Przygotuj keto ciasto ze śliwkami – dowolnymi. Każdy rodzaj śliwek nada ciastu nieco inny aromat i smak. Wszystkie odmiany niskowęglowodanowych wypieków śliwkowych łączyć będzie jedno – idealne połączenie słodko-kwaśnego smaku, które jest chyba najbardziej pociągającym elementem ciast ze śliwkami. Nasze przepisy na keto placki i babkę dostarczają niewielką liczbę węglowodanów i na stałe możesz je wpisać do notesu z przepisami na potrawy diety ketogenicznej. Powodzenia!
Spis treści:
- Czy na keto można jeść śliwki?
- Ciasto z mąki kokosowej ze śliwkami
- Keto ciasto ze śliwkami z mąki migdałowej
- Keto babka ze śliwkami
Czy na keto można jeść śliwki?
Generalnie na diecie ketogenicznej lepiej unikać owoców, ale owoc owocowi nierówny. Śliwki należą do owoców, które nie są wyjątkowo bogate w węglowodany tak, jak np. banany czy winogrona. Dlatego dla śliwek może znaleźć się miejsce w diecie ketogenicznej, o ile będą jadane w umiarze.
Ile węglowodanów mają śliwki (100 g):
- węgierka – 11,4 g węglowodanów,
- renkloda – 10,1 g węglowodanów,
- mirabelka – 13 g węglowodanów.
Ale śliwki zawierają też błonnik, którego nie wlicza się do bilansu węglowodanów w diecie, a ich ilość w zależności od gatunku śliwki waha się od 1,6 do 2,4 g błonnika w 100 g. Można zatem przyjąć, że śliwki średnio zawierają 9-10 g węglowodanów netto w 100 g. Zatem porcja 50 g śliwek dostarcza 4,5 -5 g węglowodanów i „zmieści się” w diecie keto.
Ciasto z mąki kokosowej ze śliwkami
To kruche keto ciasto z mąki kokosowej szybko się robi i efektownie wygląda. Zawiera ok. 23 g białka, 200 g tłuszczu i 78 g węglowodanów. Zakładamy, że podzielisz je na 12 kawałków, wtedy w każdym z nich będzie ok. 6 g węglowodanów. Ten wypiek posmakuje dorosłym i dzieciom.
Składniki:
- 75 g mąki kokosowej,
- 105 g wiórków kokosowych,
- duże jajko,
- 125 g płynnego oleju kokosowego,
- 20 g erytrytolu,
- sok z połówki cytryny,
- skórka z całej cytryny,
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 500 g śliwek.
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj wszystkie składniki poza śliwkami, aż się połączą. Ciasto powinno być gęste, rozpadające się po naciskiem palców.
- Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia.
- Podziel ciasto na trzy równe części, jedną odłóż na bok, dwie pozostałe ponownie ugnieć, aby je połączyć.
- Większą część ciasta wyłóż do tortownicy i ugniatając, rozprowadzaj, aby pokryć całą dno i częściowo boki formy.
- Śliwki umyj i osusz. Przekrój na pół, wyjmując pestki. Połówki śliwek poukładaj na cieście.
- Z mniejszej części ciasta formuj wałeczki, spłaszczaj je i układaj na wierzchu ciasta, częściowo przykrywając śliwki.
- Wsadź w do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz ok. 25 minut.
- Wyjmij keto ciasto śliwkowe i je ostudź. Możesz podawać z dekoracją z bitej śmietany.
fot. Kruche keto ciasto z mąki kokosowej ze śliwkami/ Adobe stock, nbxler
Keto ciasto ze śliwkami z mąki migdałowej
Nietypowe keto ciasto ze śliwkami, które piecze się do góry nogami, a potem obraca. Przygotowanie jest proste, a najwięcej czasu zajmuje krojenie śliwek i układanie ich na dnie formy. Samo pieczenie trwa ok. 30 minut. Po podzieleniu ciasta na 8 kawałków, w każdym jest ok. 6 g węglowodanów, 6 g białka i 22 g tłuszczu.
Składniki:
- 8 łyżek masła klarowanego, stopionego,
- 1 i ⅓ szklanki blanszowanej mąki migdałowej,
- 15 śliwek węgierek, renklod lub 2 x więcej mniejszych,
- 2 jaja,
- ¼ szklanki niesłodzonego „mleka” migdałowego lub kokosowego,
- ½ szklanki erytrytolu,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 C i spryskaj okrągłą formę do ciasta sprejem z oleju kokosowego.
- Dodaj 5 łyżek roztopionego masła i słodzika do tortownicy i wymieszaj, aby połączyć.
- Śliwki umyj, osusz, przekrój na pół i wyjmij pestki. Pokrój w plasterki (małe śliwki wystarczy przekroić na połówki i wyjąć pestki). Poukładaj plasterki śliwek na dnie formy, aby pokryć nimi całe dno.
- W dużej misce wymieszaj: mąkę migdałową, słodzik, proszek do pieczenia, cynamon i sól.
- W średniej misce wymieszaj pozostałe masło i „mleko” migdałowe. Dodaj jajka i ekstrakt waniliowy i wymieszaj, aż się połączą.
- Dodaj mokre składniki do suchych i mieszaj, aż się połączą.
- Łyżką równomiernie rozłóż ciasto na śliwkach i rozsmaruj, aby je przykryło.
- Wstaw ciasto do piekarnika i piecz ok. 35 minut do momentu, aż będzie złocistobrązowe, a wykałaczka wbita w środek ciasta będzie sucha.
- Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.
- Zdejmij boki tortownicy, przyłóż do ciasta duży talerz i całość odwróć, aby wyłożyć ciasto na talerz spodem do góry, czyli śliwkami do góry.
- Podawaj keto ciasto śliwkowe z bitą śmietaną.
fot. Keto ciasto z mąki migdałowej ze śliwkami/ Adobe stock, dusiowa
Keto babka ze śliwkami
Żeby to keto ciasto ze śliwkami wyszło, na ok. 30-40 minut przed przygotowaniem należy wszystkie składniki wyjąć z lodówki. Jeśli tam były przechowywane – podczas mieszania powinny być w temperaturze pokojowej. W kawałku takiego ciasta jest ok. 10 g węglowodanów (bez błonnika), 5 g białka i 19 g tłuszczu.
Składniki:
- 5 jaj,
- 2/3 szklanki mąki kokosowej,
- 65 g erytrytolu,
- 50 g płynnego masła klarowanego,
- 250-300 g jogurtu kokosowego,
- szczypta soli,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 10 śliwek,
- trochę słodzika w pudrze.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 160 stopni, najlepiej włącz grzanie z termoobiegiem.
- Jajka ubij w misce z erytrytolem, jogurtem oraz tłuszczem. Dodaj sól i ekstrakt waniliowy i wymieszaj.
- W drugiej misce wymieszaj wszystkie suche składniki. Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj.
- Silikonową formę do babki wysmaruj odrobiną masła klarowanego i wlej do niej ciasto.
- Umyj i osusz śliwki. Poprzekrawaj je na pół i pozbaw pestek. Powtykaj połówki śliwek w ciasto w miarę w jednakowych odstępach.
- Wstaw do piekarnika i piecz ok. godzinę. Wyjmij i odstaw do wystudzenia.
- Wyjmij z keto ciasto śliwkowe z formy i posyp pudrem ze słodzika.
fot. Keto babka ze śliwkami/ Adobe stock, teressa
Czytaj także:
3 przepisy na keto ciasto czekoladowe
Keto ciasto z borówkami – 4 superprzepisy
Keto ciasto z cukinii: przepisy na cukiniowa szarlotkę i brownie