Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 80 dag ziemniaków
- 1/2 małej kapusty włoskiej
- 10 dag miękkiego masła
- 60 dag filetu z łososia
- sól
- pieprz cytrynowy
- 4 kromki chleba tostowego
- 8 dag tartego sera żółtego (najlepiej ostrego)
- 30 dag gęstej śmietany
- jajko
- 3 łyżeczki chrzanu
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na zapiekankę z kapusty i łososia!
- Ziemniaki obierz, pokrój w plasterki i podgotuj przez około 5 minut.
- Kapustę umyj, przekrój na ćwiartki, wytnij głąb, pokrój na paseczki.
- Na patelni rozgrzej łyżkę stołową masła, dodaj do niego pokrojoną kapustę i lekko przyrumień, od czasu do czasu mieszając (ok. 15 minut).
- Łososia umyj, osącz, pokrój w paski o szerokości ok. 2 cm, oprósz solą i pieprzem cytrynowym.
- Śmietanę zmieszaj z resztą masła, jajkiem i chrzanem.
- Dodaj ser i pokrojony w kostkę chleb, dopraw solą i pieprzem.
- Formę wysmaruj masłem i wyłóż ziemniakami.
- Posyp odrobiną sera.
- Na ziemniakach połóż kapustę. Na niej rozłóż łososia.
- Na wierzch wylej masę śmietanową i piecz ok. 30 minut w temp. 180 st. C.