Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego,
- jajko,
- 3 łyżki dowolnego nadzienia (np. Nutelli albo kajmaku),
- 2 łyżki cukru (najlepiej brązowego),
- łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- cukier puder do dekoracji,
- posiekane orzechy do dekoracji.
Przygotowanie:
Do przygotowania choinki z ciasta francuskiego, zarówno w wersji słodkiej, jak i słonej, nie potrzebujesz wielu składników. W roli nadzienia doskonale sprawdzi się gęsty dżem lub powidła śliwkowe, a także kajmak czy krem czekoladowo-orzechowy. Możesz także postawić na farsz ze szpinakiem i fetą. W roli dodatku sprawdzą się posiekane orzechy albo cukier puder.
Sposób przygotowania:
- Z płatów ciasta francuskiego wytnij dwa identyczne trójkąty z niewielkim kwadratem na dole - musi mieć kształt choinki na pniu.
- Wybrane nadzienie wymieszaj z mąką ziemniaczaną, a następnie wyłóż na jedną część ciasta.
- Przykryj całość drugim płatem ciasta, a następnie wykonaj po bokach nacięcia. Im bliżej podstawy choinki, tym nacięcia powinny być większe.
- Złap delikatnie każde nacięcie, a następnie wywiń oba płaty ciasta, przekładając raz albo dwa razy.
- Całość posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp posiekanymi orzechami.
- Włóż do piekarnika (200 stopni) na ok. 20 minut, aż ciasto dobrze się zarumieni.
- Udekoruj cukrem pudrem.
Wskazówka: nadzienie musi być gęste, inaczej może wypłynąć i rozlać się na blasze.
Czytaj także:
Makowiec z gotowej masy makowej
Idealny lukier do pierników
Sernik z makiem z puszki