Zapiekanka ze śliwkami - przepis składniki i przygotowanie

Zapiekanka na słodko z makaronem!
Weronika Kwaśniak / 25.08.2015 07:00
DRUKUJ PRZEPIS
Zapiekanka ze śliwkami - przepis składniki i przygotowanie fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 20 dag makaronu, np. świderki
  • 20 dag śliwek
  • 4 jajka
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki posiekanych włoskich orzechów
  • masło i bułka tarta do formy
Przygotowanie:

Zobacz przepis na zapiekankę ze śliwkami!

  1. Makaron ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie, odcedź.
  2. Śliwki pokrój na połówki, usuń pestki.
  3. Jajka ubij z cukrem oraz śmietanką.
  4. Formę żaroodporną posmaruj masłem i posyp bułką tartą.
  5. Na dno formy wyłóż połowę śliwek, posyp orzechami i przykryj makaronem.
  6. Na wierzchu połóż resztę śliwek.
  7. Całość zalej masą jajeczną, tak aby cały makaron był zakryty.
  8. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i zapiekaj, aż powierzchnia zapiekanki stężeje i ładnie się zrumieni (około 30 minut).

Zobacz więcej przepisów ze śliwkami:

DRUKUJ PRZEPIS