Seromakowiec siostry Anastazji – tradycyjny przepis na idealne ciasto świąteczne

seromakowiec siostry anastazji fot. Adobe Stock, shaiith
Seromakowiec siostry Anastazji to doskonałe świąteczne ciasto łączące dwa klasyczne bożonarodzeniowe desery: makowiec i sernik. W seromakowcu siostry Anastazji znajdują się 3 warstwy: ucierane ciasto, warstwa serowa i warstwa z masy makowej. To tradycyjny przepis na makosernik, z którego korzystają miliony Polek.
/ 11.12.2023 10:34
seromakowiec siostry anastazji fot. Adobe Stock, shaiith

Seromakowiec od siostry Anastazji to kultowe świąteczne ciasto siostry Anastazji, które jest uwielbiane przez wiele kucharek i kucharzy amatorów. Tradycyjny seromakowiec Anastazji składa się z trzech warstw: chrupiącego ciasta ucieranego, puszystego i rozpływającego się w ustach sernika oraz masy makowej. To warstwa ciasta ucieranego wyróżnia go spośród innych seromakowców.

Spis treści:

  1. Przepis na seromakowiec siostry Anastazji
  2. Wskazówki do przygotowania seromakowca siostry Anastazji

Przepis na seromakowiec siostry Anastazji

Składniki na ciasto ucierane do seromakowca:

  • 100 g masła (w oryginalnym przepisie twardej margaryny),
  • 100 g mąki pszennej,
  • 100 g cukru pudru,
  • 4 żółtka,
  • 5 g proszku do pieczenia.

Składniki na masę serową seromakowca:

  • 600 g zmielonego sera twarogowego lub twarogu w wiaderku,
  • 300 g cukru pudru,
  • 10 g mąki ziemniaczanej,
  • 6 jaj,
  • 5 g proszku do pieczenia,
  • 150 g masła (w oryginalne twardej margaryny),

Składniki na masę makową seromakowca:

  • 300 g maku (całego lub mielonego),
  • 160 g miodu w płynnej formie,
  • 100 g cukru,
  • 3 żółtka,
  • 20 g masła,
  • dowolne bakalie: rodzynki, figi, żurawina, suszone morele, skórka pomarańczowa.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj ciasto ucierane. W makutrze utrzyj 100 g masła z cukrem pudrem, tworząc zwartą masę.
  2. Stopniowo dodawaj żółtka i ucieraj.
  3. Wymieszaj mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawaj mieszankę do utartego masła. Cały czas ucieraj do połączenia wszystkich składników.
  4. Wylep powstałym ciastem dno prostokątnej blachy do pieczenia. Zrób w cieście dziurki widelcem.
  5. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut. W tym czasie przygotuj masę serową i makową.
  6. 150 g masła utrzyj w osobnej misce z 300 g cukru pudru. Stopniowo dodawaj żółtka jaj (łącznie 6), ser, a następnie mąkę i proszek do pieczenia.
  7. Z białek ubij pianę (możesz dodać szczyptę soli) i wymieszaj łyżką białka z masą serową. Serowa część seromakowca jest gotowa.
  8. Jeśli korzystasz z całego maku, sparz mak we wrzątku przez ok. 10 minut, a następnie zmiel go w maszynce. Jeśli masz mielony mak, wystarczy go sparzyć.
  9. W rondlu rozgrzej 20 g masła. Dodaj mak, miód i cukier. Podgrzewaj na małym ogniu przez ok. 10 minut, do połączenia składników.
  10. Ostudź masę makową do temperatury pokojowej. Do ostudzonej masy makowej dodaj żółtka i ulubione bakalie (rodzynki, żurawinę i nie tylko). Masa makowa jest gotowa.
  11. Połowę masy makowej ułóż na podpieczonej wcześniej warstwie ciasta ucieranego.
  12. Wylej masę serową, a następnie umieść nieregularnie po łyżce masy makowej.
  13. Włóż seromakowiec do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez ok. godzinę.

Wskazówki do przygotowania seromakowca siostry Anastazji

Oto triki i wskazówki, które ułatwią ci przygotowanie seromakowca siostry Anastazji i zapewnią mu niezwykły smak. Skorzystaj z nich wszystkich lub wybierz takie, które najbardziej cię przekonują.

  • Dodaj do masy serowej otartą skórkę pomarańczową lub cytrynową dla głębszego smaku i aromatu.
  • Dobierz bakalie w masie makowej do własnych upodobań. Możesz skorzystać z różnych suszonych owoców i orzechów.
  • Wierzch seromakowca możesz udekorować delikatną pianką z ubitych białek (podpiecz ją w piekarniku przez ok. 10 minut).
  • Jeśli lubisz bardzo słodkie ciasta, na wierzchu seromakowca możesz umieścić domowy lukier.
  • Mieszaj dowolnie masę serową i makową. Możesz wykorzystać długą wykałaczkę do wykonania ciekawych wzorów w cieście.
  • Masę serową i makową w seromakowcu możesz ułożyć warstwowo lub nieregularnie wmieszać masę makową w tę sernikową. Efekt wizualny w cieście będzie zupełnie inny.
  • Dostosuj czas pieczenia seromakowca do piekarnika i wielkości blachy. Możesz wykonać test patyczka przy pieczeniu seromakowca.
  • W oryginale siostra Anastazja korzysta z twardej margaryny w przepisie na seromakowiec, ale jej podmiana na masło powoduje, że seromakowiec jest nieznacznie zdrowszy i smaczniejszy.

