Składniki:
Na puszyste naleśniki z pianą:
- 25 dag mąki
- 4 jajka
- 2 szklanki mleka
- sól
Do przełożenia:
- pęczek bazylii
- 20 dag rokpolu
- 30 dag twarogu
- 20 dag kremówki
- kulka mozzarelli
- pieprz
Dodatki:
- 6–8 łyżek oleju do smażenia
- 2–3 ząbki czosnku
- 4 łyżki tartej bułki
Przygotowanie:
- Oddziel żółtka od białek. W głębokim naczyniu zmiksuj mleko z żółtkami, przesianą mąką i szczyptą soli. Ciasto odstaw na 30 minut. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z ciastem naleśnikowym tuż przed smażeniem.
- Rokpol pokrusz i utrzyj z twarogiem oraz kremówką. Dopraw do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pieprzem.
- Patelnię rozgrzej i posmaruj olejem. Ciasto zamieszaj i wlewaj na patelnię łyżką wazową w takiej ilości, aby rozlało się cienką warstwą na całej powierzchni. Usmaż z obu stron na jasnozłoty kolor 6–8 grubszych naleśników.
- Tortownicę wysmaruj olejem, oprósz tartą bułką i ułóż w niej naleśniki, przekładając je na przemian masą serową i listkami bazylii oderwanymi z gałązek. Ostatni naleśnik obłóż plasterkami mozzarelli i posyp tartą bułką.
- Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i zapiekaj około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika pokrój promieniście i od razu podawaj.