Keto ciasto z cukinii – przepisy na pyszne niskowęglowodanowe brownie i szarlotkę z cukinii

keto ciasto z cukinii fot. Adobe Stock, AmalliaEka
Keto ciasto z cukinii niczym w smaku nie ustępuje tradycyjnym ciastom i dostarcza znacznie poniżej 200 kcal w jednej porcji przy bardzo małej ilości węglowodanów. Najlepiej z cukinii przygotować brownie lub szarlotkę, które zawsze się udają. Wykorzystuje się w nich mąkę migdałową, a słodki smak nadaje za pomocą keto słodzika. Nieco mniej węglowodanów zawiera brownie, za to szarlotka z cukinii ma więcej białka.
Ewa Cwil / 23.08.2023 05:47
keto ciasto z cukinii fot. Adobe Stock, AmalliaEka

Przyszykuj keto ciasto z cukinii na dowolną okazję, a nawet bez okazji. To świetny deser lub przekąska na słodko, która wpisuje się koncertowo w dietę ketogeniczną, a przy tym zaspokaja w 100% apetyt na słodki smak. Jeśli masz mało czasu i cukinii, postaw na brownie. Za to w uporaniu się cukiniowym urodzajem pomoże ci szarlotka. Keto ciasta cukiniowe to tez tak naprawdę przepisy na ciasta z cukinii FIT - mają niewiele kalorii. Tak przygotowany keto deser spełni oczekiwania wszystkich łasuchów.

Spis treści:

  1. Keto brownie z cukinii
  2. Keto szarlotka z cukinii

Keto brownie z cukinii

Przepyszne keto ciasto czekoladowe z cukinii przygotujesz w pół godziny. Podane składniki pozwalają uzyskać 16 porcji, po ok. 30 g każda. W każdej z nich znajduje się niewiele ponad 2 g węglowodanów, 14 g tłuszczu, 3 g białka i 150 kcal. To sprawia, że to keto brownie z cukinii nie jest wysokobiałkowe, więc mogą je jeść także osoby, które obawiają się wysokobiałkowych posiłków ze względu np. na kłopoty z nerkami.

Składniki:

  • szklanka tartej cukinii,
  • 1 i ¼ szklanki mąki migdałowej,
  • 2 duże jaja,
  • 1/3 szklanki gorzkiego kakao,
  • 1/3 szklanki stopionego masła,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • spora szczypta soli,
  • 3 łyżki napoju migdałowego (niesłodzonego) w temperaturze pokojowej,
  • 2/3 szklanki keto słodzika,
  • olej kokosowy do natłuszczenia papieru do pieczenia (można zastąpić masłem).

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni i przygotuj blaszkę o wymiarach 20 x 20 cm, wykładając ja papierem do pieczenia, lekko natłuszczonym olejem kokosowym.
  2. Umyj i osusz cukinię, odetnij końcówki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Posól, wymieszaj i dostaw na 10 minut.
  3. W misce dokładnie zmieszaj kakao z mąką migdałową, proszkiem do pieczenia i słodzikiem.
  4. W drugiej misce ubij trzepaczką  jaja z masłem, napojem migdałowym i ekstraktem waniliowym. Dodaj masę z cukinii i wymieszaj.
  5. Dodaj suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszaj łopatką, aż się połączą w jednorodną masę.
  6. Odsącz mocno cukinię, odciskając z niej tyle soku, ile się da i odmierz szklankę tak przygotowanej masy z cukinii.
  7. Ciasto przełóż do formy i wstaw do piekarnika na środkowy ruszt. Piecz 20-25 minut aż brzegi będą suche, a środek wciąż lekko wilgotny, ale nie mokry.
  8. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia. Pokrój na 16 kawałków.
  9. Podawaj keto ciasto z cukinii polane keto czekoladową polewą (gorzkie kakao z dodatkiem słodzika i niewielką ilością wody).

keto brownie z cukinii

fot. Keto brownie z cukinii/ Adobe Stock, alisaaa

Keto szarlotka z cukinii

Idealny przepis, jeśli nie wiesz, co zrobić z cukinii, bo masz ich tak dużo – do tego ciasta potrzeba ponad 2 kg tego warzywa. Jeśli cukinia jest z własnego ogródka lub ma certyfikat Bio, nie trzeba jej obierać. Zarezerwuj na szykowanie keto szarlotki minimum 3 godziny – nie będziesz całego czasu spędzać w kuchni, ale masa na ciasto musi swoje odleżeć w lodówce. Przy podzieleniu ciasta na 6 kawałków, w każdym z nich znajdzie się: 146 kcal, 10 g tłuszczu, 7 g węglowodanów i 7 g białka.

Składniki na ciasto:

  • 2 i ½ szklanki maki migdałowej zblanszowanej,
  • ½ łyżki maki kokosowej,
  • łyżeczka gumy ksantanowej,
  • łyżeczka cynamonu,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • duże jajo,
  • ¼ szklanki gładkiego serka twarogowego.

Składniki na nadzienie:

  • 2,2 kg cukinii,
  • 1,5 łyżeczki przyprawy do szarlotki,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • ¾ szklanki keto słodzika,
  • ¼ łyżeczki gumy ksantanowej.

Sposób przygotowania:

  1. Aby przygotować ciasto, zmiksuj w misce oba rodzaje mąki z gumą ksantanową, jajkiem i serkiem twarogowym. Przełóż ciasto na blat pokryty folią spożywczą i uformuj z niego kulę, a następnie zawiń w folię i wstaw do lodówki na 2 godziny.
  2. Zetrzyj cukinię na grubych oczkach, zalej sokiem z cytryny i wymieszaj. Odstaw na 5 minut. Przełóż cukinię na patelnię z nieprzywierającą powierzchnią, dodaj przyprawy i słodzik, i podgrzewaj na średnim ogniu przez 20 minut, często mieszając. Zdejmij z ognia, dodaj gumę ksantanową i wymieszaj.
  3. Wyjmij ciasto z lodówki, podziel na 2 nieznacznie nierówne części, każdą z nich formując na nowo w kulę, a potem rozwałkowując między arkuszami papieru do pieczenia do wielkości dna tortownicy. Większy kawałek rozwałkuj nieco bardziej.
  4. Wysmaruj tortownicę masłem, zdejmij jeden arkusz papieru z większego kawałka ciasta i włóż je do tortownicy. Nadmiar z nadmiaru ciast uformuj brzegi na ściankach tortownicy.
  5. Wyłóż na ciasto masę z cukinii i rozprowadź ją równo po spodzie ciasta. Nałóż na wierzch drugi kawałek ciasta i wytnij w nim kilka otworów wielkości 1 zł monety, aby nadmiar wilgoci swobodnie odparował. Posmaruj wierzch ciasta mieszanką białka z żółtkiem.
  6. Piecz ciasto przez 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.
  7. Wyjmij keto ciasto cukiniowe z piekarnika, odstaw do ostudzenia. Podawaj tak, jak jest, lub z kleksem keto bitej śmietany.

keto szarlotka z cukinii

fot. Keto szarlotka z cukinii/ Adobe Stock, david

Czytaj także:
Keto ciasto z borówkami – 4 superprzepisy
3 przepisy na keto ciasto marchewkowe
Placki z cukinii keto: 3 niskowęglowodanowe przepisy

Redakcja poleca

REKLAMA