Przepisy na ricottę znajdziesz w każdej książce o włoskiej kuchni. To miękki rodzaj twarogu, który uzyskuje się z serwatki oddzielonej od skrzepu po ugotowaniu sera. Co ciekawe, z formalnego punktu widzenia nie powinna być nazywana serem, ale produktem mlecznym.
Spis treści:
Rodzaje ricotty
Ricotta to kluczowy składnik wielu dań w kuchni regionalnej południowych i środkowych Włoch. Jej popularność nie powinna dziwić chociażby z racji cennych wartości odżywczych - ricotta zawiera aż 5 razy więcej wapnia, niż twaróg.
Każdy region Półwyspu Apenińskiego może pochwalić się swoją własną recepturą produkcji ricotty, ale jej główne rodzaje to:
- ricotta infornata, czyli ricotta pieczona,
- ricotta forte, czyli podlegająca procesowi fermentacji od kilku miesięcy do nawet kilku lat,
- ricotta affumicata, czyli wędzona,
- ricotta salata, czyli suszona, która dojrzewa nawet pół roku i służy głównie do posypywania makaronów lub sałatek.
Ricotta ma wszechstronne zastosowanie - doskonale nadaje się zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich. Idealnie sprawdzi się jako nadzienie do wszelakich makaronów, tart oraz zapiekanek.
Przepis na placki z ricottą i owocami
Placki z ricottą to pyszny pomysł na słodkie drugie śniadanie albo podwieczorek. Możesz je zabrać do pracy lub na zajęcia, a także przygotować zdrowy lunch do szkoły. Puszyste placki idealnie komponują się z sezonowymi owocami oraz kremową ricottą.
Składniki:
- 300 g mąki,
- 250 g sera ricotta,
- 3 jajka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 2 łyżki cukru,
- ulubione owoce, u nas truskawki,
- olej roślinny do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej do miski. Dodaj proszek do pieczenia, oba rodzaje cukru i wymieszaj.
- Wbij jajka, dodaj ser ricotta i mleko. Całość wymieszaj mikserem.
- Na patelni rozgrzej olej. Smaż niewielkie placuszki na złoto - z obu stron po 2 minuty.
- Placki z ricottą podawaj z ulubionymi owocami, bitą śmietaną lub polane miodem.
fot. Ricotta: przepis na placki z ricottą i owocami/Adobe Stock, alex9500
Ricotta: przepis na makaron z ricottą
Makaron z ricottą także możesz podać na wiele sposobów. Najlepiej wykorzystać duże muszle lub rurki canneloni, czyli takie rodzaje makaronu, które możesz nafaszerować kremową masą. Do tego dania idealnie sprawdzi się także szpinak oraz sos pomidorowy.
Składniki:
- 15 dużych muszli makaronowych,
- 250 g ricotty,
- 200 g świeżego szpinaku,
- 500 ml passaty,
- 50 g parmezanu albo sera grana padano,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- świeża bazylia do podania,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Makaronowe muszle podgotuj w osolonej przez 10 minut (powinny być półtwarde). Zahartuj zimną wodą.
- Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Dodaj pół cebuli pokrojonej w kostkę, a po minucie dodaj czosnek i passatę. Dopraw całość suszoną bazylią i oregano oraz solą i pieprzem. Gotuj przez 10 minut i przelej na formę do pieczenia.
- Na drugiej patelni podsmaż pozostałą część cebuli, dodaj czosnek i wrzuć świeży szpinak. Po minucie dodaj ser ricotta i dopraw solą oraz pieprzem.
- Muszle makaronowe nadziewaj szpinakowym farszem i układaj w formie do pieczenia wypełnionej sosem pomidorowym. Gdy ułożysz już wszystkie, posyp całość parmezanem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20-25 minut.
- Makaronową zapiekankę z serem ricotta podawaj ze świeżą bazylią.
fot. Ricotta: przepisy (makaron z ricottą)/Adobe Stock, anna_shepulova
Ricotta: przepis na deser z ricottą
Ricotta to delikatny ser o neutralnym smaku, dzięki czemu idealnie sprawdza się w deserach na zimno i na ciepło. Może być dodatkiem do ciasta lub drożdżówki, ale także składnikiem pysznego deseru na lato, przygotowanego w szklance.
Składniki:
- 400 g sera ricotta,
- 5 łyżek jogurtu naturalnego,
- 3 łyżeczki żelatyny,
- 15 sztuk biszkoptów,
- 200 ml mocnej kawy,
- świeże jagody,
- 2 łyżki miodu.
Sposób przygotowania:
- Ricottę odsącz z zalewy i przełóż do miski. Wymieszaj razem z jogurtem.
- Do szklanki wsyp żelatynę i zalej odrobiną wody. Odstaw na 5 minut aż napęcznieje i delikatnie podgrzej (nie gotuj). Mieszaj, aż się dokładnie rozpuści.
- Dodaj do niej jedną łyżkę serowej masy i wymieszaj. Następnie dodaj całą porcję ricotty z jogurtem. Zmiksuj całość.
- Biszkopty namocz w kawie.
- Na dnie pucharków ułóż biszkopty, następnie przełóż masę serową, polej miodem. Następnie kolejną warstwę biszkoptów i kolejną serowej masy.
- Wstaw do lodówki na 5 godzin.
- Przed podaniem, deser z ricottą posyp świeżymi jagodami i polej miodem.
fot. Ricotta: przepisy (deser z ricottą i jagodami)/Adobe Stock, valentinamaslova
Naleśniki z ricottą i szpinakiem
Naleśniki z ricottą i szpinakiem możesz przygotować w tradycyjnej formie lub w wersji zapiekanej. Wystarczy, że gotowe naleśniki przełożysz do naczynia żaroodpornego, posypiesz żółtym serem, a następnie lekko zapieczesz.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej,
- 200 ml mleka,
- 150 ml wody gazowanej,
- 2 jajka,
- 300 g szpinaku,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 200 g ricotty,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej do miski. Dodaj jajka, mleko i wodę gazowaną, a następnie wymieszaj całość. Dopraw szczyptą soli.
- Patelnię wysmaruj łyżką oleju i smaż cienkie naleśniki - po minucie z każdej strony. Zrób tak z całą porcją ciasta.
- Na patelni rozgrzej olej. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Po 2 minutach dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i szpinak.
- Po minucie dodaj ricottę i dopraw całość solą i pieprzem.
- Na środek każdego naleśnika nałóż szpinakowy farsz i zawiń.
- Naleśniki z ricottą to świetny pomysł na niedzielną kolację.
fot. Ricotta: przepisy (naleśniki z ricottą i szpinakiem)/Adobe Stock, irinagrigorii
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 18.02.2021.
Zobacz więcej przepisów na dania z ricottą: