Czas wykonania: 15 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 300 g cukru pudru,
- sok wyciśnięty z cytryny,
- dowolny barwnik spożywczy (opcjonalnie).
Przygotowanie:
Przygotowanie idealnego lukru do pierników wcale nie jest trudne. Zrobisz go w kilka chwil i będzie zdecydowanie lepszy, niż gotowy lukier, który możesz kupić w sklepie. Doskonale sprawdza się nie tylko do dekoracji świątecznych pierników, ale także ciast i wszelkich innych deserów. Bardzo ważne jest pilnowanie odpowiedniej temperatury podczas podgrzewania masy. Jak zrobić lukier do pierników?
Sposób przygotowania:
- Sok z cytryny wlej do rondelka i delikatnie podgrzej. Musi być gorący, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Jeśli sok zacznie wrzeć, odstaw go z ognia i poczekaj, aż przestygnie.
- Do gorącego soku stopniowo przesiewaj cukier puder, cały czas energicznie mieszając.
- Masa musi być idealnie gładka i lśniąca. Dodawaj cukier puder do momentu, w którym masa uzyska idealną konsystencję, czyli nie będzie zbyt gęsta, ale też nie mocno lejąca.
- Jeśli chcesz, pod koniec dodaj barwnik spożywczy.
- Gotowy lukier do pierników lekko wystudź, a następnie przełóż do rękawa cukierniczego lub torebki foliowej z wyciętym rogiem i udekoruj pierniki.
- Możesz także polać ciasteczka bez specjalnego dekorowania ich. Lukier wykorzystaj, dopóki będzie ciepły. Kiedy stężeje, musisz go ponownie podgrzać, aby móc dalej ozdabiać słodkości.
Czytaj także:
Jak zrobić nadziewane pierniki alpejskie?
Choinka z piernika: pyszny przepi
Kruche ciasteczka idealne do lukrowania