Keks z bakaliami fot. STOCKFOOD/FREE

Jak upiec keks z bakaliami - przepis, składniki i sposób przygotowania

Przepis na keks z bakaliami - najlepiej jest go upiec 3 dni przed świętami! Wykorzystaj ulubioną mieszankę bakalii lub skomponuj ją sama!
Weronika Kwaśniak / 11.12.2019 11:18
Keks z bakaliami fot. STOCKFOOD/FREE

Tradycyjny świąteczny keks to ciasto ucierane na maśle z dużym dodatkiem bakalii. Lekki aromat wanilii rozchodzący się już w czasie pieczenia wprowadza nas w dobry świąteczny nastrój. Najlepszy keks jest jednak dopiero na drugi dzień. Zawijam keks w folię do żywności jak tylko wystygnie. Ciasto wtedy nabiera równomiernej wilgotności w całej objętości. Sprawdź sama jak łatwo go upiec!

Keks z bakaliami

Składniki na keks z bakaliami:

  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki
  • 25 dag masła
  • szklanka cukru
  • torebka cukru wanilinowego
  • 30 dag mieszanych bakalii (rodzynki, migdały, orzechy, suszone figi, kandyzowane owoce, skórka pomarańczowa
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropli aromatu rumowego

Keks z bakaliami - sposób wykonania:

  1. Przygotować bakalie. Większe owoce pokroić w kosteczkę (rodzynki i figi można wcześniej namoczyć w rumie albo winiaku). Orzechy i migdały grubo posiekać (wcześniej posypać je niewielka ilością cukru, żeby nie podskakiwały na deseczce).
  2. Miękkie masło zmiksować na kremową masę z cukrem, szczyptą soli i cukrem wanilinowym.
  3. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku.
  4. Wlać zapach rumowy. na końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i bakaliami. Wymieszać.
  5. Ciasto przełożyć do wyłożonej pergaminem formy keksowej.
  6. Keks z bakaliami piec ok. godzinę w temperaturze 180 st. C. Ostudzić, wyjąć z pergaminem. przed podaniem usunąć pergamin, keks oprószyć niewielką ilością cukru pudru.


5 rad, jak nie przytyć w święta

Dlaczego keks pęka i opada? 2 sposoby na uratowanie ciasta

Jeżeli ciasto pęka, najbardziej prawdopodobną przyczyną jest zbyt wysoka temperatura. Charakterystyczne podłużne pęknięcia na keksie można zminimalizować poprzez zmianę trybu grzania. Wyłącz grzałkę górną i pozostaw na grzanie z dołu. Jeżeli będzie to niewystarczające, wyłącz także termoobieg. Stopniowe zmniejszanie temperatury sprawi ,że ciasto będzie równomiernie wypieczone.

Gdy twoim problemem jest opadające ciasto po wypieczeniu, to znaczy, że czas pieczenia był zbyt krótki. Po automatycznym wyłączeniu piekarnika wierzchnia warstwa spada i przykleja się do niewypieczonego środka. Wystarczy pozostawić w piekarniku 10 minut dłużej i dla pewności zerkać, czy wyrosło odpowiednio.

Jak przechowywać ciasto po wypieczeniu?

Keks należy wyjąć z piekarnika i położyć na kratce do przestudzenia. Następnie dokładnie zawinąć w folię spożywczą i folię aluminiową. W ten sposób wilgoć w cieście rozłoży się równomiernie i nie będzie zbyt suchy. Jeżeli jednak będzie to niewystarczające, wystarczy przełożyć go do góry nogami i nasmarować ponczem lub naparem z herbaty wymieszanym z sokiem z cytryny i miodem.

Lubisz piec słodkości? Zadbaj więc o odpowiednie wyposażenie kuchni, korzystając ze zniżek dostępnych na stronie Neonet kod rabatowy.

Zobacz też:
Sprawdź, jak zrobić niezawodny makowiec drożdżowy na święta! Sernik krakowski z bakaliami z tym przepisem to pestka! Zobacz nasz sprawdzony przepis!
 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
/19.04.2019 19:21
Co zrobić,aby bakalie nie opadły na spód keksa.
/23.12.2016 08:26
Owoce kandyzowanie nie są sztuczne.
/11.12.2016 19:14
Super strona. Tylko po kiego się to video ładuje automatycznie? Odwiedzający powinni mieć szansę zdecydować czy chcą usłyszeć ryczącą muzyczkę na ukulele.