Składniki:
- szklanka suchej fasoli
- 75 dag karkówki
- łyżka mąki
- olej
- 10 dag wędzonego boczku
- 15 dag pikantnych kiełbasek
- 2 cebule
- 3 marchewki
- 2 pomidory
- szklanka bulionu
- listek laurowy
- oregano
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na zapiekankę z karkówką!
- Fasolę zalej wodą, odstaw na noc.
- Zalej porcją świeżej wody, zagotuj, posól, ugotuj na półmiękko.
- Karkówkę pokrój na kotlety, natrzyj solą i pieprzem, oprósz mąką.
- Obsmaż na oleju.
- Przesmaż boczek. Na wytopionym tłuszczu zrumień kiełbaski i cebulę.
- Naczynie do zapiekania natłuść olejem.
- Przełóż do niego karkówkę, boczek i kiełbaski.
- Posyp fasolą, pokrojoną marchewką i pomidorami.
- Podlej bulionem, dodaj przyprawy.
- Zapiekaj 40 minut w 190 stopni C.