Zapiekany por - przepis składniki i przygotowanie

Z dodatkiem boczku!
Weronika Kwaśniak / 14.04.2016 05:34
DRUKUJ PRZEPIS
Zapiekany por - przepis składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 3 pory
  • 4 łyżki śmietany
  • 6 plastrów boczku
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Zobacz przepis na zapiekanego pora!

  1. Pory oczyść i umyj.
  2. Z każdego odkrój około trzycentymetrowy biały kawałek, drobno pokrój i podsmaż na oliwie.
  3. Pozostałe pory podziel na mniej więcej piętnastocentymetrowe kawałki i gotuj 10 minut w lekko osolonej wodzie.
  4. Wyjmij, osącz i ostudź. Każdy kawałek owiń plasterkiem boczku.
  5. Ziemniaki obierz i ugotuj.
  6. Następnie ugnieć na piure, dodając śmietanę i podsmażony por.
  7. Dokładnie wymieszaj.
  8. Dopraw pieprzem i solą.
  9. Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą.
  10. Włóż ziemniaczane puree, a następnie pory owinięte boczkiem.
  11. Zapiekaj około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C, aż boczek się lekko zrumieni. Podawaj na gorąco.

Zobacz więcej przepisów na dania z ziemniakami:

Zapiekanka szpinakowa z ziemniakami - przepis
Smażone pierogi ziemniaczane - przepis
Jak zrobić puree ziemniaczane?
Jak zrobić placek po zbójnicku?
Jak zrobić białą zupę krem?
Zapiekanka chłopska - przepis

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA