Idealny przepis na ciasto z borówkami bez pieczenia

Jeśli chcesz przygotować ciasto z borówkami bez pieczenia, potrzebujesz jedynie kilku składników i cierpliwości. Warstwowe ciasta na zimno lubią leżakować w lodówce pomiędzy kolejnymi etapami przygotowania, ale odwdzięczają się doskonałym smakiem i orzeźwiającym efektem. Możesz podać je ze świeżymi owocami, lodami albo kawałkami czekolady.
/ 24.05.2022 13:42
DRUKUJ PRZEPIS
Idealny przepis na ciasto z borówkami bez pieczenia fot. Adobe Stock, ImageDesign
Czas wykonania: 120 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 300 g borówek,
  • 200 g herbatników,
  • 50 g roztopionego masła,
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady,
  • 200 g cukru,
  • 500 ml mleka kokosowego,
  • 6 łyżeczek żelatyny,
  • 400 g serka mascarpone,
  • 200 ml śmietanki 30 lub 36%,
  • cukier puder.

Sprawdź aktualne kody rabatowe Lidl i zamów sobie niezbędne produkty z dostawą do domu ze sporą zniżką!

Przygotowanie:
  1. Herbatniki rozgnieć na drobno przy pomocy wałka lub blendera. Zmieszaj z roztopionym masłem i połącz, aby powstała masa. Tak przygotowane ciasto wyłóż na spód formy (może być kwadratowa lub okrągła). Włóż całość do lodówki na 15 minut.
  2. Po tym czasie wyjmij formę z lodówki, w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z łyżką śmietanki kremówki. Polej herbatnikowy spód i ponownie włóż do lodówki na ok. 15-20 minut.
  3. W tym czasie przygotuj masę, mieszając serek mascarpone ze śmietaną kremówką. W rondelku podgrzej wodę - musi być mocno ciepła, ale nie wrząca.
  4. Rozpuść w niej połowę żelatyny, lekko wystudź, a następnie wymieszaj z kremem. Dodaj połowę cukru pudru, wymieszaj i przełóż masę do formy z herbatnikowym spodem. Włóż do lodówki na minimum 2 godziny.
  5. Po tym czasie przygotuj masę borówkową. Owoce umyj, osusz i wrzuć do rondelka. Dodaj 2 łyżki wody i zagotuj. Borówki muszą się rozpaść i puścić sok.
  6. Kiedy to się stanie, pozwól im lekko ostygnąć i rozpuść w nich pozostałą żelatynę.
  7. Mleko kokosowe (najlepiej tylko stałą część) przełóż do miski i połącz z wystudzonymi lekko borówkami z żelatyną. Dodaj pozostałą ilość cukru pudru i całość dokładnie wymieszaj.
  8. Następnie wyłóż na wierzch ciasta, udekoruj świeżymi borówkami i listkami mięty.
  9. Ciasto z borówkami bez pieczenia odstaw do lodówki na kilka godzin i podawaj na zimno.

Czytaj także:
Jak uprawiać borówkę
Konfitura z borówki
Nalewka z borówki

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA