Składniki:
- 35 dag makaronu
- 20 dag wędzonego boczku
- 3 żółtka
- 250 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki startego twardego sera, np. parmezanu
- 5 dag startego żółtego sera
- sól
- pieprz
- ząbek czosnku
- oliwa
Przygotowanie:
Zobacz przepis na zapiekankę makaronową z sosem carbonara! Jeśli lubisz to danie w tradycyjnej wersji, z pewnością spodoba ci się nasz pomysł!
- Makaron ugotuj na półtwardo w osolonym wrzątku.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż pokrojony w kostkę boczek.
- Do tego wlej połowę śmietanki, dodaj posiekany czosnek i chwilę podduś.
Zapiekanka szpinakowa z ziemniakami - przepis
- Zdejmij z ognia.
- Pozostałą śmietankę roztrzep z żółtkami i dodaj do sosu.
- W misce wymieszaj ugotowany makaron, sos z boczkiem i 2 sery, wymieszaj.
Zapiekanka z kurczakiem i warzywami - przepis Ani Starmach
- Całość przełóż do wysmarowanej oliwą żaroodpornej formy i zapiekaj około 25 minut w temperaturze 180 stopni C.