4 przepisy na keto ciasto dyniowe. Niskowęglowodanowe: tarta, ciasto, ciasteczka lub dyniowe pieczywo

Keto ciasto dyniowe.jpg fot. Adobe Stock, Pixel-Shot
Keto ciasto dyniowe zawiera do 9 g węglowodanów w porcji. Z dyni da się zrobić różne keto wypieki – od ciasteczek, przez tartę aż po chleb. Wszystkie takie niskowęglowodanowe wypieki są bardzo smaczne i nie wytrącają ze stanu ketozy. Na dodatek wyglądają efektownie i można je podawać także gościom, którzy nie zorientują się, że mają do czynienia z wypiekami bez cukru.
Ewa Cwil / 11.10.2023 05:20
Keto ciasto dyniowe.jpg fot. Adobe Stock, Pixel-Shot

Keto ciasto dyniowe to nie tylko ciasto dyniowe bez mąki, ale też bez wszelkich dodatków zawierających cukier rafinowany. Zastępuje się go keto słodzikami, z kolei miejsce mąki w przepisach zajmuje tzw. mąka migdałowa i/lub mąka kokosowa, czyli produkt niskowęglowodanowy. Na wierzchu takiego ciasta można umieścić łuskane nasiona dyni, orzechy, białą dekorację z bitej śmietany lub serka mascarpone. Tak oto dyniowe słodycze wpiszą się bez problemu w jadłospis diety ketogenicznej.

Na końcu podpowiadamy, jak zrobić purée z dyni, które jest składnikiem każdego przepisu. Ostatecznie można je w wypiekach zastąpić startą na drobnych oczkach dynią. Ciasto nie będzie wtedy idealnie gładkie, ale efekt końcowy i tak będzie satysfakcjonujący.

Spis treści:

  1. Keto ciasto dyniowe bez mąki
  2. Keto tarta dyniowa
  3. Ciasto dyniowe niskowęglowodanowe
  4. Keto ciasteczka dyniowe
  5. Jak zrobić purée z dyni do keto ciasta z dyni

Keto ciasto dyniowe bez mąki

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki migdałowej,
  • 4 jaja,
  • ½ szklanki allulozy,
  • szklanka purée z dyni,
  • łyżka przyprawy do dyni,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/3 szklanki roztopionego masła,
  • łyżka nasion lnu.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
  2. W misce wymieszaj mąkę migdałową, allulozę, proszek do pieczenia, nasiona lnu i przyprawę do ciasta dyniowego. W osobnej misce wymieszaj purée z dyni, roztopione masło i jajka. Połącz mokre i suche składniki.
  3. Wyłóż ciasto do wyłożonej papierem formy i wstaw do piekarnika.
  4. Piecz 40-45 minut, po ok. 20-25 minutach okrywając ciasto z wierzchu arkuszem papieru do pieczenia.
  5. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Ten wypiek to właściwie keto chleb dyniowy, który można także jeść jak ciasto – beż żadnych dodatków. Wypiek jest aromatyczny i wilgotny wewnątrz.

keto ciasto dyniowe bez mąkifot. Keto ciasto dyniowe bez mąki/ Adobe Stock, Arylanna

Keto tarta dyniowa

Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki maki migdałowej,
  • duże jajo,
  • 3 łyżki mąki kokosowej,
  • 4 łyżki roztopionego masła,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki soli.

Składniki na masę dyniową:

  • szklanka purée z dyni,
  • szklanka tłustej śmietany,
  • ½ szklanki keto słodzika,
  • 3 jaja,
  • łyżeczka cynamonu,
  • ½ łyżeczki imbiru,
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • bita śmietana lub nasiona dyni do dekoracji – opcjonalnie.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. W dużej misce wymieszaj mąkę migdałową, mąkę kokosową, proszek do pieczenia i sól. Dodaj roztopione masło i jajko, i mieszaj, aż powstanie ciasto.
  2. Wyłóż nim okrągłą blachę, formując wyższy brzeg. Nakłuj ciasto widelcem.
  3. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 10 minut – do złotego koloru.
  4. W dużej misce wymieszaj purée dyniowe, śmietanę, keto słodzik, jajka, przyprawy i wanilię. Wyłóż mieszaninę na ciasto.
  5. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 45 minut, aż nadzienie zacznie bulgotać, a brzegi się lekko przypieką.
  6. Wyłącz piekarnik i otwórz drzwiczki. Pozostaw ciasto do ostygnięcia w piekarniku (ok. godzinę), a następnie wstaw do lodówki.
  7. Przed podaniem posyp nasionami dyni lub udekoruj bitą śmietaną.

keto tarta dyniowafot. Keto tarta dyniowa/ Adobe Stock, petrrgoskov

Ciasto dyniowe niskowęglowodanowe

Składniki na ciasto:

  • 2 duże jaja,
  • 3/4 szklanki purée z dyni,
  • szklanka mąki migdałowej,
  • 1/3 szklanki mąki kokosowej,
  • ¼ szklanki proszku białkowego,
  • ½ szklanki keto słodzika,
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • szczypta soli.

