Przepis na idealny lukier – nie tylko na świąteczne pierniki

Piękne pierniczki warto dodatkowo udekorować lukrem. Wtedy z pewnością nikt nie będzie mógł oderwać od nich oczu – ani rąk.
Urszula Wilczkowska / 12.11.2019 15:41
DRUKUJ PRZEPIS
Przepis na idealny lukier – nie tylko na świąteczne pierniki fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 15 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • białka z 2 jaj,
  • 300 g cukru pudru,
  • pół łyżeczki soku z cytryny,
  • opcjonalnie – barwniki spożywcze.
Przygotowanie:

Czym byłyby świąteczne pierniczki bez pięknych zdobień z lukru? Z pewnością nadal byłyby przepyszne, ale nie da się ukryć, że to właśnie te subtelne białe dekoracje sprawiają, że aż chce się je jeść. Przygotowanie idealnego lukru królewskiego wcale nie jest trudne! Wystarczy kilka wolnych chwil i rękaw cukierniczy, by wyczarować przepiękne świąteczne pierniczki i ciastka. Jak zrobić perfekcyjny lukier?

  1. Białka, cukier puder oraz sok z cytryny połącz w misce.
  2. Składniki ucieraj przez 10 minut na gładką masę – najlepiej za pomocą miksera ręcznego. Nie używaj do tego ubijaczek, które napowietrzą lukier – powinien być maksymalnie gładki i lśniący. Zamiast nich sprawdzą się mieszadełka.
  3. Jeśli chcesz stworzyć kolorowe pierniki, dodaj również barwniki spożywcze.
  4. Lukier przełóż do rękawa cukierniczego. Jeśli nie masz takiego, możesz użyć woreczka do lodu lub torebki z grubszego plastiku – wystarczy, że delikatnie obetniesz jeden róg.
  5. Dekoruj ciastka w gwiazdki, choinki i śnieżynki. Możesz robić to także z dziećmi – z pewnością bardzo się ucieszą z takiej zabawy!

Sprawdź też inne inspiracje na świąteczne desery:
Ciasto ambasador – idealne nie tylko na święta
Choinka z piernika zrobiona własnoręcznie z pewnością zachwyci gości

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)