Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 600 g wypestkowanych śliwek,
- 330-350 g mąki pszennej typ 450,
- 160 g drobnego cukru,
- 200 ml maślanki,
- 200 g rozpuszczonego masła,
- 4 jajka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- 40 g płatków migdałowych.
Przygotowanie:
Nie wiesz, co zrobić ze śliwek? Wypróbuj pomysł na pyszne i puszyste ciasto ze śliwkami. To prosty w wykonaniu wypiek, który zachwyci wszystkich. Dodatek płatków migdałowych świetnie imituje klasyczną kruszonkę.
Sposób przygotowania:
- Wypestkowane śliwki umyj, pokrój na drobno, a następnie dokładnie osusz.
- Masło rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do lekkiego przestudzenia.
- Do miski wbij jajka, dodaj cukier zwykły i wanilinowy, a następnie ubijaj na wysokich obrotach miksera przez ok. 5 minut.
- Dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj szpatułką, tylko do połączenia składników.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiej do miski z mają jajeczną.
- Dodaj maślankę i wymieszaj, aby powstało gładkie ciasto, a następnie przelej je do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Śliwki obtocz lekko w mące, a następnie wyłóż na wierzch masy i lekko wciśnij w ciasto.
- Całość posyp płatkami migdałowymi.
- Piecz w temperaturze 180 stopni ok. 50-60 minut (do suchego patyczka).
- Gotowe ciasto możesz udekorować domową nutellą ze śliwek.
Czytaj także:
Przetwory ze śliwek
Śliwki w occie
Kompot ze śliwek