Zapiekanka z płoci

Idealna na obiad!
/ 17.09.2013 03:57
DRUKUJ PRZEPIS
Zapiekanka z płoci Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 50 min
Ilość kalorii: 425 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 80 dag małych płotek lub okoni
  • 6 łyżek mąki
  • olej do smażenia
  • 60 dag świeżego szpinaku
  • 3 łyżki masła
  • 3/4 szklanki mleka
  • 5 dag startego parmezanu
  • starta gałka muszkatołowa
  • sól 
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. Oczyszczone ryby przecinaj wzdłuż na połowę, usuń kręgosłup. Oprósz solą i pieprzem. Panieruj w 5 łyżkach mąki, obsmaż.
  2. Szpinak opłucz i wrzuć na minutę do osolonego wrzątku. Osącz na sicie.
  3. Na patelni rozpuść masło, wsyp mąkę. Cały czas mieszając, wlewaj mleko. Sos gotuj, aż zgęstnieje. Dodaj ser, dopraw.
  4. Ryby układaj w żaroodpornym naczyniu przekładając szpinakiem. Polej sosem i zapiekaj 20 min w temp. 200 st. C.
DRUKUJ PRZEPIS
Tagi: szpinak, okoń
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)