170 stopni.
  2. Włóż do miski mąkę migdałową, kakao, 50 g masła, łyżkę erytrytolu. Całość zagnieć ręcznie na jednolitą masę.
  3. Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia. Wyklej zagniecionym ciastem dno tortownicy. Wstaw do piekarnika i podpiecz ok. 15 minut. Wyjmij, odstaw do wystudzenia.
  4. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 160 stopni.
  5. Resztę ciepłego masła i słodzika utrzyj w misce.
  6. Dodaj serek mascarpone i twaróg. Dodaj jaja, skórkę z cytryny oraz kokosową mąkę. Krótko zmiksuj do połączenia składników.
  7. Wyłóż masę serową na spód z ciasta i wstaw do piekarnika na ok. godzinę. Uchyl drzwiczki piekarnika i wystudź w nim ciasto. Potem wstaw do lodówki na kilka godzin.
  8. Keto sernik podawaj posypany słodzikiem w pudrze lub kakao.

Keto ciasta świąteczne: sernikfot. Keto ciasta świąteczne: sernik/ Adobe Stock, JJAVA

Keto ciasta świąteczne: piernik

Składniki:

  • 139 g mąki migdałowej,
  • 45 g mąki kokosowej,
  • 15 g izolatu białka serwatkowego,
  • łyżeczka gumy ksantanowej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru,
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej,
  • 1/4 łyżeczki zmielonych goździków,
  • 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego,
  • 1/8 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • 4 jajka,
  • 3/4 szklanki erytrytolu,
  • 4 łyżki gorzkiego kakao,
  • 85 g niesolonego masła roztopionego i ostudzonego do temp. Pokojowej,
  • 120 g kwaśnej śmietany.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Wyłóż (lub natłuść i posyp mąką) formę keksówkę.
  3. W średniej misce wymieszaj mąkę migdałową, mąkę kokosową, izolat białka serwatkowego, gumę ksantanową, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i przyprawy.
  4. Do dużej miski wbij jajka, dodaj słodzik ubijaj mikserem elektrycznym, aż masa będzie bardzo puszysta.
  5. Wmieszaj roztopione masło, aż dobrze się połączy.
  6. Dodawaj partiami suchą mieszankę na zmianę ze śmietaną. Na koniec użyj szpatułki, aby wszystko dokładnie się wymieszało.
  7. Wyłóż ciasto do przygotowanej formy, wygładzając wierzch mokrymi palcami.
  8. Piecz 50-60 minut. Przed wyjęciem pozostaw do ostygnięcia na blaszce przez 15 minut.
  9. Całkiem wystudzony piernik może udekorować keto lukrem cytrynowym – wymieszaj sproszkowany słodzik ze skórką i sokiem z cytryny. W razie potrzeby dodaj sok z cytryny, aż do uzyskania pożądanej konsystencji, ale uważaj, aby lukier był dość gęsty.

Keto ciasta świąteczne: piernikfot. Keto ciasta świąteczne: piernik/ Adobe Stock, New Africa

Czytaj także:
4 przepisy na keto ciasto bez pieczenia
Keto deser z chia – 4 sprawdzone przepisy
5 przepisów na keto tiramisu bez cukru

Redakcja poleca

REKLAMA