Seromakowiec od siostry Anastazji to kultowe świąteczne ciasto siostry Anastazji, które jest uwielbiane przez wiele kucharek i kucharzy amatorów. Tradycyjny seromakowiec Anastazji składa się z trzech warstw: chrupiącego ciasta ucieranego, puszystego i rozpływającego się w ustach sernika oraz masy makowej. To warstwa ciasta ucieranego wyróżnia go spośród innych seromakowców.
Spis treści:
Przepis na seromakowiec siostry Anastazji
Składniki na ciasto ucierane do seromakowca:
- 100 g masła (w oryginalnym przepisie twardej margaryny),
- 100 g mąki pszennej,
- 100 g cukru pudru,
- 4 żółtka,
- 5 g proszku do pieczenia.
Składniki na masę serową seromakowca:
- 600 g zmielonego sera twarogowego lub twarogu w wiaderku,
- 300 g cukru pudru,
- 10 g mąki ziemniaczanej,
- 6 jaj,
- 5 g proszku do pieczenia,
- 150 g masła (w oryginalne twardej margaryny),
Składniki na masę makową seromakowca:
- 300 g maku (całego lub mielonego),
- 160 g miodu w płynnej formie,
- 100 g cukru,
- 3 żółtka,
- 20 g masła,
- dowolne bakalie: rodzynki, figi, żurawina, suszone morele, skórka pomarańczowa.
Sposób przygotowania:
- Przygotuj ciasto ucierane. W makutrze utrzyj 100 g masła z cukrem pudrem, tworząc zwartą masę.
- Stopniowo dodawaj żółtka i ucieraj.
- Wymieszaj mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawaj mieszankę do utartego masła. Cały czas ucieraj do połączenia wszystkich składników.
- Wylep powstałym ciastem dno prostokątnej blachy do pieczenia. Zrób w cieście dziurki widelcem.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut. W tym czasie przygotuj masę serową i makową.
- 150 g masła utrzyj w osobnej misce z 300 g cukru pudru. Stopniowo dodawaj żółtka jaj (łącznie 6), ser, a następnie mąkę i proszek do pieczenia.
- Z białek ubij pianę (możesz dodać szczyptę soli) i wymieszaj łyżką białka z masą serową. Serowa część seromakowca jest gotowa.
- Jeśli korzystasz z całego maku, sparz mak we wrzątku przez ok. 10 minut, a następnie zmiel go w maszynce. Jeśli masz mielony mak, wystarczy go sparzyć.
- W rondlu rozgrzej 20 g masła. Dodaj mak, miód i cukier. Podgrzewaj na małym ogniu przez ok. 10 minut, do połączenia składników.
- Ostudź masę makową do temperatury pokojowej. Do ostudzonej masy makowej dodaj żółtka i ulubione bakalie (rodzynki, żurawinę i nie tylko). Masa makowa jest gotowa.
- Połowę masy makowej ułóż na podpieczonej wcześniej warstwie ciasta ucieranego.
- Wylej masę serową, a następnie umieść nieregularnie po łyżce masy makowej.
- Włóż seromakowiec do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez ok. godzinę.
Wskazówki do przygotowania seromakowca siostry Anastazji
Oto triki i wskazówki, które ułatwią ci przygotowanie seromakowca siostry Anastazji i zapewnią mu niezwykły smak. Skorzystaj z nich wszystkich lub wybierz takie, które najbardziej cię przekonują.
- Dodaj do masy serowej otartą skórkę pomarańczową lub cytrynową dla głębszego smaku i aromatu.
- Dobierz bakalie w masie makowej do własnych upodobań. Możesz skorzystać z różnych suszonych owoców i orzechów.
- Wierzch seromakowca możesz udekorować delikatną pianką z ubitych białek (podpiecz ją w piekarniku przez ok. 10 minut).
- Jeśli lubisz bardzo słodkie ciasta, na wierzchu seromakowca możesz umieścić domowy lukier.
- Mieszaj dowolnie masę serową i makową. Możesz wykorzystać długą wykałaczkę do wykonania ciekawych wzorów w cieście.
- Masę serową i makową w seromakowcu możesz ułożyć warstwowo lub nieregularnie wmieszać masę makową w tę sernikową. Efekt wizualny w cieście będzie zupełnie inny.
- Dostosuj czas pieczenia seromakowca do piekarnika i wielkości blachy. Możesz wykonać test patyczka przy pieczeniu seromakowca.
- W oryginale siostra Anastazja korzysta z twardej margaryny w przepisie na seromakowiec, ale jej podmiana na masło powoduje, że seromakowiec jest nieznacznie zdrowszy i smaczniejszy.
Źródło: Świąteczne przepisy siostry Anastazji, wydawnictwo WAM, 2015.
Sprawdź też inne przepisy siostry Anastazji doskonałe na święta: