Ricotta przepisy fot. Adobe Stock

Ricotta - przepisy na placki, makarony, desery i naleśniki

Ricotta to puszysty, aksamitny, lekki, rozpływający się w ustach włoski ser. Wśród naszych przepisów znajdziesz zarówno dania wytrawne, jak i te na słodko.
Małgorzata Machnicka / 18.02.2021 18:31
Ricotta przepisy fot. Adobe Stock

Przepisy na ricottę znajdziesz w każdej książce o włoskiej kuchni. To miękki rodzaj twarogu, który uzyskuje się z serwatki oddzielonej od skrzepu po ugotowaniu sera. Co ciekawe, z formalnego punktu widzenia nie powinna być nazywana serem, ale produktem mlecznym. 

Ricotta to kluczowy składnik wielu dań w kuchni regionalnej południowych i środkowych Włoch. Jej popularność nie powinna dziwić chociażby z racji cennych wartości odżywczych - ricotta zawiera aż 5 razy więcej wapnia, niż twaróg.

Każdy region Półwyspu Apenińskiego może pochwalić się swoją własną recepturą produkcji ricotty, ale jej główne rodzaje to:

  • ricotta infornata, czyli ricotta pieczona,
  • ricotta forte, czyli podlegająca procesowi fermentacji od kilku miesięcy do nawet kilku lat,
  • ricotta affumicata, czyli wędzona,
  • ricotta salata, czyli suszona, która dojrzewa nawet pół roku i służy głównie do posypywania makaronów lub sałatek.

Ricotta ma wszechstronne zastosowanie - doskonale nadaje się zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich. Idealnie sprawdzi się jako nadzienie do wszelakich makaronów, tart oraz zapiekanek. 

Spis treści:

  1. Placki z ricottą
  2. Makaron z ricottą
  3. Deser z ricottą
  4. Naleśniki z ricottą

Przepis na placki z ricottą i owocami

Składniki:

  • 300 g mąki,
  • 250 g sera ricotta,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 2 łyżki cukru,
  • ulubione owoce, u nas truskawki,
  • olej roślinny do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej do miski. Dodaj proszek do pieczenia, oba rodzaje cukru i wymieszaj. 
  2. Wbij jajka, dodaj ser ricotta i mleko. Całość wymieszaj mikserem.
  3. Na patelni rozgrzej olej. Smaż niewielkie placuszki na złoto - z obu stron po 2 minuty.
  4. Placki z ricottą podawaj z ulubionymi owocami, bitą śmietaną lub polane miodem.

przepis na placki z ricotty
fot. Adobe Stock

Przepis na makaron z ricottą

Składniki:

  • 15 dużych muszli makaronowych,
  • 250 g ricotty,
  • 200 g świeżego szpinaku,
  • 500 ml passaty,
  • 50 g parmezanu albo sera grana padano,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • świeża bazylia do podania,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Makaronowe muszle podgotuj w osolonej przez 10 minut (powinny być półtwarde). Zahartuj zimną wodą.
  2. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Dodaj pół cebuli pokrojonej w kostkę, a po minucie dodaj czosnek i passatę. Dopraw całość suszoną bazylią i oregano oraz solą i pieprzem. Gotuj przez 10 minut i przelej na formę do pieczenia.
  3. Na drugiej patelni podsmaż pozostałą część cebuli, dodaj czosnek i wrzuć świeży szpinak. Po minucie dodaj ser ricotta i dopraw solą oraz pieprzem.
  4. Muszle makaronowe nadziewaj szpinakowym farszem i układaj w formie do pieczenia wypełnionej sosem pomidorowym. Gdy ułożysz już wszystkie, posyp całość parmezanem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20-25 minut.
  5. Makaronową zapiekankę z serem ricotta podawaj ze świeżą bazylią.

przepis na makaron z ricottą
fot. Adobe Stock

Przepis na deser z ricottą

Składniki:

  • 400 g sera ricotta,
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego,
  • 3 łyżeczki żelatyny,
  • 15 sztuk biszkoptów,
  • 200 ml mocnej kawy,
  • świeże jagody,
  • 2 łyżki miodu.

Sposób przygotowania:

  1. Ricottę odsącz z zalewy i przełóż do miski. Wymieszaj razem z jogurtem. 
  2. Do szklanki wsyp żelatynę i zalej odrobiną wody. Odstaw na 5 minut aż napęcznieje i delikatnie podgrzej (nie gotuj). Mieszaj, aż się dokładnie rozpuści. 
  3. Dodaj do niej jedną łyżkę serowej masy i wymieszaj. Następnie dodaj całą porcję ricotty z jogurtem. Zmiksuj całość. 
  4. Biszkopty namocz w kawie. 
  5. Na dnie pucharków ułóż biszkopty, następnie przełóż masę serową, polej miodem. Następnie kolejną warstwę biszkoptów i kolejną serowej masy. 
  6. Wstaw do lodówki na 5 godzin.
  7. Przed podaniem, deser z ricottą posyp świeżymi jagodami i polej miodem. 

przepis na deser z ricottą
fot. Adobe Stock

Przepis na naleśniki z ricottą i szpinakiem

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 200 ml mleka,
  • 150 ml wody gazowanej,
  • 2 jajka,
  • 300 g szpinaku,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 g ricotty,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej do miski. Dodaj jajka, mleko i wodę gazowaną i wymieszaj całość. Dopraw szczyptą soli.
  2. Patelnię wysmaruj łyżką oleju i smaż cienkie naleśniki - po minucie z każdej strony. Zrób tak z całą porcją ciasta.
  3. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Po 2 minutach dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i szpinak.
  4. Po minucie dodaj ricottę i dopraw całość solą i pieprzem.
  5. Na środek każdego naleśnika nałóż szpinakowy farsz i zawiń.
  6. Naleśniki z ricottą to świetny pomysł na niedzielną kolację.

przepis na naleśniki z ricottą
fot. Adobe Stock

Więcej przepisów na dania z ricottą:

Tarta z ricottą i mascarpone - przepis składniki i przygotowanie
Tarta z ricottą i mascarpone - przepis składniki i przygotowanie
Dorzuć kilka pomidorków koktajlowych i tymianek!
Makaron penne z ricottą – przepis
Makaron penne z ricottą – przepis
Wypróbuj przepis na włoski makaron penne z ricottą. Ser jest doceniany nie tylko we Włoszech i doskonale sprawdza się zarówno w daniach słonych jak i słodkich.
Przepisy Magdy Gessler - tarta z ricottą, oscypkiem i szparagami
Przepisy Magdy Gessler - tarta z ricottą, oscypkiem i szparagami
Tarta z ricottą, oscypkiem i szparagami przepisu Magdy Gessler zachwyci podniebienia Twoich najbliższych! Sprawdź przepis!
Tagi: ser, ricotta