Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 50 dag dowolnego mielonego mięsa
- cebula
- 3 jajka
- 1 kg brukselki
- puszka pomidorów w zalewie
- pół szklanki śmietany
- garść tartego sera (powinien być dość ostry)
- sucha bułka kajzerka
- olej do smażenia
- tarta gałka muszkatołowa
- papryka
- mleko
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na zapiekankę z brukselką i mięsem mielonym!
- Czerstwą bułkę zalej mlekiem i odstaw, aby dobrze napęczniała, następnie dobrze odciśnij i drobno pokrusz.
- Cebulkę drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce.
- Mięso dokładnie wymieszaj z odciśniętą bułką, jajkiem i posiekaną cebulą.
- Dopraw do smaku.
- Z masy mięsnej uformuj małe okrągłe klopsiki, wielkości główek brukselki i zrumień je na rozgrzanym oleju.
- Brukselkę oczyść i gotuj około 10 minut w lekko osolonej wodzie - powinna nadal pozostać dość jędrna. Odcedź.
- Pomidory z puszki lekko odsącz i rozgnieć widelcem.
- Brukselkę, klopsiki i pomidory delikatnie wymieszaj.
- Przełóż do natłuszczonej płaskiej formy do zapiekania.
- Śmietanę ubij z pozostałymi 2 jajkami i tartym serem, dopraw do smaku.
- Polej zapiekankę i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C.
- Zapiekaj do chwili, gdy na powierzchni zapiekanki pojawi się apetyczna złocista skórka.