Keto szarlotka - 4 niskowęglowodanowe przepisy na keto ciasta szarlotkowe bez cukru

keto szarlotka.jpg fot. Adobe Stock, Pixel-Shot
Keto szarlotkę najlepiej przygotować z warzyw, gdyż zawierają znacznie mniej węglowodanów. Najlepiej sięgnąć po dynie lub cukinię. Przyprawione cynamonem i gałką muszkatołową oraz słodzikiem świetnie zastąpią ciasto z jabłkami. W porcji takiej keto szarlotki będzie jedynie ok. 12 g węglowodanów, w tym ok. 4 g błonnika.
Ewa Cwil / 12.09.2023 05:36
keto szarlotka.jpg fot. Adobe Stock, Pixel-Shot

Keto szarlotka tak naprawdę nie jest ciastem z jabłkami, gdyż jabłka zawierają zbyt dużo węglowodanów, by wpasować się w klasyczną ketogeniczną dietę. Trzeba je zamienić na inny produkt o niższej zawartości cukrów. O dziwo, tak przygotowane ciasto godnie zastępuje tradycyjną szarlotkę. Niektórzy wręcz wolą ją w takiej właśnie wersji. Keto ciasto z jabłkami też byłoby do przygotowania, ale trzeba by użyć mało jabłek, aby w porcji takiego ciasta było niewiele węglowodanów. Dlatego proponujemy keto szarlotki, ale bez jabłek. Są pyszne, pełne szarlotkowego nadzienia i w 100% pasują do diety ketogenicznej. Można je podawać z gałką keto lodów i jeść na keto adaptacji. Smacznego!

Spis treści:

  1. Keto szarlotka z mąki migdałowej
  2. Mini keto szarlotki z mąki kokosowej
  3. Keto szarlotka w szklance
  4. Keto szarlotka z patelni

Keto szarlotka z mąki migdałowej

Składniki na ciasto:

  • 2 i 2/3 szklanki mąki migdałowej,
  • łyżeczka gumy ksantanowej,
  • łyżeczka soli,
  • 12 łyżek zimnego masła,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki serka śmietankowego,
  • listki mięty do dekoracji.

Składniki na nadzienie:

  • 6 szklanek żółtej dyni,
  • 2 łyżki masła,
  • szklanka owocu mnicha (lub 2 łyżki innego keto słodzika)
  • szklanka soku z cytryny,
  • ½ łyżeczki gumy ksantanowej,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 2 łyżki cynamonu,
  • łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • łyżeczka imbiru.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj w robocie kuchennym. Podziel ciasto na dwie nierówne części, zawiń oddzielnie w folię i włóż do lodówki.
  2. Obierz dynię, a następnie pokrój ją na małe kawałki, tak samo jak jabłka na zwykłą szarlotkę.
  3. Lekko zrumień masło na patelni, dodaj dynię i smaż do pożądanej miękkości.
  4. Dodaj przyprawy i słodzik z owocu mnicha, wymieszaj. Następnie dodaj gumę ksantanową i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj i zostaw do ostudzenia.
  5. Większą część ciasta włóż pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia. Podsyp mąką migdałową, aby ciasto nie kleiło się do papieru.
  6. Rozwałkuj ciasto na żądaną grubość i rozmiar. Rozpocznij wałkowanie od środka. Włóż je do formy, wyłóż na nie ostudzoną dynię.
  7. Rozwałkuj mniejszą część ciasta i pokrój je na paski. Nakładaj je na nadzienie szarlotki, aby powstała ażurowa kratka.
  8. Włóż do miski jaja i ubij widelcem. Posmaruj wierzch ciasta rozmąconym jajkiem.
  9. Piecz keto szarlotkę w temperaturze 180 stopni przez 30-40 minut lub do złotego koloru. W połowie pieczenia okryj ciasto folią aluminiową, aby wierzch się nie przypalił. Odczekaj 20-30 minut przed podaniem, aby ciasto nieco ostygło.

Keto szarlotka z mąki migdałowej

fot. Keto szarlotka z mąki migdałowej/ Adobe Stock, Joshua Resnick

Mini keto szarlotka z mąki kokosowej

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki kokosowej,
  • 4 duże jaja,
  • ½ szklanki masła,
  • 4 łyżki erytrytolu,
  • łyżka ekstraktu waniliowego.

