Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 200 g makaronu
- 2 jajka
- 100 g tartego żółtego sera
- 1 łyżeczka tymianku
- 100 g upieczonej papryki bez skóry
- 100 g cukinii
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Na pulpeciki:
- 400 g mielonego mięsa (np. z kurczaka)
- 1 cebula
- 2 łyżki kaszy manny
- 1 jajko
- bułka tarta
- olej
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Cebulę posiekaj, dodaj jajko, mięso i kaszę, wymieszaj.
2. Dopraw solą i pieprzem.
3. Formuj klopsiki wielkości orzecha i smaż na oleju.
4. Makaron ugotuj na półmiękko.
5. W misce wymieszaj jajka, połowę sera, pokrojoną paprykę i cukinię, koncentrat pomidorowy oraz tymianek.
6. Połącz z makaronem.
7. Formę do zapiekanek posmaruj olejem i obsyp bułką.
8. Na dno formy wyłóż masę makaronową.
9. Na nią połóż klopsiki i posyp pozostałym serem.
10. Całość zapiekaj ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. w 180 st. C.
2. Dopraw solą i pieprzem.
3. Formuj klopsiki wielkości orzecha i smaż na oleju.
4. Makaron ugotuj na półmiękko.
5. W misce wymieszaj jajka, połowę sera, pokrojoną paprykę i cukinię, koncentrat pomidorowy oraz tymianek.
6. Połącz z makaronem.
7. Formę do zapiekanek posmaruj olejem i obsyp bułką.
8. Na dno formy wyłóż masę makaronową.
9. Na nią połóż klopsiki i posyp pozostałym serem.
10. Całość zapiekaj ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. w 180 st. C.