Wystarczą tylko 3 składniki. Przepis na idealny lukier do pierników

Jak zrobić lukier do pierników, który nie tylko pysznie smakuje, ale także idealnie rozprowadza się po wypiekach? Wystarczą tylko dwa składniki, a efekt jest niezwykły. Wypróbuj ten przepis, a pierniki będą dekorowały się niemal same. Tak przygotowany lukier możesz dowolnie modyfikować, np. dodając barwniki spożywcze.
/ 30.11.2022 17:41
DRUKUJ PRZEPIS
Wystarczą tylko 3 składniki. Przepis na idealny lukier do pierników fot. Adobe Stock, shine.graphics
Czas wykonania: 15 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 300 g cukru pudru,
  • sok wyciśnięty z cytryny,
  • dowolny barwnik spożywczy (opcjonalnie).
Przygotowanie:

Przygotowanie idealnego lukru do pierników wcale nie jest trudne. Zrobisz go w kilka chwil i będzie zdecydowanie lepszy, niż gotowy lukier, który możesz kupić w sklepie. Doskonale sprawdza się nie tylko do dekoracji świątecznych pierników, ale także ciast i wszelkich innych deserów. Bardzo ważne jest pilnowanie odpowiedniej temperatury podczas podgrzewania masy. Jak zrobić lukier do pierników?

Sposób przygotowania:

  1. Sok z cytryny wlej do rondelka i delikatnie podgrzej. Musi być gorący, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Jeśli sok zacznie wrzeć, odstaw go z ognia i poczekaj, aż przestygnie.
  2. Do gorącego soku stopniowo przesiewaj cukier puder, cały czas energicznie mieszając.
  3. Masa musi być idealnie gładka i lśniąca. Dodawaj cukier puder do momentu, w którym masa uzyska idealną konsystencję, czyli nie będzie zbyt gęsta, ale też nie mocno lejąca.
  4. Jeśli chcesz, pod koniec dodaj barwnik spożywczy.
  5. Gotowy lukier do pierników lekko wystudź, a następnie przełóż do rękawa cukierniczego lub torebki foliowej z wyciętym rogiem i udekoruj pierniki.
  6. Możesz także polać ciasteczka bez specjalnego dekorowania ich. Lukier wykorzystaj, dopóki będzie ciepły. Kiedy stężeje, musisz go ponownie podgrzać, aby móc dalej ozdabiać słodkości.

Czytaj także:
Jak zrobić nadziewane pierniki alpejskie?
Choinka z piernika: pyszny przepi
Kruche ciasteczka idealne do lukrowania

DRUKUJ PRZEPIS