Czas wykonania: 120 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 300 g borówek,
- 200 g herbatników,
- 50 g roztopionego masła,
- pół tabliczki gorzkiej czekolady,
- 200 g cukru,
- 500 ml mleka kokosowego,
- 6 łyżeczek żelatyny,
- 400 g serka mascarpone,
- 200 ml śmietanki 30 lub 36%,
- cukier puder.
Sprawdź aktualne kody rabatowe Lidl i zamów sobie niezbędne produkty z dostawą do domu ze sporą zniżką!
Przygotowanie:
- Herbatniki rozgnieć na drobno przy pomocy wałka lub blendera. Zmieszaj z roztopionym masłem i połącz, aby powstała masa. Tak przygotowane ciasto wyłóż na spód formy (może być kwadratowa lub okrągła). Włóż całość do lodówki na 15 minut.
- Po tym czasie wyjmij formę z lodówki, w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z łyżką śmietanki kremówki. Polej herbatnikowy spód i ponownie włóż do lodówki na ok. 15-20 minut.
- W tym czasie przygotuj masę, mieszając serek mascarpone ze śmietaną kremówką. W rondelku podgrzej wodę - musi być mocno ciepła, ale nie wrząca.
- Rozpuść w niej połowę żelatyny, lekko wystudź, a następnie wymieszaj z kremem. Dodaj połowę cukru pudru, wymieszaj i przełóż masę do formy z herbatnikowym spodem. Włóż do lodówki na minimum 2 godziny.
- Po tym czasie przygotuj masę borówkową. Owoce umyj, osusz i wrzuć do rondelka. Dodaj 2 łyżki wody i zagotuj. Borówki muszą się rozpaść i puścić sok.
- Kiedy to się stanie, pozwól im lekko ostygnąć i rozpuść w nich pozostałą żelatynę.
- Mleko kokosowe (najlepiej tylko stałą część) przełóż do miski i połącz z wystudzonymi lekko borówkami z żelatyną. Dodaj pozostałą ilość cukru pudru i całość dokładnie wymieszaj.
- Następnie wyłóż na wierzch ciasta, udekoruj świeżymi borówkami i listkami mięty.
- Ciasto z borówkami bez pieczenia odstaw do lodówki na kilka godzin i podawaj na zimno.
Czytaj także:
Jak uprawiać borówkę
Konfitura z borówki
Nalewka z borówki