Makowiec fot. Adobe Stock

Makowiec na święta: 9 najlepszych przepisów

Makowiec to jeden z klasyków polskiej kuchni. Chociaż przygotowanie go jest dosyć czasochłonne, warto zrobić to chociaż 2 razy do roku.
Weronika Kwaśniak / 25.11.2019 16:01
Makowiec fot. Adobe Stock

Makowiec na świątecznym stole ma zapewniać szczęście i chronić biesiadników przed wpływem złych sił. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu pojawiał się tylko w domach tych zamożniejszych. Teraz spowszedniał i można kupić go codziennie w każdej cukierni, ale to właśnie ten przygotowany własnoręcznie ma zupełnie wyjątkowy smak.

Makowiec - o czym warto pamiętać?

Makowiec można upiec 2-3 dni przed świętami, a potem przechowywać w chłodnym i suchym miejscu - koniecznie okręcony w ściereczkę. Najlepiej przygotować do niego domową masę makową, ale jeśli brakuje ci czasu, możesz wykorzystać tę z puszki.

Oprócz masy i wykwintnego ciasta, pyszny makowiec powinien zawierać sporą ilość bakalii. Możesz użyć takich, na jakie masz ochotę - rodzynki, posiekane orzechy, suszona żurawina, płatki migdałowe, skórka pomarańczowa czy daktyle. Wszystko zależy od indywidualnych upodobań.

Najbardziej znany jest oczywiście tradycyjny makowiec zawijany, ale w ostatnich latach zawrotną karierę robi makowiec japoński, który jest bardziej wilgotny dzięki dodatkowi jabłek lub gruszek. Poniżej znajdziesz m.in. pomysł na makowiec na kruchym cieście.

Makowiec zawijany: klasyczny przepis na Boże Narodzenie i Wielkanoc
Makowiec zawijany: klasyczny przepis na Boże Narodzenie i Wielkanoc
Makowiec zawijany to czasochłonny wypiek, ale warto przygotować go samodzielnie chociaż 2 razy do roku. Czas przygotowania to około 2 godziny, doliczając dodatkowo 50 minut pieczenia.
Makowiec na kruchym cieście: przepis na kuszący deser
Makowiec na kruchym cieście: przepis na kuszący deser
Makowiec na kruchym cieście warto wzbogacić dużą ilością bakalii. Jeśli masz ochotę, posyp go też z wierzchu płatkami migdałowymi.
Makowiec japoński to pomysł na wilgotne ciasto z makiem. Oto przepis
Makowiec japoński to pomysł na wilgotne ciasto z makiem. Oto przepis
Makowiec japoński swoją konsystencję zawdzięcza jabłkom. Jeśli masz ochotę, możesz zamiast nich dodać gruszki. Gotowy placek udekoruj bakaliami, wiórkami kokosowymi albo polewą czekoladową.
Kasia gotuje z Polki.pl - Makowiec wegański
Kasia gotuje z Polki.pl - Makowiec wegański
Makowiec wegański przygotowywany bez dodatku jajek to idealna propozycja dla osób, które również chcą cieszyć się wyjątkowym smakiem świąt bez ograniczeń!
Makowiec w wersji fit - przepis świąteczny
Makowiec w wersji fit - przepis świąteczny
Świąteczny makowiec w wersji fit zachowuje swoje walory smakowe, a za to traci całkiem sporo kalorii!
Makowiec świąteczny - przepis video
Makowiec świąteczny - przepis video
Bez jakiego ciasta nie wyobrażamy sobie świąt? Odpowiedź jest prosta: bez pysznego makowca!
Ciasto serowo-makowe - przepis składniki i przygotowanie
Ciasto serowo-makowe - przepis składniki i przygotowanie
...mówiąc inaczej - sernik z makiem!
Makowiec świąteczny
Makowiec świąteczny
Bez tego ciasta nie wyobrażamy sobie świąt!
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)