Święta to dla każdej osoby na diecie ketogenicznej duże wyzwanie, a wcale tak nie musi być, bo niemal każdą tradycyjną potrawę i każdy świąteczny deser można przygotować w wersji keto. Udowadniają to nasze przepisy na keto ciasta: sernik, piernik i makowiec. Są efektowne, smaczne i zawierają dużo mniej węglowodanów niż ich tradycyjne odpowiedniki. Nawet ponad 10 razy mniej! Dlatego kawałek takiego ciasta na pewno nie wytrąci organizmu ze stanu ketozy.
Spis treści:
Keto ciasta świąteczne – jak przygotować?
Oto podstawowe zasady szykowania keto ciast świątecznych:
- wymiana mąki pszennej na mąkę keto,
- wymiana cukru na keto słodzik,
- rezygnacja z dodatku bakalii, gdyż zawierają masę cukrów,
- przy dekoracji zastąpienie cukru pudru słodzikiem w pudrze lub lukru – keto lukrem.
Oczywiście nie da się w tradycyjnym przepisie wymienić tych składników w proporcji 1:1, dlatego konieczne są modyfikacje, które sprawiają, że na keto ciasta świąteczne powstają zupełnie nowe przepisy. Dzięki nim ciasta się udają – np. keto pierniki ładnie rosną, a keto serniki i keto makowce dobrze smakują.
Wypróbuj nasze sprawdzone przepisy, a nie zawiedziesz się. Zasmakują nawet tym, którym nie uprzedzisz, że to keto ciasta!
Keto ciasto świąteczne: makowiec
Składniki na ciasto:
- 30 g mąki migdałowej,
- ok. 20 g mąki kokosowej,
- 50 g keto słodzika,
- 5 jaj,
- 50 g oleju kokosowego,
- 50 g gęstego mleka kokosowego,
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 0,5 łyżeczki sody,
- szczypta soli.
Składniki na masę makową:
- 300 g zmielonego maku,
- 500 g mleko kokosowe,
- 75 g masła,
- 4 jaja,
- 3 łyżki erytrytolu,
- 25 g mąki kokosowej,
- 60 g posiekanych orzechów,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- skórka otarta z pomarańczy,
- łyżeczka aromatu migdałowego,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Zagrzej mleko kokosowe, rozpuść w nim masło. Dodaj mak i słodzik, wymieszaj i odstaw na 3-4 godziny.
- Włącz piekarnik i ustaw na 170 stopni.
- Dodaj do maku skórkę i sok z cytryny oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj.
- Dodaj mąkę i żółtka i znowu dokładnie wymieszaj.
- Białka jaj ubij na sztywną pianę z odrobiną soli. Delikatnie wmieszaj pianę do masy makowej.
- Całość wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Przygotuj ciasto. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Potem dodawaj po łyżce słodzika, cały czas mieszając.
- Rozpuść olej kokosowy i wymieszaj z żółtkami i mlekiem kokosowym.
- Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj, a potem wmieszaj ubite białka.
- Rozwałkuj ciasto, wycinaj z niego paseczki i układaj „w kratkę” na masie makowej.
- Ciasto wstaw do piekarnika na ok. 50 minut.
- Jeśli ciasto zbyt wcześnie zacznie się rumienić, okryj je od góry folią aluminiową tak, żeby nie dotykała do ciasta.
fot. Keto ciasta świąteczne: makowiec/ Adobe Stock, noirchocolat
Keto ciasto świąteczne: sernik
Składniki:
- 100 g mąki migdałowej,
- 40 g mąki kokosowej,
- 150 g masła,
- 50 g gorzkie kakao,
- 140 g erytrytolu,
- 300 g serka mascarpone,
- 500 g tłustego twarogu,
- 6 jaj,
- skórka otarta z 2 cytryn.
Sposób przygotowania:
- Wstaw piekarnik na 170 stopni.
- Włóż do miski mąkę migdałową, kakao, 50 g masła, łyżkę erytrytolu. Całość zagnieć ręcznie na jednolitą masę.
- Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia. Wyklej zagniecionym ciastem dno tortownicy. Wstaw do piekarnika i podpiecz ok. 15 minut. Wyjmij, odstaw do wystudzenia.
- Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 160 stopni.
- Resztę ciepłego masła i słodzika utrzyj w misce.
- Dodaj serek mascarpone i twaróg. Dodaj jaja, skórkę z cytryny oraz kokosową mąkę. Krótko zmiksuj do połączenia składników.
- Wyłóż masę serową na spód z ciasta i wstaw do piekarnika na ok. godzinę. Uchyl drzwiczki piekarnika i wystudź w nim ciasto. Potem wstaw do lodówki na kilka godzin.
- Keto sernik podawaj posypany słodzikiem w pudrze lub kakao.
fot. Keto ciasta świąteczne: sernik/ Adobe Stock, JJAVA
Keto ciasta świąteczne: piernik
Składniki:
- 139 g mąki migdałowej,
- 45 g mąki kokosowej,
- 15 g izolatu białka serwatkowego,
- łyżeczka gumy ksantanowej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 2 łyżeczki mielonego imbiru,
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu,
- 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej,
- 1/4 łyżeczki zmielonych goździków,
- 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego,
- 1/8 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
- 4 jajka,
- 3/4 szklanki erytrytolu,
- 4 łyżki gorzkiego kakao,
- 85 g niesolonego masła roztopionego i ostudzonego do temp. Pokojowej,
- 120 g kwaśnej śmietany.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Wyłóż (lub natłuść i posyp mąką) formę keksówkę.
- W średniej misce wymieszaj mąkę migdałową, mąkę kokosową, izolat białka serwatkowego, gumę ksantanową, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i przyprawy.
- Do dużej miski wbij jajka, dodaj słodzik ubijaj mikserem elektrycznym, aż masa będzie bardzo puszysta.
- Wmieszaj roztopione masło, aż dobrze się połączy.
- Dodawaj partiami suchą mieszankę na zmianę ze śmietaną. Na koniec użyj szpatułki, aby wszystko dokładnie się wymieszało.
- Wyłóż ciasto do przygotowanej formy, wygładzając wierzch mokrymi palcami.
- Piecz 50-60 minut. Przed wyjęciem pozostaw do ostygnięcia na blaszce przez 15 minut.
- Całkiem wystudzony piernik może udekorować keto lukrem cytrynowym – wymieszaj sproszkowany słodzik ze skórką i sokiem z cytryny. W razie potrzeby dodaj sok z cytryny, aż do uzyskania pożądanej konsystencji, ale uważaj, aby lukier był dość gęsty.
fot. Keto ciasta świąteczne: piernik/ Adobe Stock, New Africa
Czytaj także:
4 przepisy na keto ciasto bez pieczenia
Keto deser z chia – 4 sprawdzone przepisy
5 przepisów na keto tiramisu bez cukru