Zapiekanka makaronowa - składniki, przepis i przygotowanie

Pomysł na oryginalny i smaczny obiad.
Weronika Kwaśniak / 24.02.2014 13:00
DRUKUJ PRZEPIS
Zapiekanka makaronowa - składniki, przepis i przygotowanie fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 200 g makaronu
  • 2 jajka
  • 100 g tartego żółtego sera
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 100 g upieczonej papryki bez skóry
  • 100 g cukinii
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

Na pulpeciki:
  • 400 g mielonego mięsa (np. z kurczaka)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • olej
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
1. Cebulę posiekaj, dodaj jajko, mięso i kaszę, wymieszaj.
2. Dopraw solą i pieprzem.
3. Formuj klopsiki wielkości orzecha i smaż na oleju.
4. Makaron ugotuj na półmiękko.
5. W misce wymieszaj jajka, połowę sera, pokrojoną paprykę i cukinię, koncentrat pomidorowy oraz tymianek.
6. Połącz z makaronem.
7. Formę do zapiekanek posmaruj olejem i obsyp bułką.
8. Na dno formy wyłóż masę makaronową.
9. Na nią połóż klopsiki i posyp pozostałym serem.
10. Całość zapiekaj ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. w 180 st. C.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA