Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Masa ziemniaczana:
- 1 kg ziemniaków
- jajko
- 2 łyżki mąki
- sól
- gałka muszkatołowa
- pieprz
Nadzienie:
- 1/2 kg kapusty kiszonej
- 2 cebule
- 20 dag kiełbasy
- 10 dag margaryny
Przygotowanie:
Zobacz przepis na ziemniaczaną zapiekankę litewską z kapustą i kiełbasą! Jeśli masz ochotę, kiełbasę możesz zastąpić boczkiem, a zamiast margaryny użyć smalcu.
- Ziemniaki obierz i umyj.
- Cebulę pokrój w kostkę.
- Kiełbasę pokrój w kostkę i przesmaż na tłuszczu.
Zapiekanka szpinakowa z ziemniakami - przepis
- Kapustę kiszoną podduś razem z cebulą i kiełbasą.
- Połowę ziemniaków ugotuj i przeciśnij przez praskę, a z kolei drugą połowę zetrzyj na tarce o małych oczkach.
- Dodaj mąkę, jajko, gałkę muszkatołową, sól i pieprz, wymieszaj.
- Formę lub naczynie żaroodporne wysmaruj grubo tłuszczem.
- W naczyniu ułóż 2/3 masy ziemniaczanej, następnie warstwę kapusty i na wierzchu cieńszą warstwę ziemniaków.
Jak zrobić orientalną zapiekankę?
- Całość ponakłuwaj widelcem i polej roztopionym tłuszczem.
- Piecz w 200 stopniach C przez mniej więcej godzinę.