Składniki:
- 75 dag mączystych ziemniaków
- 8 jajek
- 2 żółtka
- 2 łyżki masła
- 50 dag listków szpinaku
- 15 dag chudego boczku
- mielona gałka muszkatołowa
- mielona słodka papryka
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Odcedź i jeszcze ciepłe obierz z łupinek, a potem przeciśnij przez praskę. Dodaj 2 żółtka i masło. Przypraw gałką muszkatołową.
- Szpinak przebierz i umyj. Boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni. Odlej tłuszcz, a boczek wymieszaj ze szpinakiem. Dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką i gałką muszkatołową.
- Masę ziemniaczaną umieść w rękawie cukierniczym. Na blachę wyłożoną papierem wyciśnij 8 gniazdek. Napełnij je masą szpinakową. Pośrodku każdego gniazdka zrób wgłębienie i wbij jajko. Zapiekaj około 20 minut w temperaturze 200 stopni.