Seromakowiec od siostry Anastazji to kultowe świąteczne ciasto siostry Anastazji, które jest uwielbiane przez wiele kucharek i kucharzy amatorów. Tradycyjny seromakowiec Anastazji składa się z trzech warstw: chrupiącego ciasta ucieranego, puszystego i rozpływającego się w ustach sernika oraz masy makowej. To warstwa ciasta ucieranego wyróżnia go spośród innych seromakowców.
Spis treści:
Przepis na seromakowiec siostry Anastazji
Składniki na ciasto ucierane do seromakowca:
- 100 g masła (w oryginalnym przepisie twardej margaryny),
- 100 g mąki pszennej,
- 100 g cukru pudru,
- 4 żółtka,
- 5 g proszku do pieczenia.
Składniki na masę serową seromakowca:
- 600 g zmielonego sera twarogowego lub twarogu w wiaderku,
- 300 g cukru pudru,
- 10 g mąki ziemniaczanej,
- 6 jaj,
- 5 g proszku do pieczenia,
- 150 g masła (w oryginalne twardej margaryny),
Składniki na masę makową seromakowca:
- 300 g maku (całego lub mielonego),
- 160 g miodu w płynnej formie,
- 100 g cukru,
- 3 żółtka,
- 20 g masła,
- dowolne bakalie: rodzynki, figi, żurawina, suszone morele, skórka pomarańczowa.
Sposób przygotowania:
- Przygotuj ciasto ucierane. W makutrze utrzyj 100 g masła z cukrem pudrem, tworząc zwartą masę.
- Stopniowo dodawaj żółtka i ucieraj.
- Wymieszaj mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawaj mieszankę do utartego masła. Cały czas ucieraj do połączenia wszystkich składników.
- Wylep powstałym ciastem dno prostokątnej blachy do pieczenia. Zrób w cieście dziurki widelcem.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut. W tym czasie przygotuj masę serową i makową.
- 150 g masła utrzyj w osobnej misce z 300 g cukru pudru. Stopniowo dodawaj żółtka jaj (łącznie 6), ser, a następnie mąkę i proszek do pieczenia.
- Z białek ubij pianę (możesz dodać szczyptę soli) i wymieszaj łyżką białka z masą serową. Serowa część seromakowca jest gotowa.
- Jeśli korzystasz z całego maku, sparz mak we wrzątku przez ok. 10 minut, a następnie zmiel go w maszynce. Jeśli masz mielony mak, wystarczy go sparzyć.
- W rondlu rozgrzej 20 g masła. Dodaj mak, miód i cukier. Podgrzewaj na małym ogniu przez ok. 10 minut, do połączenia składników.
- Ostudź masę makową do temperatury pokojowej. Do ostudzonej masy makowej dodaj żółtka i ulubione bakalie (rodzynki, żurawinę i nie tylko). Masa makowa jest gotowa.
- Połowę masy makowej ułóż na podpieczonej wcześniej warstwie ciasta ucieranego.
- Wylej masę serową, a następnie umieść nieregularnie po łyżce masy makowej.
- Włóż seromakowiec do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez ok. godzinę.
Wskazówki do przygotowania seromakowca siostry Anastazji
Oto triki i wskazówki, które ułatwią ci przygotowanie seromakowca siostry Anastazji i zapewnią mu niezwykły smak. Skorzystaj z nich wszystkich lub wybierz takie, które najbardziej cię przekonują.
- Dodaj do masy serowej otartą skórkę pomarańczową lub cytrynową dla głębszego smaku i aromatu.
- Dobierz bakalie w masie makowej do własnych upodobań. Możesz skorzystać z różnych suszonych owoców i orzechów.
- Wierzch seromakowca możesz udekorować delikatną pianką z ubitych białek (podpiecz ją w piekarniku przez ok. 10 minut).
- Jeśli lubisz bardzo słodkie ciasta, na wierzchu seromakowca możesz umieścić domowy lukier.
- Mieszaj dowolnie masę serową i makową. Możesz wykorzystać długą wykałaczkę do wykonania ciekawych wzorów w cieście.
- Masę serową i makową w seromakowcu możesz ułożyć warstwowo lub nieregularnie wmieszać masę makową w tę sernikową. Efekt wizualny w cieście będzie zupełnie inny.
- Dostosuj czas pieczenia seromakowca do piekarnika i wielkości blachy. Możesz wykonać test patyczka przy pieczeniu seromakowca.
