Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 4 grube plastry schabu pieczonego lub gotowanego
- cebula
- 30 dag pieczarek
- 2 łyżki masła
- 30 dag makaronu świderki lub penne
- 15 dag pomidorków koktajlowych
- natka pietruszki
- 3 łyżki startego parmezanu
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na zapiekankę makaronową ze schabem! Ogromną zaletą tego dania obiadowego jest nie tylko jego pyszny smak. Ta potrawa jest też niezwykle sycąca!
- Każdy plaster mięsa głęboko natnij.
- Cebulę i pieczarki pokrój w plasterki, zrumień je na maśle, przypraw.
- Włóż po łyżce farszu w każde nacięcie w mięsie.
Zapiekanka z kurczakiem i warzywami - przepis Ani Starmach
- Makaron ugotuj w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu.
- Odcedź i osącz.
- Pomidorki umyj, każdy przekrój na pół.
- Natkę opłucz i posiekaj.
- Makaron wymieszaj z natką, pomidorkami i pozostałymi pieczarkami.
Zapiekanka z ziemniakami, szynką i serem - przepis
- Przełóż zapiekankę do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia.
- Na wierzchu ułóż nafaszerowane porcje mięsa.
- Oprósz solą, pieprzem i parmezanem.
- Piecz przez 30 minut w 200 stopniach C.