Pyszna choinka z ciasta francuskiego: to naprawdę łatwe!

Choinka z ciasta francuskiego może mieć wiele postaci. Możesz przygotować ją na słodko, z kremem czekoladowym, orzechowym, kajmakiem albo powidłami, ale także na słono - z nadzieniem szpinakowo-serowym. W tym przepisie znajdziesz pomysł na słodką choinkę, ale możesz dowolnie modyfikować jej smak.
/ 16.12.2022 05:56
DRUKUJ PRZEPIS
Pyszna choinka z ciasta francuskiego: to naprawdę łatwe! fot. Adobe Stock, creativefamily
Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 opakowania ciasta francuskiego,
  • jajko,
  • 3 łyżki dowolnego nadzienia (np. Nutelli albo kajmaku),
  • 2 łyżki cukru (najlepiej brązowego),
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • cukier puder do dekoracji,
  • posiekane orzechy do dekoracji.
Przygotowanie:

Do przygotowania choinki z ciasta francuskiego, zarówno w wersji słodkiej, jak i słonej, nie potrzebujesz wielu składników. W roli nadzienia doskonale sprawdzi się gęsty dżem lub powidła śliwkowe, a także kajmak czy krem czekoladowo-orzechowy. Możesz także postawić na farsz ze szpinakiem i fetą. W roli dodatku sprawdzą się posiekane orzechy albo cukier puder.

Sposób przygotowania:

  1. Z płatów ciasta francuskiego wytnij dwa identyczne trójkąty z niewielkim kwadratem na dole - musi mieć kształt choinki na pniu.
  2. Wybrane nadzienie wymieszaj z mąką ziemniaczaną, a następnie wyłóż na jedną część ciasta.
  3. Przykryj całość drugim płatem ciasta, a następnie wykonaj po bokach nacięcia. Im bliżej podstawy choinki, tym nacięcia powinny być większe.
  4. Złap delikatnie każde nacięcie, a następnie wywiń oba płaty ciasta, przekładając raz albo dwa razy.
  5. Całość posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp posiekanymi orzechami.
  6. Włóż do piekarnika (200 stopni) na ok. 20 minut, aż ciasto dobrze się zarumieni.
  7. Udekoruj cukrem pudrem.

Wskazówka: nadzienie musi być gęste, inaczej może wypłynąć i rozlać się na blasze.

Czytaj także:
Makowiec z gotowej masy makowej
Idealny lukier do pierników
Sernik z makiem z puszki

 

DRUKUJ PRZEPIS