- W oryginale siostra Anastazja korzysta z twardej margaryny w przepisie na seromakowiec, ale jej podmiana na masło powoduje, że seromakowiec jest nieznacznie zdrowszy i smaczniejszy.
Źródło: Świąteczne przepisy siostry Anastazji, wydawnictwo WAM, 2015.
Sprawdź też inne przepisy siostry Anastazji doskonałe na święta:
![Uszka siostry Anastazji – tradycyjny przepis na wigilijny przysmak](https://polki.pl/foto/4_3_SMALL_0200/uszka-siostry-anastazji-tradycyjny-przepis-na-wigilijny-przysmak-2506980.jpg)
Uszka siostry Anastazji – tradycyjny przepis na wigilijny przysmak
![Przepis na pyszne kruche ciasteczka z maszynki siostry Anastazji - zrobisz je w kilka chwil. Idealnie pasują do kawy i herbaty](https://polki.pl/foto/4_3_SMALL_0200/przepis-na-pyszne-kruche-ciasteczka-z-maszynki-siostry-anastazji-zrobisz-je-w-kilka-chwil-idealnie-pasuja-do-kawy-i-herbaty-2506484.jpg)
Przepis na pyszne kruche ciasteczka z maszynki siostry Anastazji - zrobisz je w kilka chwil. Idealnie pasują do kawy i herbaty
![Przepis na zakwas z buraków siostry Anastazji, który możesz wykorzystać do picia oraz jako bazę do świątecznego barszczu](https://polki.pl/foto/4_3_SMALL_0200/przepis-na-zakwas-z-burakow-siostry-anastazji-ktory-mozesz-wykorzystac-do-picia-oraz-jako-baze-do-swiatecznego-barszczu-2505915.jpg)
Przepis na zakwas z buraków siostry Anastazji, który możesz wykorzystać do picia oraz jako bazę do świątecznego barszczu
![Pyszne ciasto orzechowe siostry Anastazji to idealny dodatek do popołudniowej kawy. Sprawdzone przepisy](https://polki.pl/foto/4_3_SMALL_0200/pyszne-ciasto-orzechowe-siostry-anastazji-to-idealny-dodatek-do-popoludniowej-kawy-sprawdzone-przepisy-2505805.jpg)
Pyszne ciasto orzechowe siostry Anastazji to idealny dodatek do popołudniowej kawy. Sprawdzone przepisy
![Placek japoński siostry Anastazji to pyszny i sprawdzony przepis na makowiec po japońsku - idealnie miękki i słodki](https://polki.pl/foto/4_3_SMALL_0200/placek-japonski-siostry-anastazji-to-pyszny-i-sprawdzony-przepis-na-makowiec-po-japonsku-idealnie-miekki-i-slodki-2505736.jpg)
Placek japoński siostry Anastazji to pyszny i sprawdzony przepis na makowiec po japońsku - idealnie miękki i słodki
![12 pysznych pomysłów na sernik siostry Anastazji: z owocami, kokosami, na zimno i ciepło. Oto zbiór najlepszych przepisów](https://polki.pl/foto/4_3_SMALL_0200/12-pysznych-pomyslow-na-sernik-siostry-anastazji-z-owocami-kokosami-na-zimno-i-cieplo-oto-zbior-najlepszych-przepisow-2505615.jpg)
12 pysznych pomysłów na sernik siostry Anastazji: z owocami, kokosami, na zimno i ciepło. Oto zbiór najlepszych przepisów
![Miodownik z kaszą manną siostry Anastazji to pyszna słodka przekąska, idealna do kawy i herbaty. Zrobisz go w kilka chwil](https://polki.pl/foto/4_3_SMALL_0200/miodownik-z-kasza-manna-siostry-anastazji-to-pyszna-slodka-przekaska-idealna-do-kawy-i-herbaty-zrobisz-go-w-kilka-chwil-2505482.jpg)
Miodownik z kaszą manną siostry Anastazji to pyszna słodka przekąska, idealna do kawy i herbaty. Zrobisz go w kilka chwil
![Jak przygotować idealny piernik dojrzewający siostry Anastazji? Oto oryginalny przepis i garść wskazówek](https://polki.pl/foto/4_3_SMALL_0200/jak-przygotowac-idealny-piernik-dojrzewajacy-siostry-anastazji-oto-oryginalny-przepis-i-garsc-wskazowek-2505010.jpg)