Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 50 dag kiełbasy
- 2 cebule
- podłużna papryka
- tymianek
- majeranek
- olej
- 20 dag żółtego sera
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na zapiekankę chłopską!
- Ziemniaki i cebulę obierz, pokrój na plasterki.
- Kiełbasę również pokrój na plasterki.
- Z papryki usuń pestki i posiekaj.
- Żółty ser pokrój w plastry.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim kiełbasę.
- Kiełbasę zdejmij, a na ten sam tłuszcz wrzuć pokrojone ziemniaki i obsmaż z obu stron.
- Gdy się zarumienią, oprósz solą, pieprzem i ziołami.
- Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Na blachę połóż podsmażone ziemniaki, na nie kiełbasę, paprykę i cebulę.
- Całość posyp ziołami.
- Na wierzchu ułóż plastry żółtego sera.
- Danie wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i zapiekaj, aż ser się rozpuści.