Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 25 dag makaronu rurek (penne)
- 1/4 łyżeczki chili
- sól
- pieprz
- 10 dag wędzonego łososia
- natka pietruszki
- 10 dag startego parmezanu lub sera żółtego
- kulka sera mozzarella
- 100 ml śmietany kremówki
Przygotowanie:
Zobacz przepis na zapiekankę z łososiem i makaronem!
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Odcedź, przelej zimną wodą.
- Na dno formy włóż połowę makaronu, posyp chili, rozłóż łososia, posyp obficie pietruszką.
- Włóż resztę makaronu.
- Całość polej mieszanką tartego sera, mozzarelli i śmietanki
- Ponownie dopraw świeżo zmielonym pieprzem, solą oraz ewentualnie chili.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C.
- Piekarnik przełącz na funkcję grill i zapiekaj, aż ser i makaron się zrumienią.
- Przed podaniem zapiekankę posyp resztą posiekanej pietruszki.