Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 1 kg szpinaku
- 50 dag ziemniaków
- oliwa
- mała cebula, drobno posiekana
- ząbek czosnku, posiekany
- por (część biała i jasnozielona)
- szczypior posiekany
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- łyżeczka suszonego oregano plus do posypania po wierzchu
- łyżka drobno posiekanej natki
- 15 dag sera ricotta
- 10 dag sera feta
- 4 jajka
- 1/4 szklanki śmietanki kremowej 30%
- 4 dag tartego sera (np. parmezan lub cheddar)
Przygotowanie:
Zobacz przepis na zapiekankę szpinakową z ziemniakami!
- Formę żaroodporną posmaruj łyżką oliwy. Szpinak opłucz i dokładnie osusz, jeśli ma twarde łodyżki - urwij.
- Ziemniaki obierz, pokrój na cieniutkie plasterki, włóż do garnka, zalej wodą, posól i gotuj 4-5 minut, odcedź.
- Szpinak włóż na patelnię i podgrzewaj, aż puści sok. Wyjmij, odciśnij na sicie i grubo posiekaj.
- Na patelnię wlej łyżkę oleju, dodaj cebulę i zeszklij ją, mieszając co jakiś czas.
- Dodaj pokrojony na kawałeczki por i czosnek.
- Posól i duś pod przykryciem kilka minut od czasu do czasu mieszając, aż por będzie miękki.
- Zawartość patelni przełóż do miski ze szpinakiem.
- Dodaj gałkę muszkatołową, oregano, natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem.
- Wymieszaj.
- Dodaj połowę ricotty i połowę pokruszonego sera feta oraz jajka roztrzepane ze śmietanką i doprawione solą oraz pieprzem.
- Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Na dno formy połóż połowę ziemniaków, dopraw solą i pieprzem.
- Wyłóż na nie nadzienie szpinakowo-serowe.
- Na wierzchu rozprowadź mieszankę powstałą z pozostałej ricotty i pokrojonej fety.
- Przykryj drugą połową ziemniaków, dopraw, posyp tartym serem, resztą oregano i skrop dwiema łyżkami oliwy.
- Wstaw na 30 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C .
- 5 minut przed końcem włącz funkcję grill i zrumień wierzch zapiekanki.