Przepisy na ricottę znajdziesz w każdej książce o włoskiej kuchni. To miękki rodzaj twarogu, który uzyskuje się z serwatki oddzielonej od skrzepu po ugotowaniu sera. Co ciekawe, z formalnego punktu widzenia nie powinna być nazywana serem, ale produktem mlecznym.
Ricotta to kluczowy składnik wielu dań w kuchni regionalnej południowych i środkowych Włoch. Jej popularność nie powinna dziwić chociażby z racji cennych wartości odżywczych - ricotta zawiera aż 5 razy więcej wapnia, niż twaróg.
Każdy region Półwyspu Apenińskiego może pochwalić się swoją własną recepturą produkcji ricotty, ale jej główne rodzaje to:
- ricotta infornata, czyli ricotta pieczona,
- ricotta forte, czyli podlegająca procesowi fermentacji od kilku miesięcy do nawet kilku lat,
- ricotta affumicata, czyli wędzona,
- ricotta salata, czyli suszona, która dojrzewa nawet pół roku i służy głównie do posypywania makaronów lub sałatek.
Ricotta ma wszechstronne zastosowanie - doskonale nadaje się zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich. Idealnie sprawdzi się jako nadzienie do wszelakich makaronów, tart oraz zapiekanek.
Spis treści:
Przepis na placki z ricottą i owocami
Składniki:
- 300 g mąki,
- 250 g sera ricotta,
- 3 jajka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 2 łyżki cukru,
- ulubione owoce, u nas truskawki,
- olej roślinny do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej do miski. Dodaj proszek do pieczenia, oba rodzaje cukru i wymieszaj.
- Wbij jajka, dodaj ser ricotta i mleko. Całość wymieszaj mikserem.
- Na patelni rozgrzej olej. Smaż niewielkie placuszki na złoto - z obu stron po 2 minuty.
- Placki z ricottą podawaj z ulubionymi owocami, bitą śmietaną lub polane miodem.
fot. Adobe Stock
Przepis na makaron z ricottą
Składniki:
- 15 dużych muszli makaronowych,
- 250 g ricotty,
- 200 g świeżego szpinaku,
- 500 ml passaty,
- 50 g parmezanu albo sera grana padano,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- świeża bazylia do podania,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Makaronowe muszle podgotuj w osolonej przez 10 minut (powinny być półtwarde). Zahartuj zimną wodą.
- Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Dodaj pół cebuli pokrojonej w kostkę, a po minucie dodaj czosnek i passatę. Dopraw całość suszoną bazylią i oregano oraz solą i pieprzem. Gotuj przez 10 minut i przelej na formę do pieczenia.
- Na drugiej patelni podsmaż pozostałą część cebuli, dodaj czosnek i wrzuć świeży szpinak. Po minucie dodaj ser ricotta i dopraw solą oraz pieprzem.
- Muszle makaronowe nadziewaj szpinakowym farszem i układaj w formie do pieczenia wypełnionej sosem pomidorowym. Gdy ułożysz już wszystkie, posyp całość parmezanem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20-25 minut.
- Makaronową zapiekankę z serem ricotta podawaj ze świeżą bazylią.
fot. Adobe Stock
Przepis na deser z ricottą
Składniki:
- 400 g sera ricotta,
- 5 łyżek jogurtu naturalnego,
- 3 łyżeczki żelatyny,
- 15 sztuk biszkoptów,
- 200 ml mocnej kawy,
- świeże jagody,
- 2 łyżki miodu.
Sposób przygotowania:
- Ricottę odsącz z zalewy i przełóż do miski. Wymieszaj razem z jogurtem.
- Do szklanki wsyp żelatynę i zalej odrobiną wody. Odstaw na 5 minut aż napęcznieje i delikatnie podgrzej (nie gotuj). Mieszaj, aż się dokładnie rozpuści.
- Dodaj do niej jedną łyżkę serowej masy i wymieszaj. Następnie dodaj całą porcję ricotty z jogurtem. Zmiksuj całość.
- Biszkopty namocz w kawie.
- Na dnie pucharków ułóż biszkopty, następnie przełóż masę serową, polej miodem. Następnie kolejną warstwę biszkoptów i kolejną serowej masy.
- Wstaw do lodówki na 5 godzin.
- Przed podaniem, deser z ricottą posyp świeżymi jagodami i polej miodem.
fot. Adobe Stock
Przepis na naleśniki z ricottą i szpinakiem
Składniki:
- 200 g mąki pszennej,
- 200 ml mleka,
- 150 ml wody gazowanej,
- 2 jajka,
- 300 g szpinaku,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 200 g ricotty,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej do miski. Dodaj jajka, mleko i wodę gazowaną i wymieszaj całość. Dopraw szczyptą soli.
- Patelnię wysmaruj łyżką oleju i smaż cienkie naleśniki - po minucie z każdej strony. Zrób tak z całą porcją ciasta.
- Na patelni rozgrzej olej. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Po 2 minutach dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i szpinak.
- Po minucie dodaj ricottę i dopraw całość solą i pieprzem.
- Na środek każdego naleśnika nałóż szpinakowy farsz i zawiń.
- Naleśniki z ricottą to świetny pomysł na niedzielną kolację.
fot. Adobe Stock
Więcej przepisów na dania z ricottą:

Tarta z ricottą i mascarpone - przepis składniki i przygotowanie

Makaron penne z ricottą – przepis
![Placki z cukinią i serkiem ricotta - Kasia gotuje z Polki.pl [video]](https://polki.pl/foto/4_3_SMALL_0200/placki-z-cukinia-i-serkiem-ricotta-kasia-gotuje-z-polki-pl-video-160175.jpg)
Placki z cukinią i serkiem ricotta - Kasia gotuje z Polki.pl [video]