Składniki na nadzienie:

  • 3 szklanki tartej cukinii,
  • ¼ szklanki gęstej śmietany,
  • 2 łyżki erytrytolu,
  • łyżka cynamonu,
  • szczypta gałki muszkatołowej.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
  2. Wrzuć do rondla tartą cukinię, 2 łyżki erytrytolu, cynamon, gałkę muszkatołową i gęstą śmietanę. Dobrze wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut, często mieszając.
  3. W dużej misce ubij jajka. Dodaj mąkę kokosową, masło, 4 łyżki erytrytolu i ekstrakt waniliowy. Mieszaj łyżką lub mikserem, aż ciasto stanie się kruche. Zagniataj ciasto przez 1-2 minuty, aż uformujesz kulę ciasta.
  4. Rozwałkuj ciasto na grubość 5-6 mm i wytnij z niego nie za dużych, okrągłych 12 kawałków – to będą spody mini keto szarlotek.
  5. Wysmaruj foremki do babeczek tłuszczem i włóż do każdej okrągły kawałek ciasta, uformuj spód babeczki wraz z jej bokami. Łyżką stołową nałóż porcję nadzienia cukiniowego na każdy z 12 spodów.
  6. Rozwałkuj pozostałe ciasto ponownie na grubość około 5-6 mm i pokrój w cienkie paski, a część w kółka.
  7. Ułóż paski na wierzchu każdego ciasteczka krzyżując je ze sobą. Część babeczek możesz przykryć pełnymi kołami ciasta, ale wtedy zrób w nich otworki.
  8. Włóż babeczki do piekarnika i piecz 20 minut, aż nadzienie zacznie bulgotać, a skórka nabierze złotobrązowego koloru. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na 10 minut.
  9. Możesz mini keto szarlotki z wierzchu posypać erytrytolem.

Mini keto szarlotki z mąki kokosowej

fot. Mini keto szarlotki z mąki kokosowej/ Adobe Stock, Joshua Resnick

Keto szarlotka w szklance

Składniki:

  • 200 g orzechów pekan lub laskowych,
  • 150 g serka mascarpone,
  • 50 g śmietanki 36%,
  • 250 g miąższu dyni,
  • 2/3 łyżki cynamonu,
  • cynamon cejloński,
  • pół łyżki ekstraktu waniliowego,
  • łyżka keto słodzika,
  • łyżka masła.

Sposób przygotowania:

  1. Miąższ dyni pokrój w drobną kostkę i wrzuć na rozgrzane na patelni masło. Dodaj cynamon, keto słodzik i smaż, aż dynia się zeszkli, zmięknie i zacznie rozpadać. Przełóż ją do miski i porozgniataj dynię widelcem.
  2. Orzechy pokrusz jak najdokładniej.
  3. Serek mascarpone włóż do drugiej miski, dolej śmietanę, wlej ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszaj mikserem na puszystą masę.
  4. Wkładaj do szklanek warstwami: masę serową, masę dyniową i orzechy.
  5. Podawaj od razu lub po schłodzeniu w lodówce.

Keto szarlotka w szklance

fot. Keto szarlotka w szklance/ Adobe Stock, Maria

Keto szarlotka z patelni

Składniki:

  • 300 g miąższu dyni lub 350 g cukinii,
  • 4 jaja,
  • 2 łyżki mąki kokosowej,
  • łyżka soku z cytryny,
  • skórka otarta z połówki cytryny,
  • 3-4 łyżki mleka kokosowego (gęstego),
  • 3 łyżki masła,
  • łyżka erytrytolu,
  • ¾ łyżki cynamonu,
  • odrobina gałki muszkatołowej,
  • pół łyżki ekstraktu waniliowego.
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

  1. Dynię (lub cukinię) pokrój w cienkie plastry i wrzuć na rozgrzaną patelnię z  masłem. Skrop cytryną, wsyp pół łyżki erytrytolu i skórkę z cytryny. Dodaj cynamon i gałkę muszkatołową, wymieszaj i podsmażaj, aż dynia się zeszkli i zmięknie.
  2. Do innej miski wbija jaja, dodaj mąkę, resztę słodzika, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy i mleko kokosowe. Zmiksuj do uzyskania jednolitej masy.
  3. Rozprowadź dynię w miarę równo na patelni i zalej ciastem. Przykryj pokrywką i smaż dalej, aż ciasto się zetnie.
  4. Zdejmij z ognia, przykryj dużym talerzem i odwróć patelnię do góry dnem, aby przełożyć keto szarlotkę na talerz. Możesz posypać erytrytolem dla dekoracji.

Ta keto szarlotka to taki właściwie keto omlet, ale jego zaletą jest szarlotkowy smak i aromat oraz błyskawiczne przygotowanie.

Czytaj także:
Przepisy na keto deser z chia: palce lizać!
Apetyt na keto kokosanki? Mamy dla ciebie przepisy na te łakocie
Keto ciasto z cukinii – najlepsze przepisy

Redakcja poleca

REKLAMA