Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 marchewki pokrojone w plasterki
- 40 dag porów pokrojonych w plasterki
- 200 ml wywaru drobiowego lub warzywnego
- 300 ml białego wina
- 30 dag makaronu świderki
- 30 dag piersi kurczaka
- 5 dag mąki
- 2 łyżki startego sera żółtego, np. cheddar
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- olej
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na zapiekankę z porami!
- Makaron ugotuj na półtwardo.
- Pierś pokrój w paski, posyp przyprawami i podsmaż na rozgrzanym oleju.
- Do rondla z wywarem dodaj marchewkę i pory.
- Wlej wino i zagotuj.
- Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na małym ogniu około 15 minut, aż marchewka lekko zmięknie.
- Warzywa odcedź, zachowując wywar, w którym się gotowały.
- Z mąki, masła i części wywaru przygotuj beszamel.
- W dużej misce wymieszaj ugotowany makaron, podsmażonego kurczaka, warzywa, natkę pietruszki i ser.
- Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
- Przełóż warzywa do żaroodpornego naczynia.
- Polej przygotowanym beszamelem.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i zapiekaj około 30 minut.
Zobacz więcej przepisów na zapiekanki:
Zapiekanka gyros - przepis
Zapiekanka ze śliwkami - przepis
Zapiekanka z cukinią - przepis
Zapiekanka chłopska - przepis
Zapiekanka z karkówką - przepis