Składniki na „lukier” serowy:

  • 100 g sera mascarpone,
  • ¼ szklanki stopionego masła,
  • 2 szklanki keto słodzika,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • garść pokruszonych orzechów (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Posmaruj tłuszczem blachę do pieczenia o boku ok. 22 cm.
  2. W dużej misce roztrzep jajka. Dodaj cukier, masło, purée z dyni i wanilię, i zmiksuj na gładką masę.
  3. W średniej misce wymieszaj mąkę, proszek białkowy, sól, proszek do pieczenia i przyprawy.
  4. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych i mieszaj, aż dobrze się połączą, a ciasto stanie gładkie.
  5. Równomiernie rozprowadź ciasto w przygotowanej formie do pieczenia.
  6. Wstaw do piekarnika i piecz 35-40 minut lub do momentu, aż wykałaczka włożona w środek będzie sucha. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.
  7. W misce utrzyj masło z serkiem. Stopniowo dodawaj słodzik i mieszaj. Na końcu wmieszaj ekstrakt waniliowy.
  8. Wysmaruj wierzch ciasta, oprósz pokruszonymi orzechami i wstaw do lodówki do schłodzenia ( na ok. godzinę).

Ciasto dyniowe niskowęglowodanowefot. Ciasto dyniowe niskowęglowodanowe/ Adobe Stock, anna_shepulova

Keto ciasteczka dyniowe

Składniki na ciasto:

  • ¼ szklanki stopionego masła,
  • 1/3 szklanki keto słodzika,
  • ½ szklanki purée z dyni,
  • duże jajko,
  • 3 szklanki maki migdałowej,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • spora szczypta soli.

Składniki na masę serową:

  • 200 g serka mascarpone,
  • 2 łyżki keto słodzika,
  • 2 łyżeczki gęstej śmietany,
  • ¼ łyżki ekstraktu waniliowego.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Dużą blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. W dużej, głębokiej misce utrzyj masło ze słodzikiem, aż będzie puszyste.
  2. Dodaj purée z dyni, jajko i wanilię. Następnie dodawaj mąkę migdałową, cynamon, gałkę muszkatołową, proszek do pieczenia i sól morską, i mieszaj, aż powstanie jednorodne ciasto.
  3. Wykładaj na blachę porcyjki ciasta, zachowując 4-5 cm odstępu między nimi. Użyj dłoni lub dna szklanki, aby spłaszczyć ciasteczka na grubość około 6-7 mm.
  4. Wstaw do piekarnika na 15-20 minut – do uzyskania złotego koloru. Wyjmij i odstaw do schłodzenia.
  5. Utrzyj serek ze słodzikiem, śmietaną i ekstraktem. Nakładaj masę na płaską stronę keto ciasteczka z dyni i dociskaj do niej płaską stronę kolejnego ciasteczka. W ten sposób złącz wszystkie ciasteczka.
  6. Podawaj lub przechowaj w lodówce.

Keto ciasteczka dyniowefot. Keto ciasteczka dyniowe/ Adobe Stock, cook_inspire

Jak zrobić purée z dyni do keto ciasta z dyni?

Wydrążoną dynię trzeba pokroić na spore kawałki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wstawia się ją do nagrzanego do 175-180 stopni piekarnika na ok. 35 minut (aż miąższ dyni zmięknie). Po wyjęciu i ostudzeniu trzeba miąższ oddzielić od skórki i zmiksować blenderem.

Purée można zrobić na zapas i zapasteryzować w słoikach na później, aby mieć ten składnik na keto ciasto z dyni zawsze pod ręką. Przyda się też do innych potraw.

Czytaj także:
Jak upiec keto bułki: 4 świetne przepisy
5 jesiennych keto przepisów na obiady i sałatki, na co dzień i od święta
Keto kolacje – proste przepisy na smaczne posiłki

Redakcja poleca

REKLAMA