Składniki:
- 80 dag małych płotek lub okoni
- 6 łyżek mąki
- olej do smażenia
- 60 dag świeżego szpinaku
- 3 łyżki masła
- 3/4 szklanki mleka
- 5 dag startego parmezanu
- starta gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Oczyszczone ryby przecinaj wzdłuż na połowę, usuń kręgosłup. Oprósz solą i pieprzem. Panieruj w 5 łyżkach mąki, obsmaż.
- Szpinak opłucz i wrzuć na minutę do osolonego wrzątku. Osącz na sicie.
- Na patelni rozpuść masło, wsyp mąkę. Cały czas mieszając, wlewaj mleko. Sos gotuj, aż zgęstnieje. Dodaj ser, dopraw.
- Ryby układaj w żaroodpornym naczyniu przekładając szpinakiem. Polej sosem i zapiekaj 20 min w temp. 200 st. C.