Zapiekanka to warstwowe danie, które możemy przygotować w prosty i szybki sposób ze składników, które mamy zawsze pod ręką – sprawdź nasze przepisy!
/26.04.2017 15:46
fot. Fotolia
Zapiekanka jest przygotowywana na wiele sposobów. Z dodatkiem ulubionych warzyw, mięsa lub makaronu możemy stworzyć inny, zaskakujący smak za każdym razem. Zapiekanka z mięsem mielonym, zapiekanka makaronowa z kurczakiem lub zapiekanka z bakłażanem to świetny pomysł na obiad lub kolację ze znajomymi – sprawdź nasze przepisy!
Zapiekanka z mięsem mielonym: przepis
Oto składniki na zapiekankę z mięsem mielonym:
pół kilo mielonej wołowiny
3 średnie marchewki
średnia cebula
4 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
szklanka bulionu
szczypta soli
szczypta pieprzu
łyżka mąki ziemniaczanej
pół opakowania mrożonego groszku
pół kilo ziemniaków
łyżeczka papryki w proszku
oliwa z oliwek
Jak zrobić zapiekankę z mięsem mielonym?
Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Podgrzewamy oliwę z oliwek na patelni i smażymy mieloną wołowinę aż zbrązowieje. Dodajemy wcześniej pokrojona marchewkę, posiekaną cebulę i czosnek. Do całości wkładamy koncentrat pomidorowy i mieszamy z bulionem. Wsypujemy skrobię ziemniaczaną, przyprawy i groszek. Dusimy przez około 8 minut. Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie i przygotowujemy puree. Do naczynia żaroodpornego przekładamy na spód przesmażone mięso wołowe z dodatkami. Na wierzch układamy puree ziemniaczane. Całość zapiekamy przez 10 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza.
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem: przepis
Oto składniki na zapiekankę makaronową z kurczakiem:
300 gram makaronu typu penne
łyżka oliwy z oliwek
2 średnie pory
2 ząbki czosnku
szklanka bulionu
pół szklanki białego wina
pół opakowania groszku
pierś z kurczaka
szklanka mleka
200 gram ricotty
garść startego żółtego sera
Jak zrobić zapiekankę makaronową z kurczakiem?
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Gotujemy makaron w osolonej wodzie tak, aby był al dente. Przecedzamy makaron i przekładamy do rondla i skrapiamy oliwą z oliwek. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy posiekane pory. Dodajemy rozgnieciony czosnek i dolewamy bulion z winem. Gotujemy całość przez 10 minut do miękkości. Dosypujemy groszek dusimy jeszcze 5 minut. Przygotowane pory, pokrojoną drobno pierś z kurczaka łączymy z ricottą i mlekiem. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy. Pokrywamy startym serem. Zapiekankę przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 25 minut do momentu, aż skórka zrobi się chrupiąca.
Zapiekanka z bakłażanem : przepis
Oto składniki na zapiekankę z bakłażanem:
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
2 puszki pomidorów
3 łyżki koncentratu z pomidorów
4 bakłażany
50 gram startego żółtego sera
świeża bazylia
jajko
Jak zrobić zapiekankę z bakłażanem?
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Na patelni podsmażamy oliwę z oliwek i dokładamy pomidory zmieszane z koncentratem pomidorowym. Na drugiej patelni podsmażamy pokrojone w plastry bakłażany przez 7-8 minut. Przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy. W naczyniu żaroodpornym układamy bakłażan razem ze startym serem i listkami bazylii. Powtarzamy czynność tworząc warstwy. Wierzch zapiekanki smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy przez 20 minut.
Zapiekanka makaronowa z pieczarkami to jedno z tych dań, które łączą w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. To idealne rozwiązanie na rodzinny obiad, szybki lunch czy kolację z przyjaciółmi. Dzięki swojej uniwersalności zadowoli podniebienia zarówno miłośników kuchni tradycyjnej, jak i tych, którzy lubią eksperymentować.
Zapiekanka ze szpinakiem i makaronem świetnie smakuje z dodatkiem żółtego sera lub beszamelu. Możesz wzbogacić ją również np. suszonymi pomidorami lub pokrojoną w kostkę piersią kurczaka.
Włoska zapiekanka z bakłażanem czyli Parmigiana di melanzane, składa się z popularnych w kuchni śródziemnomorskiej warzyw przekładanych mozzarellą i parmezanem, polanych sosem pomidorowym.
Co można zrobić z ziemniaków? Nasza propozycja to prosta zapiekanka z serem i szynką. Do tej pysznej potrawy z ziemniaków dodaj świeży tymianek i piecz ją przez 20 minut w piekarniku.