Składniki:
- 500 g suchego maku,
- 160 g brązowego cukru,
- 90 g rodzynek,
- 60 g posiekanych orzechów włoskich,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- łyżka masła,
- 2 łyżeczki aromatu rumowego lub migdałowego,
- 3 łyżki miodu,
- opcjonalnie: płatki migdałowe lub kandyzowana skórka pomarańczowa.
Przygotowanie:
- Mak zalej wrzątkiem, aż będzie w całości zakryty. Odstaw do wystygnięcia. Następnie odsącz w ściereczce z nadmiaru wody.
- Zmiel 2 razy w maszynce do mielenia.
- Do masy makowej dodaj cukier brązowy, rodzynki, cynamon, masło, posiekane orzechy włoskie, aromat i miód. Jeśli używasz dodatkowo innych bakalii, również dorzuć je do masy.
- Aby wykorzystać gotową masę np. do makowca zawijanego, musisz połączyć ją z ubitymi na sztywno białkami. Proporcja zawsze jest zawarta w przepisie na ciasto.
fot. Masa makowa: przepis/Adobe Stock, aneta_gu
Masa makowa z mielonego maku
Jeśli nie masz maszynki do mielenia, możesz kupić gotowy, już zmielony mak. Wówczas pomijasz krok mielenia, a zamiast tego wymoczone i wystudzone ziarna odcedź i dokładnie odsącz na ściereczce. Przygotowana w ten sposób masa będzie tak samo pyszna, jak ta z całych ziaren maku.
Domową masę makową możesz zamrozić i przechowywać w ten sposób nawet przez 12 miesięcy. Dzięki temu wszystkie wypieki z makiem będziesz później przygotowywać jeszcze szybciej!
Jeśli lubisz bakalie, możesz dorzucić ich jeszcze więcej - dobrze sprawdzi się też żurawina lub drobno posiekane śliwki suszone.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 21.11.2019.
Czytaj także:
Makowiec japoński z jabłkami
Warkocz makowy - przepis
Kutia wigilijna - przepis