Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 3 pory
- 4 łyżki śmietany
- 6 plastrów boczku
- oliwa
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na zapiekanego pora!
- Pory oczyść i umyj.
- Z każdego odkrój około trzycentymetrowy biały kawałek, drobno pokrój i podsmaż na oliwie.
- Pozostałe pory podziel na mniej więcej piętnastocentymetrowe kawałki i gotuj 10 minut w lekko osolonej wodzie.
- Wyjmij, osącz i ostudź. Każdy kawałek owiń plasterkiem boczku.
- Ziemniaki obierz i ugotuj.
- Następnie ugnieć na piure, dodając śmietanę i podsmażony por.
- Dokładnie wymieszaj.
- Dopraw pieprzem i solą.
- Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą.
- Włóż ziemniaczane puree, a następnie pory owinięte boczkiem.
- Zapiekaj około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C, aż boczek się lekko zrumieni. Podawaj na gorąco.
Zobacz więcej przepisów na dania z ziemniakami:
Zapiekanka szpinakowa z ziemniakami - przepis
Smażone pierogi ziemniaczane - przepis
Jak zrobić puree ziemniaczane?
Jak zrobić placek po zbójnicku?
Jak zrobić białą zupę krem?
Zapiekanka chłopska - przepis