Jak zrobić śliwkowe powidła? W wersji klasycznej bez dodatków.

Najlepsze owocowe smarowidło na kanapki lub do przełożenia tortu biszkoptowego. Każda z nas je uwielbia!
Weronika Kwaśniak / 09.08.2016 07:03
DRUKUJ PRZEPIS
Jak zrobić śliwkowe powidła? W wersji klasycznej bez dodatków. fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2,5 kg dojrzałych śliwek, najlepiej węgierek
  • 75 dag cukru
Przygotowanie:

Przepis podstawowy

  1. Śliwki umyj, wypestkuj, włóż do garnka, podlej kilkoma łyżkami wody, nakryj i podgrzewaj na małym ogniu około 2 godziny.
  2. Odkryj garnek i smaż, często mieszając drewnianą łyżką, aż sok odparuje.
  3. Gdy objętość masy śliwkowej zmniejszy się o połowę, wsyp cukier, dokładnie wymieszaj i smaż na bardzo małym ogniu, aż się całkowicie rozpuści i połączy.
  4. Często mieszaj i uważaj, żeby się nie przypaliły.
  5. Gorące powidła przekładaj do wyparzonych słoików, zakręć i odwróć do góry dnem, odstaw do wystygnięcia.

Możesz przygotować też czekoladową wersję - nutellę ze śliwek, doskonałą do przełożenia biszkoptu, piernika czy tortów!

Zobacz też:
Najlepszy dżem truskawkowy do kanapek i naleśników Frużelina z czereśni, którą wykorzystasz nie tylko do deserów
 

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/28.08.2018 11:40
robię za każdym razem nutellę ze śliwek... pycha