Źródło: Świąteczne przepisy siostry Anastazji, wydawnictwo WAM, 2015.

Sprawdź też inne przepisy siostry Anastazji doskonałe na święta:

Uszka siostry Anastazji – tradycyjny przepis na wigilijny przysmak
Uszka siostry Anastazji – tradycyjny przepis na wigilijny przysmak
Przepis na uszka siostry Anastazji to receptura, z której korzysta wiele Polek przy przygotowaniu tego wigilijnego przysmaku. Przepis na uszka siostry Anastazji wyróżnia się tym, że jest prosty i tradycyjny. Ciasto na uszka Anastazji zrobisz z mąki, jajek, wody i oliwy. Na farsz grzybowy do uszek potrzebujesz tylko masła, grzybów leśnych i cebuli.
Przepis na pyszne kruche ciasteczka z maszynki siostry Anastazji - zrobisz je w kilka chwil. Idealnie pasują do kawy i herbaty
Przepis na pyszne kruche ciasteczka z maszynki siostry Anastazji - zrobisz je w kilka chwil. Idealnie pasują do kawy i herbaty
Kruche ciasteczka z maszynki siostry Anastazji przygotujesz w kilka chwil, ale musisz mieć pod ręką specjalną nakładkę do maszynki, która umożliwia tworzenie struktury ciastek. Pamiętaj też, że maszynka musi być dokładnie wyczyszczona przed pracą. Do przygotowania wystarczy ci tylko kilka składników.
Przepis na zakwas z buraków siostry Anastazji, który możesz wykorzystać do picia oraz jako bazę do świątecznego barszczu
Przepis na zakwas z buraków siostry Anastazji, który możesz wykorzystać do picia oraz jako bazę do świątecznego barszczu
Zakwas z buraków siostry Anastazji idealnie sprawdzi się jako aromatyczna i idealnie kwaśna baza do barszczu czerwonego, ale z powodzeniem możesz go także pić. Wystarczy już 50 ml dziennie, aby poprawić odporność i wzmocnić pracę układu pokarmowego. Wystarczy tylko kilka składników i trochę cierpliwości, aby go przygotować.
Pyszne ciasto orzechowe siostry Anastazji to idealny dodatek do popołudniowej kawy. Sprawdzone przepisy
Pyszne ciasto orzechowe siostry Anastazji to idealny dodatek do popołudniowej kawy. Sprawdzone przepisy
Pyszne ciasto orzechowe siostry Anastazji możesz przełożyć zarówno jasnym, jak i ciemnym czekoladowym kremem. Podstawą jest upieczenie idealnego biszkoptu z dodatkiem posiekanych orzechów. Placek orzechowy świetnie komponuje się także z jabłkami oraz bakaliami. Oto sprawdzone przepisy na wypieki siostry Anastazji.
Placek japoński siostry Anastazji to pyszny i sprawdzony przepis na makowiec po japońsku - idealnie miękki i słodki
Placek japoński siostry Anastazji to pyszny i sprawdzony przepis na makowiec po japońsku - idealnie miękki i słodki
Placek japoński siostry Anastazji to przepyszna wariacja na temat tradycyjnego japońskiego makowca. Łatwo przygotujesz go z gotowej masy makowej, ale możesz także przygotować ją samodzielnie. Sekretem placka po japońsku są soczyste kawałki jabłek i dodatki w postaci czekoladowej polewy. Zobacz, jak zrobić to pyszne ciasto.
12 pysznych pomysłów na sernik siostry Anastazji: z owocami, kokosami, na zimno i ciepło. Oto zbiór najlepszych przepisów
12 pysznych pomysłów na sernik siostry Anastazji: z owocami, kokosami, na zimno i ciepło. Oto zbiór najlepszych przepisów
Sernik siostry Anastazji możesz przygotować na wiele sposobów. Fani klasycznych smaków na pewno docenią tradycyjny sernik na kruchym spodzie, a miłośnicy kulinarnych eksperymentów chętnie sięgną po sernik gotowany albo z dodatkiem wiórek kokosowych. Wypróbuj także dwukolorowy sernik Izaura oraz klasyczny sernik wiedeński.
Miodownik z kaszą manną siostry Anastazji to pyszna słodka przekąska, idealna do kawy i herbaty. Zrobisz go w kilka chwil
Miodownik z kaszą manną siostry Anastazji to pyszna słodka przekąska, idealna do kawy i herbaty. Zrobisz go w kilka chwil
Miodownik z kaszą manną siostry Anastazji to doskonała propozycja na pyszne ciasto do kawy i herbaty. Podaj je na rodzinnych spotkaniach i przy okazji imprez ze znajomymi. Może wystąpić także w roli urodzinowego tortu. Wielowarstwowy, idealnie miękki wypiek możesz dowolnie udekorować np. cukrem pudrem albo orzechami.
Jak przygotować idealny piernik dojrzewający siostry Anastazji? Oto oryginalny przepis i garść wskazówek
Jak przygotować idealny piernik dojrzewający siostry Anastazji? Oto oryginalny przepis i garść wskazówek
Jak zrobić piernik dojrzewający siostry Anastazji? To pyszny, tradycyjny przepis na świąteczny wypiek. Możesz przygotować go w wersji z powidłami śliwkowymi lub bez niczego. Pamiętaj, że piernik musi "leżakować" dość długo, dlatego przygotuj do odpowiednio wcześnie, jeśli chcesz cieszyć się jego smakiem na święta.

Redakcja poleca

REKLAMA