Składniki:
- 40 dag makaronu penne
- marchew
- cebula
- ząbek czosnku
- łodyga selera naciowego
- listki bazylii
- 75 dag pomidorów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- kilka czarnych oliwek
- 100 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki parmezanu
- sól
- pieprz
- cukier
Przygotowanie:
1. Makaron gotuj przez 10-12 minut w osolonym wrzątku, następnie odcedź.
2. Oczyszczoną marchew, cebulę, czosnek i łodygę selera pokrój w drobną kostkę.
3. Pomidory umyj, skórkę natnij na krzyż, pomidory zanurz we wrzątku. Obierz, pokrój w małą kostkę, usuń stwardniałe kawałki.
4. Na oliwie podsmaż lekko marchew, cebulę, czosnek i seler.
5. Dodaj pomidory i drobno posiekaną bazylię. Gotuj na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie i odparuje większość płynu.
6. Dopraw do smaku solą, cukrem i pieprzem.
7. Wymieszaj z pokrojonymi oliwkami, śmietanką i parmezanem, a na końcu z ugotowanym makaronem.
8. Żaroodporne naczynie wysmaruj oliwą. Przełóż do niego makaron połączony z warzywami.
7. Wstaw danie do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C i zapiekaj przez około 25–30 min.
Przepis z "Przyjaciółki"