Masa makowa do wypieków: sprawdzony, domowy przepis

Bez masy makowej nie przygotujesz makowca, strucli, klusek z makiem ani drożdżówek. Zamiast kupować gotową, zrób ją sama - to raptem 30 minut roboty!
Weronika Kwaśniak / 21.11.2019 13:24
DRUKUJ PRZEPIS
Masa makowa do wypieków: sprawdzony, domowy przepis fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 500 g suchego maku,
  • 160 g brązowego cukru,
  • 90 g rodzynków,
  • 60 g posiekanych orzechów włoskich,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • łyżka masła,
  • 2 łyżeczki aromatu rumowego lub migdałowego,
  • 3 łyżki miodu,
  • opcjonalnie: płatki migdałowe lub kandyzowana skórka pomarańczowa.
Przygotowanie:

Domową masę makową możesz zamrozić i przechowywać w ten sposób nawet przez 12 miesięcy. Dzięki temu wszystkie wypieki z makiem będziesz później przygotowywać jeszcze szybciej!

Jeśli lubisz bakalie, możesz dorzucić ich jeszcze więcej - dobrze sprawdzi się też żurawina lub drobno posiekane śliwki suszone.

  1. Mak zalej wrzątkiem, aż będzie w całości zakryty. Odstaw do wystygnięcia. Następnie odsącz w ściereczce z nadmiaru wody.
  2. Zmiel 2 razy w maszynce do mielenia. Jeśli kupiłaś mak mielony, pomiń ten krok - odsącz tylko przez ścierkę.
  3. Do masy makowej dodaj cukier brązowy, rodzynki, cynamon, masło, posiekane orzechy włoskie, aromat i miód. Jeśli używasz dodatkowo innych bakalii, również dorzuć je do masy.
  4. Aby wykorzystać gotową masę np. do makowca zawijanego, musisz połączyć ją z ubitymi białkami. Proporcja zawsze jest zawarta w przepisie na ciasto.

Zobacz nasze przepisy z makiem:
Makowiec japoński z jabłkami
Warkocz makowy - przepis
Kutia wigilijna - przepis
 

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)