Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 50 dag mielonego mięsa
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki (ewentualnie chili)
- 20 dag ryżu, najlepiej typu basmati
- szklanka czerwonej soczewicy
- 2-3 marchewki obrane i pokrojone w talarki
- oliwa
- szklanka bulionu warzywnego (może być z kostki)
- 50 dag startego żółtego sera
- puszka pomidorów
- 3 cebulki szalotki
- 3 ząbki czosnku
- natka pietruszki lub kolendra
Przygotowanie:
Zobacz, jak zrobić orientalną zapiekankę z ryżem i mielonym mięsem!
- W garnku podgrzej łyżkę oliwy, włóż pokrojoną w kosteczkę cebulę, smaż na małym ogniu przez kilka minut, aż cebula się zeszkli.
- Pod koniec dodaj posiekany czosnek, lekko zrumień.
- Wlej rozdrobnione pomidory z sosem, dopraw solą, pieprzem i cukrem, gotuj mniej więcej 15 minut na małym ogniu.
- Mięso mielone dopraw solą, pieprzem, słodką oraz ostrą papryką, wymieszaj.
- Na patelnię wlej łyżkę oliwy i partiami obsmażaj zmielone mięso.
- Do mięsa wsyp ryż, wymieszaj i smaż przez minutę, co chwilę mieszając.
- Dodaj opłukaną i odsączoną soczewicę, wymieszaj i smaż minutę, wlej sos pomidorowy, wymieszaj, po chwili wlej bulion. Zagotuj.
- Całość przełóż do żaroodpornego naczynia i wstaw na 20 minut do piekarnika (dobrze jest przykryć folią aluminiową, aby zapiekanka zbytnio nie wyschła).
- Po 20 minutach zdejmij folię i posyp żółtym serem, zapiekaj, aż ser się rozpuści.