Zapiekanka jest przygotowywana na wiele sposobów. Z dodatkiem ulubionych warzyw, mięsa lub makaronu możemy stworzyć inny, zaskakujący smak za każdym razem. Zapiekanka z mięsem mielonym, zapiekanka makaronowa z kurczakiem lub zapiekanka z bakłażanem to świetny pomysł na obiad lub kolację ze znajomymi – sprawdź nasze przepisy!
Zapiekanka z mięsem mielonym: przepis
Oto składniki na zapiekankę z mięsem mielonym:
- pół kilo mielonej wołowiny
- 3 średnie marchewki
- średnia cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- szklanka bulionu
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- łyżka mąki ziemniaczanej
- pół opakowania mrożonego groszku
- pół kilo ziemniaków
- łyżeczka papryki w proszku
- oliwa z oliwek
Jak zrobić zapiekankę z mięsem mielonym?
Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Podgrzewamy oliwę z oliwek na patelni i smażymy mieloną wołowinę aż zbrązowieje. Dodajemy wcześniej pokrojona marchewkę, posiekaną cebulę i czosnek. Do całości wkładamy koncentrat pomidorowy i mieszamy z bulionem. Wsypujemy skrobię ziemniaczaną, przyprawy i groszek. Dusimy przez około 8 minut. Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie i przygotowujemy puree. Do naczynia żaroodpornego przekładamy na spód przesmażone mięso wołowe z dodatkami. Na wierzch układamy puree ziemniaczane. Całość zapiekamy przez 10 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza.
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem: przepis
Oto składniki na zapiekankę makaronową z kurczakiem:
- 300 gram makaronu typu penne
- łyżka oliwy z oliwek
- 2 średnie pory
- 2 ząbki czosnku
- szklanka bulionu
- pół szklanki białego wina
- pół opakowania groszku
- pierś z kurczaka
- szklanka mleka
- 200 gram ricotty
- garść startego żółtego sera
Jak zrobić zapiekankę makaronową z kurczakiem?
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Gotujemy makaron w osolonej wodzie tak, aby był al dente. Przecedzamy makaron i przekładamy do rondla i skrapiamy oliwą z oliwek. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy posiekane pory. Dodajemy rozgnieciony czosnek i dolewamy bulion z winem. Gotujemy całość przez 10 minut do miękkości. Dosypujemy groszek dusimy jeszcze 5 minut. Przygotowane pory, pokrojoną drobno pierś z kurczaka łączymy z ricottą i mlekiem. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy. Pokrywamy startym serem. Zapiekankę przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 25 minut do momentu, aż skórka zrobi się chrupiąca.
Zapiekanka z bakłażanem : przepis
Oto składniki na zapiekankę z bakłażanem:
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 puszki pomidorów
- 3 łyżki koncentratu z pomidorów
- 4 bakłażany
- 50 gram startego żółtego sera
- świeża bazylia
- jajko
Jak zrobić zapiekankę z bakłażanem?
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Na patelni podsmażamy oliwę z oliwek i dokładamy pomidory zmieszane z koncentratem pomidorowym. Na drugiej patelni podsmażamy pokrojone w plastry bakłażany przez 7-8 minut. Przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy. W naczyniu żaroodpornym układamy bakłażan razem ze startym serem i listkami bazylii. Powtarzamy czynność tworząc warstwy. Wierzch zapiekanki smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy przez 20 minut.
Sprawdź inne książki kucharskie redakcji Polki.pl