Składniki:
- 1,5 szklanki palonej kaszy gryczanej
- 35 dag pasztetu (3 grube plastry)
- 4 jajka na twardo
- 3 surowe jajka
- 5 dużych plastrów szynki
- kawałek pora (biała część) długości ok. 10 cm
- mielony kminek
- sól
- pieprz
- masło do formy
Przygotowanie:
- Kaszę gryczaną zalej 2,5 szklanki wody, posól i ugotuj. Kasza powinna wchłonąć całą wodę. Ostudź. Wymieszaj na gładką masę z pokrojonym pasztetem, surowymi jajkami i pokrojonym w cienkie plasterki porem. Dopraw solą, pieprzem, kminkiem.
- Foremkę keksową wyłóż plasterkami szynki, nałóż połowę masy, rozłóż na niej jajka na twardo i nałóż resztę masy. Wyrównaj wierzch. Piecz 40 minut w temperaturze 190 stopni. Podawaj z ostrą surówką.