Zapiekanka z makaronem i kiełbasą - przepis składniki i przygotowanie

Pomysł na pyszny obiad!
Weronika Kwaśniak / 28.01.2015 07:02
DRUKUJ PRZEPIS
Zapiekanka z makaronem i kiełbasą - przepis składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 25 dag makaronu świderki
  • 4 jajka
  • 250 g kiełbasy
  • zielona papryka
  • 25 dag pomidorków koktajlowych
  • puszka czerwonej fasoli
  • 10 dag startego żółtego sera
  • 100 ml śmietanki 30%
  • olej do smażenia
  • masło i bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
Przygotowanie:

Zobacz przepis na zapiekankę z makaronem i kiełbasą!

  1. Makaron ugotuj na półtwardo w osolonym wrzątku.
  2. Kiełbasę pokrój w plasterki i podsmaż na oleju.
  3. Paprykę pokrój w kostkę i podsmaż na tym samym tłuszczu co kiełbasę.
  4. Jajka roztrzep widelcem, dodaj śmietankę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
  5. Wymieszaj z tartym serem. 
  6. Fasolę wyjmij z puszki i opłucz.
  7. W misce wymieszaj makaron, paprykę, podsmażoną kiełbasę i fasolę.
  8. Wszystko przełóż do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą żaroodpornej formy.
  9. Na makaronie połóż małe pomidorki.
  10. Całość zalej masą jajeczno-serową.
  11. Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i piecz około 30 minut.

Sprawdź inne przepisy na zapiekanki:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA