Składniki:
- 75 dag filetów rybnych
- cytryna
- 50 dag świeżego szpinaku
- łyżka masła
- łyżka oleju
- ząbek czosnku
- 4 pomidory
Na sos:
- po 2 łyżki masła i mąki
- 400 ml mleka
- gałka muszkatołowa
- jajko
- 5 dag żółtego sera
- mielona papryka
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na zapiekankę rybną!
- Filety opłucz, osusz, pokrój na mniejsze kawałki.
- Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem, odstaw na 15 min w chłodne miejsce.
- Szpinak obgotuj we wrzątku, odcedź.
- Przesmaż na maśle, dodaj posiekany czosnek, jeszcze chwilę podduś.
- Pomidory umyj, sparz, obierz ze skórki.
- Pokrój w grube plastry.
- Rozpuść na patelni masło, lekko przesmaż, nie rumieniąc.
- Wsyp mąkę, wymieszaj.
- Masę rozprowadź mlekiem, gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje.
- Dopraw ją gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
- Jeszcze ciepły sos rozmieszaj z jajkiem.
- Żaroodporne naczynie natłuść olejem.
- Ułóż w nim warstwę szpinaku, ryb przekładanych pomidorami, znowu szpinaku oraz ryb i plastrów pomidora.
- Zalej beszamelem, oprósz papryką, posyp startym serem.
- Piecz ok. 30 min w temp. 200 st. C.