Keto ciasto dyniowe to nie tylko ciasto dyniowe bez mąki, ale też bez wszelkich dodatków zawierających cukier rafinowany. Zastępuje się go keto słodzikami, z kolei miejsce mąki w przepisach zajmuje tzw. mąka migdałowa i/lub mąka kokosowa, czyli produkt niskowęglowodanowy. Na wierzchu takiego ciasta można umieścić łuskane nasiona dyni, orzechy, białą dekorację z bitej śmietany lub serka mascarpone. Tak oto dyniowe słodycze wpiszą się bez problemu w jadłospis diety ketogenicznej.
Na końcu podpowiadamy, jak zrobić purée z dyni, które jest składnikiem każdego przepisu. Ostatecznie można je w wypiekach zastąpić startą na drobnych oczkach dynią. Ciasto nie będzie wtedy idealnie gładkie, ale efekt końcowy i tak będzie satysfakcjonujący.
Spis treści:
- Keto ciasto dyniowe bez mąki
- Keto tarta dyniowa
- Ciasto dyniowe niskowęglowodanowe
- Keto ciasteczka dyniowe
- Jak zrobić purée z dyni do keto ciasta z dyni
Keto ciasto dyniowe bez mąki
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki migdałowej,
- 4 jaja,
- ½ szklanki allulozy,
- szklanka purée z dyni,
- łyżka przyprawy do dyni,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/3 szklanki roztopionego masła,
- łyżka nasion lnu.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
- W misce wymieszaj mąkę migdałową, allulozę, proszek do pieczenia, nasiona lnu i przyprawę do ciasta dyniowego. W osobnej misce wymieszaj purée z dyni, roztopione masło i jajka. Połącz mokre i suche składniki.
- Wyłóż ciasto do wyłożonej papierem formy i wstaw do piekarnika.
- Piecz 40-45 minut, po ok. 20-25 minutach okrywając ciasto z wierzchu arkuszem papieru do pieczenia.
- Wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Ten wypiek to właściwie keto chleb dyniowy, który można także jeść jak ciasto – beż żadnych dodatków. Wypiek jest aromatyczny i wilgotny wewnątrz.
fot. Keto ciasto dyniowe bez mąki/ Adobe Stock, Arylanna
Keto tarta dyniowa
Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki maki migdałowej,
- duże jajo,
- 3 łyżki mąki kokosowej,
- 4 łyżki roztopionego masła,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki soli.
Składniki na masę dyniową:
- szklanka purée z dyni,
- szklanka tłustej śmietany,
- ½ szklanki keto słodzika,
- 3 jaja,
- łyżeczka cynamonu,
- ½ łyżeczki imbiru,
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej,
- ¼ łyżeczki soli,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- bita śmietana lub nasiona dyni do dekoracji – opcjonalnie.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. W dużej misce wymieszaj mąkę migdałową, mąkę kokosową, proszek do pieczenia i sól. Dodaj roztopione masło i jajko, i mieszaj, aż powstanie ciasto.
- Wyłóż nim okrągłą blachę, formując wyższy brzeg. Nakłuj ciasto widelcem.
- Wstaw do piekarnika i piecz ok. 10 minut – do złotego koloru.
- W dużej misce wymieszaj purée dyniowe, śmietanę, keto słodzik, jajka, przyprawy i wanilię. Wyłóż mieszaninę na ciasto.
- Wstaw do piekarnika i piecz ok. 45 minut, aż nadzienie zacznie bulgotać, a brzegi się lekko przypieką.
- Wyłącz piekarnik i otwórz drzwiczki. Pozostaw ciasto do ostygnięcia w piekarniku (ok. godzinę), a następnie wstaw do lodówki.
