Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 20 dag makaronu, np. świderki
- 20 dag śliwek
- 4 jajka
- 150 ml śmietanki 30%
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki posiekanych włoskich orzechów
- masło i bułka tarta do formy
Przygotowanie:
Zobacz przepis na zapiekankę ze śliwkami!
- Makaron ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie, odcedź.
- Śliwki pokrój na połówki, usuń pestki.
- Jajka ubij z cukrem oraz śmietanką.
- Formę żaroodporną posmaruj masłem i posyp bułką tartą.
- Na dno formy wyłóż połowę śliwek, posyp orzechami i przykryj makaronem.
- Na wierzchu połóż resztę śliwek.
- Całość zalej masą jajeczną, tak aby cały makaron był zakryty.
- Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i zapiekaj, aż powierzchnia zapiekanki stężeje i ładnie się zrumieni (około 30 minut).