Keto szarlotka tak naprawdę nie jest ciastem z jabłkami, gdyż jabłka zawierają zbyt dużo węglowodanów, by wpasować się w klasyczną ketogeniczną dietę. Trzeba je zamienić na inny produkt o niższej zawartości cukrów. O dziwo, tak przygotowane ciasto godnie zastępuje tradycyjną szarlotkę. Niektórzy wręcz wolą ją w takiej właśnie wersji. Keto ciasto z jabłkami też byłoby do przygotowania, ale trzeba by użyć mało jabłek, aby w porcji takiego ciasta było niewiele węglowodanów. Dlatego proponujemy keto szarlotki, ale bez jabłek. Są pyszne, pełne szarlotkowego nadzienia i w 100% pasują do diety ketogenicznej. Można je podawać z gałką keto lodów i jeść na keto adaptacji. Smacznego!
Spis treści:
- Keto szarlotka z mąki migdałowej
- Mini keto szarlotki z mąki kokosowej
- Keto szarlotka w szklance
- Keto szarlotka z patelni
Keto szarlotka z mąki migdałowej
Składniki na ciasto:
- 2 i 2/3 szklanki mąki migdałowej,
- łyżeczka gumy ksantanowej,
- łyżeczka soli,
- 12 łyżek zimnego masła,
- 2 jajka,
- 1/2 szklanki serka śmietankowego,
- listki mięty do dekoracji.
Składniki na nadzienie:
- 6 szklanek żółtej dyni,
- 2 łyżki masła,
- szklanka owocu mnicha (lub 2 łyżki innego keto słodzika)
- szklanka soku z cytryny,
- ½ łyżeczki gumy ksantanowej,
- ½ łyżeczki soli,
- 2 łyżki cynamonu,
- łyżeczka gałki muszkatołowej,
- łyżeczka imbiru.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj w robocie kuchennym. Podziel ciasto na dwie nierówne części, zawiń oddzielnie w folię i włóż do lodówki.
- Obierz dynię, a następnie pokrój ją na małe kawałki, tak samo jak jabłka na zwykłą szarlotkę.
- Lekko zrumień masło na patelni, dodaj dynię i smaż do pożądanej miękkości.
- Dodaj przyprawy i słodzik z owocu mnicha, wymieszaj. Następnie dodaj gumę ksantanową i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj i zostaw do ostudzenia.
- Większą część ciasta włóż pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia. Podsyp mąką migdałową, aby ciasto nie kleiło się do papieru.
- Rozwałkuj ciasto na żądaną grubość i rozmiar. Rozpocznij wałkowanie od środka. Włóż je do formy, wyłóż na nie ostudzoną dynię.
- Rozwałkuj mniejszą część ciasta i pokrój je na paski. Nakładaj je na nadzienie szarlotki, aby powstała ażurowa kratka.
- Włóż do miski jaja i ubij widelcem. Posmaruj wierzch ciasta rozmąconym jajkiem.
- Piecz keto szarlotkę w temperaturze 180 stopni przez 30-40 minut lub do złotego koloru. W połowie pieczenia okryj ciasto folią aluminiową, aby wierzch się nie przypalił. Odczekaj 20-30 minut przed podaniem, aby ciasto nieco ostygło.
fot. Keto szarlotka z mąki migdałowej/ Adobe Stock, Joshua Resnick
Mini keto szarlotka z mąki kokosowej
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki kokosowej,
- 4 duże jaja,
- ½ szklanki masła,
- 4 łyżki erytrytolu,
- łyżka ekstraktu waniliowego.
Składniki na nadzienie:
- 3 szklanki tartej cukinii,
- ¼ szklanki gęstej śmietany,
- 2 łyżki erytrytolu,
- łyżka cynamonu,
- szczypta gałki muszkatołowej.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
- Wrzuć do rondla tartą cukinię, 2 łyżki erytrytolu, cynamon, gałkę muszkatołową i gęstą śmietanę. Dobrze wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut, często mieszając.
- W dużej misce ubij jajka. Dodaj mąkę kokosową, masło, 4 łyżki erytrytolu i ekstrakt waniliowy. Mieszaj łyżką lub mikserem, aż ciasto stanie się kruche. Zagniataj ciasto przez 1-2 minuty, aż uformujesz kulę ciasta.