- Przed podaniem posyp nasionami dyni lub udekoruj bitą śmietaną.
fot. Keto tarta dyniowa/ Adobe Stock, petrrgoskov
Ciasto dyniowe niskowęglowodanowe
Składniki na ciasto:
- 2 duże jaja,
- 3/4 szklanki purée z dyni,
- szklanka mąki migdałowej,
- 1/3 szklanki mąki kokosowej,
- ¼ szklanki proszku białkowego,
- ½ szklanki keto słodzika,
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- szczypta soli.
Składniki na „lukier” serowy:
- 100 g sera mascarpone,
- ¼ szklanki stopionego masła,
- 2 szklanki keto słodzika,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- garść pokruszonych orzechów (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Posmaruj tłuszczem blachę do pieczenia o boku ok. 22 cm.
- W dużej misce roztrzep jajka. Dodaj cukier, masło, purée z dyni i wanilię, i zmiksuj na gładką masę.
- W średniej misce wymieszaj mąkę, proszek białkowy, sól, proszek do pieczenia i przyprawy.
- Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych i mieszaj, aż dobrze się połączą, a ciasto stanie gładkie.
- Równomiernie rozprowadź ciasto w przygotowanej formie do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika i piecz 35-40 minut lub do momentu, aż wykałaczka włożona w środek będzie sucha. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.
- W misce utrzyj masło z serkiem. Stopniowo dodawaj słodzik i mieszaj. Na końcu wmieszaj ekstrakt waniliowy.
- Wysmaruj wierzch ciasta, oprósz pokruszonymi orzechami i wstaw do lodówki do schłodzenia ( na ok. godzinę).
fot. Ciasto dyniowe niskowęglowodanowe/ Adobe Stock, anna_shepulova
Keto ciasteczka dyniowe
Składniki na ciasto:
- ¼ szklanki stopionego masła,
- 1/3 szklanki keto słodzika,
- ½ szklanki purée z dyni,
- duże jajko,
- 3 szklanki maki migdałowej,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- spora szczypta soli.
Składniki na masę serową:
- 200 g serka mascarpone,
- 2 łyżki keto słodzika,
- 2 łyżeczki gęstej śmietany,
- ¼ łyżki ekstraktu waniliowego.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Dużą blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. W dużej, głębokiej misce utrzyj masło ze słodzikiem, aż będzie puszyste.
- Dodaj purée z dyni, jajko i wanilię. Następnie dodawaj mąkę migdałową, cynamon, gałkę muszkatołową, proszek do pieczenia i sól morską, i mieszaj, aż powstanie jednorodne ciasto.
- Wykładaj na blachę porcyjki ciasta, zachowując 4-5 cm odstępu między nimi. Użyj dłoni lub dna szklanki, aby spłaszczyć ciasteczka na grubość około 6-7 mm.
- Wstaw do piekarnika na 15-20 minut – do uzyskania złotego koloru. Wyjmij i odstaw do schłodzenia.
- Utrzyj serek ze słodzikiem, śmietaną i ekstraktem. Nakładaj masę na płaską stronę keto ciasteczka z dyni i dociskaj do niej płaską stronę kolejnego ciasteczka. W ten sposób złącz wszystkie ciasteczka.
- Podawaj lub przechowaj w lodówce.
fot. Keto ciasteczka dyniowe/ Adobe Stock, cook_inspire
Jak zrobić purée z dyni do keto ciasta z dyni?
Wydrążoną dynię trzeba pokroić na spore kawałki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wstawia się ją do nagrzanego do 175-180 stopni piekarnika na ok. 35 minut (aż miąższ dyni zmięknie). Po wyjęciu i ostudzeniu trzeba miąższ oddzielić od skórki i zmiksować blenderem.
Purée można zrobić na zapas i zapasteryzować w słoikach na później, aby mieć ten składnik na keto ciasto z dyni zawsze pod ręką. Przyda się też do innych potraw.
Czytaj także:
Jak upiec keto bułki: 4 świetne przepisy
5 jesiennych keto przepisów na obiady i sałatki, na co dzień i od święta
Keto kolacje – proste przepisy na smaczne posiłki