Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 25 dag makaronu świderki
- 4 jajka
- 250 g kiełbasy
- zielona papryka
- 25 dag pomidorków koktajlowych
- puszka czerwonej fasoli
- 10 dag startego żółtego sera
- 100 ml śmietanki 30%
- olej do smażenia
- masło i bułka tarta
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Zobacz przepis na zapiekankę z makaronem i kiełbasą!
- Makaron ugotuj na półtwardo w osolonym wrzątku.
- Kiełbasę pokrój w plasterki i podsmaż na oleju.
- Paprykę pokrój w kostkę i podsmaż na tym samym tłuszczu co kiełbasę.
- Jajka roztrzep widelcem, dodaj śmietankę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
- Wymieszaj z tartym serem.
- Fasolę wyjmij z puszki i opłucz.
- W misce wymieszaj makaron, paprykę, podsmażoną kiełbasę i fasolę.
- Wszystko przełóż do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą żaroodpornej formy.
- Na makaronie połóż małe pomidorki.
- Całość zalej masą jajeczno-serową.
- Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i piecz około 30 minut.