- Rozwałkuj ciasto na grubość 5-6 mm i wytnij z niego nie za dużych, okrągłych 12 kawałków – to będą spody mini keto szarlotek.
- Wysmaruj foremki do babeczek tłuszczem i włóż do każdej okrągły kawałek ciasta, uformuj spód babeczki wraz z jej bokami. Łyżką stołową nałóż porcję nadzienia cukiniowego na każdy z 12 spodów.
- Rozwałkuj pozostałe ciasto ponownie na grubość około 5-6 mm i pokrój w cienkie paski, a część w kółka.
- Ułóż paski na wierzchu każdego ciasteczka krzyżując je ze sobą. Część babeczek możesz przykryć pełnymi kołami ciasta, ale wtedy zrób w nich otworki.
- Włóż babeczki do piekarnika i piecz 20 minut, aż nadzienie zacznie bulgotać, a skórka nabierze złotobrązowego koloru. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na 10 minut.
- Możesz mini keto szarlotki z wierzchu posypać erytrytolem.
fot. Mini keto szarlotki z mąki kokosowej/ Adobe Stock, Joshua Resnick
Keto szarlotka w szklance
Składniki:
- 200 g orzechów pekan lub laskowych,
- 150 g serka mascarpone,
- 50 g śmietanki 36%,
- 250 g miąższu dyni,
- 2/3 łyżki cynamonu,
- cynamon cejloński,
- pół łyżki ekstraktu waniliowego,
- łyżka keto słodzika,
- łyżka masła.
Sposób przygotowania:
- Miąższ dyni pokrój w drobną kostkę i wrzuć na rozgrzane na patelni masło. Dodaj cynamon, keto słodzik i smaż, aż dynia się zeszkli, zmięknie i zacznie rozpadać. Przełóż ją do miski i porozgniataj dynię widelcem.
- Orzechy pokrusz jak najdokładniej.
- Serek mascarpone włóż do drugiej miski, dolej śmietanę, wlej ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszaj mikserem na puszystą masę.
- Wkładaj do szklanek warstwami: masę serową, masę dyniową i orzechy.
- Podawaj od razu lub po schłodzeniu w lodówce.
fot. Keto szarlotka w szklance/ Adobe Stock, Maria
Keto szarlotka z patelni
Składniki:
- 300 g miąższu dyni lub 350 g cukinii,
- 4 jaja,
- 2 łyżki mąki kokosowej,
- łyżka soku z cytryny,
- skórka otarta z połówki cytryny,
- 3-4 łyżki mleka kokosowego (gęstego),
- 3 łyżki masła,
- łyżka erytrytolu,
- ¾ łyżki cynamonu,
- odrobina gałki muszkatołowej,
- pół łyżki ekstraktu waniliowego.
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Dynię (lub cukinię) pokrój w cienkie plastry i wrzuć na rozgrzaną patelnię z masłem. Skrop cytryną, wsyp pół łyżki erytrytolu i skórkę z cytryny. Dodaj cynamon i gałkę muszkatołową, wymieszaj i podsmażaj, aż dynia się zeszkli i zmięknie.
- Do innej miski wbija jaja, dodaj mąkę, resztę słodzika, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy i mleko kokosowe. Zmiksuj do uzyskania jednolitej masy.
- Rozprowadź dynię w miarę równo na patelni i zalej ciastem. Przykryj pokrywką i smaż dalej, aż ciasto się zetnie.
- Zdejmij z ognia, przykryj dużym talerzem i odwróć patelnię do góry dnem, aby przełożyć keto szarlotkę na talerz. Możesz posypać erytrytolem dla dekoracji.
Ta keto szarlotka to taki właściwie keto omlet, ale jego zaletą jest szarlotkowy smak i aromat oraz błyskawiczne przygotowanie.
Czytaj także:
Przepisy na keto deser z chia: palce lizać!
Apetyt na keto kokosanki? Mamy dla ciebie przepisy na te łakocie
Keto ciasto z cukinii – najlepsze przepisy