Składniki:
- 1,2 kg zwięzłych ziemniaków
- olej
- 50 dag mielonego mięsa
- cebula
- 3 kolorowe papryki
- młoda cukinia
- pół szklanki kremówki
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 10 dag sera feta
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Podstawowy przepis
1. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę.
2. Przesmaż na oleju, oprósz solą i pieprzem. Możesz użyć także pieczonych ziemniaków z poprzedniego dnia.
3. Mięso przesmaż na oleju z pokrojoną w kostkę cebulą.
4. Podlej wodą, podduś, przypraw.
5. Paprykę umyj, przekrój na pół, oczyść z nasion i białych błon, pokrój w kostkę.
6. Cukinię umyj, pokrój w talarki.
7. Żaroodporne naczynie wysmaruj olejem. Dno posyp częścią ziemniaków.
8. Wyłóż na nie mięso, przykryj papryką, oprósz przyprawami, przykryj pozostałymi ziemniakami wymieszanymi z cukinią, skrop olejem.
9. Piecz ok. 20 min w 200°C.
10. Kremówkę połącz ze śmietaną, fetą i posiekaną natką.
11. Polej zapiekankę, piecz jeszcze 10 minut.